Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nakon 12 godina čekanja, sad su u pitanju dani

27.01.2020. 20:47


Nakon što je početkom prosinca prošle godine u Maloj vijećnici Grada Zadra upriličeno svečano potpisivanje Ugovora između gradonačelnika Branka Dukića te Tomislava Petrovića savjetnika Uprave tvrtke Brodomerkur kao izvođača radova budućeg Centra za mlade koji se čekao dugih 12 godina, bageri još uvijek nisu izašli na teren odnosno, dugoočekivani radovi još nisu počeli.


Početak gradnje nestrpljivo se čeka
Zbog čega se još nije počelo raditi, objasnio je Šime Erlić, pročelnik za EU fondove Grada Zadra koji je zajedno sa svojim timom odradio najteži i lavovski dio posla i što je najvažnije na vrijeme, poštujući stroge »eurospke« rokove.
– Mi smo sa svoje strane odradili sve. Ugovor je – potpisan i mislim da izvođač radova upravo prikuplja zadnje dozvole i papire koje mora dostaviti, a između ostalog radi se i o planu organizacije gradilišta i dinamičkom planu. Moja je procjena da bi radovi doista mogli početi za desetak dana krajem ovog ili pak, početkom sljedećeg mjeseca jer i izvođač radova ima rokove koje mora poštivati – objasnio je Šime Erlić.
Riječ je o projektu vrijednom 32 milijuna kuna, a sufinancira se iz Poziva na dostavu projektnog prijedloga u postupku izravne dodjele bespovratnih sredstava za strateški projekt u okviru Specifičnog cilja »Obnova brownfield lokacija (bivša vojna i/ili industrijska područja)« kroz ITU mehanizam, a iz Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014.-2020«.


Rekonstrukcija, nadogradnja i uređenje
Osnovni cilj projekta je revitalizacija »brownfield« područja bivšeg vojnog kompleksa rekonstrukcijom i uređenjem bivšeg vojnog objekta u prostor javno – društvenog i kulturnog sadržaja. U ovom slučaju slijedi rekonstrukcija, nadogradnja i uređenje napuštene i derutne zgrade unutar bivše vojarne Stjepana Radića u prostor budućeg Centra za mlade i prostora Gradske knjižnice.
Projektom će se podsjećamo, rekonstruirati dvoetažni prostor površine 4.500 m2 koji se nalazi pored postojeće Gradske knjižnice. Novouređeni prostori bit će prilagođeni potrebama udruga mladih, nezavisne kulturne scene te građana koji su korisnici prostora knjižnice.Tako će se uređenjem dobiti višefunkcionalni prostori za mlade, prostori za radionice, dvorane za predavanje, velika multimedijalna dvorana za koncerte, projekcije i razne druge izvedbene aktivnosti, dvorane za ples, te ostale društveno kulturne aktivnosti nezavisnog sektora i korisnika Gradske knjižnice.