Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na prosvjedu je bilo vulgarnosti i ponižavanja žena

28.01.2020. 09:00


Vijećnice Gradskog vijeća Zadra iz redova HDZ-a i koalicijskih partnera oglasile su se u ponedjeljak priopćenjem u vezi prosvjeda »Pošto žensko zdravlje?« koji je u nedjelju upriličen na Narodnom trgu u organizaciji udruga Antifjaka i Platforma za reproduktivno zdravlje.
Vijećnice zadarske vladajuće većine navode kako se, nažalost, pokazala ispravnom njihova procjena da će se nedjeljni prosvjed, kojim se željelo iskazati nezadovoljstvo i glasno upozoriti na neodrživost trenutačnog zdravstvenog sustava u Zadarskoj županiji zbog nedostatka ginekoloških timova pretvoriti u politikantski performans koji, sramotno, nije bio lišen niti vulgarnosti i ponižavanja žena. Isto tako, nažalost, umjesto stvarne problematike (ne)dostupnosti primarne zdravstvene skrbi za sve naše sugrađanke, u nedjelju smo svjedočili neprimjerenom ponašanju i jadnom politikantstvu dvojice vijećnika Gradskog vijeća Zadra iz redova SDP-a. Ponizili su potpuno legitiman i opravdan prosvjed, kao i sve one koji su ga organizirali ili imali potrebu organizatoru pružiti potporu.
Na temelju samo njima znanih argumenata tražili su odgovornost, od onoga (gradonačelnika Branka Dukića, specijalista ginekologije koji također radi u bolničkoj, dakle sekundarnoj zdravstvenoj skrbi, op.u.) koji desetljećima skrbi upravo o zdravlju žena. Okrivljen je za to što je nečiji politički protivnik, bez obzira što i danas, kao gradonačelnik Zadra, liječi i njihove majke, supruge, sestre… Prozvan je što i dalje predano radi svoj liječnički posao i pomaže našim sugrađankama oko najkompliciranijih zahvata, jer slobodno vrijeme posvećuje aktivnostima Lige protiv raka, promiče prava pacijenata, rane intervencije bolesti kod žena i mnoge druge aktivnosti na korist žena i pacijenata uopće.
Činjenica je kako trenutačno stanje s dostupnosti primarne ginekološke skrbi zahtijeva više, kako zadarske žene ne mogu ostvariti svoja temeljna prava kao pacijentice, štoviše, koje ta prava i plaćaju kroz fond zdravstvenog osiguranja. U siječnju ove godine sustav primarne zdravstvene skrbi u Zadarskoj županiji ostao je uskraćen za dvoje ginekologa, a mnoge žene bez svog odabranog liječnika. Ipak, nazire se svjetlo u tunelu, barem kada je Zadar u pitanju jer će uskoro Zadar i Zadarska županija dobiti troje novih ginekologa specijalista.
Ova situacija s nedostatkom liječničkog kadra, bilo da je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti ili bolničkom sustavu, više se ne smije dogoditi ne samo u Zadru nego i u čitavoj Hrvatskoj.
A što se tiče dvoje ambicioznih predstavnika SDP-a, bilo bi dobro da su se ipak konzultirali sa svojim stranačkim kolegicama, uvjerene smo kako im takvu glupost kojom vrijeđaju svaku ženu nikada ne bi dozvolile, zaključuje se u priopćenju vijećnica Gradskog vijeća Zadra iz redova HDZ-a i koalicijskih partnera.