Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tisuću ljudi na Ražovljevoj glavici odalo počast Denisu Špiki i Draganu Gulanu

28.01.2020. 09:30


Svetom misom u crkvi Velike Gospe, odavanjem počasti hrvatskim vitezovima jučer je u Škabrnji nastavljeno obilježavanje 27. obljetnice operacije Maslenica 93. Tih dramatičnih ratnih dana i svojih poginulih suboraca, hrvatskih vitezova Dragana Gulana i Denisa Špike, poginulih na Ražovljevoj glavici prisjetili su se članovi obitelji i pripadnici 7. domobranske pukovnije i Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok, poznatiji kao Otočki bataljun »Jarusi«.
-Poginule nismo ih izgubili, nisu nas napustili. U nebeskoj prisutnosti oni nas prate i s nama slave otajstvo Božje ljubavi, poručio je don Ivan Rončević, župnik, predvodeći svetu misu u škabrnjskoj crkvi.
Na veličanstvenom događanju na Ražovljevoj glavici poslana je poruka kako žrtva hrvatskih branitelja neće biti zaboravljena. Na odavanju počasti i prigodnom programu nazočilo je oko tisuću ljudi. Uz visoke vojne, policijske i javne dužnosnike u desetak autobusa u Škabrnju pristiglo je oko 300 učenika sedmih i osmih razreda iz Sali na Dugom otoku, Preka na otoku Ugljanu, Galovca, Poličnika, zadarskih škola Bartul Kašić i Šimuna Kožičića Benje, Škabrnje.
-Hrvatskom domoljubu Draganu Gulanu iz Galovca nije trebao poziv, zovu domovine se javio dragovoljno. Junak Domovinskog rata Dragan, danas bi imao 59 godina, obitelj, djecu, kazao je Danijel Kotlar, ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije, kod spomen obilježja u podnožju Ražovljeve glavice te je nastavio:
-U operaciji Maslenica do kraja ožujka poginulo je 127 hrvatskih branitelja, hrvatskih vitezova. Na ovom području od 23. siječnja 1993. do 31. ožujka 1993. poginulo je 12 hrvatskih vitezova, pet iz 7. domobranske pukovnije, šest pripadnika 93. zrakoplovne baze Zadar i jedan pripadnik Otočkog bataljuna, naglasio je Kotlar.
Na mjestu pogibije Denisa Špike, tih teških trenutaka obrane dostignutih crta u operaciji Maslenica, sjetio se Joško Pulja, ratni zapovjednik Otočkog bataljuna.


»Gamad neće proći!«
-Prije 27 godina prvi kontraudar srbočetničkih postrojbi dogodio se baš na ovom mjestu. Udar je zaista bio jak, ovdje na brežuljku iznad Škabrnje sve je gorjelo, a branitelji su bili kao na pladnju neprijateljskom topništvu iz Biljana, Trljuga, Nadinske glave. Zato je Denis Špika, junak Domovinskog rata, mogao napustiti položaj ali je odlučio ostati. Posljednje njegove riječi koje sam čuo na motoroli bile su: »Gamad neće proći!«, s puno emocija će Joško Pulja.
Veliki protuudar branilo je 22 pripadnika Otočkog bataljuna i 7. domobranske pukovnije. Pokazali su takvo junaštvo koje se ne vidi ni u filmovima. Od topovskih granata i bliske borbe svi su bili ranjeni, a dvoje je poginulo.Tek 50-ak metara udaljeni od neprijatelja poginuli su zapovjednik satnije Denis Špika i Dragan Gulan iz 7. domobranske pukovnije, rekao je Pulja te je nastavio:
-Pozvani smo čuvati uspomenu na njih, ali i boriti se za istinu o Domovinskom ratu, odnosno pravednoj borbi za slobodu naše Domovine, na što nas obvezuju životi naših branitelja, zaključio je Pulja.
Voditelj programa je bio Ante Mihić, dobri duh iz Sali na Dugom otoku. U programu je sudjelovao i KUD Sv. Ante iz Lukorana.
-Voljeti svoju domovinu i dati za nju život može čovjek koji u sebi nosi vjeru i koji u sebi nosi ljubav. Ne može čovjek koji mrzi i koji ruši i pali, naglasio je Nediljko Bubnjar, načelnik Škabrnje.
Na poziv voditelja Mihića nazočnima se obratio i Branko Dukić, gradonačelnik Zadra.
-Kako je rekao voditelj Mihić, ovo je mjesto ljubavi. Iako smo se već odavno podignuli iz pepela rata, iako je naš pogled usmjeren ka boljoj budućnosti naše domovine ovu žrtvu ne smijemo prepustiti zaboravu. Pronositi spomen na njihovu žrtvu, spomen na one koji su za domovinu dali cijelo svoje biće naša je sveta dužnost, istaknuo je Dukić.
Brigadir Zdravko Vladanović, izaslanik premijera Andreja Plenkovića i ministra branitelja Tome Medveda, poručio je da su poginuli branitelji obveza Hrvatske za budućnost.


Čuvanje uspomena i vrijednosti Domovinskog rata
-Posebna mi je čast da vas mogu pozdraviti u ovoj prigodi i na ovom mjestu, u spomen na poginula dva hrvatska branitelja na Ražovljevoj glavici i sve poginule u operaciji Maslinica u kojoj je oslobođeno zadarsko zaobalje i spojen sjever i jug Hrvatske. Domovinski rat omogućio nam je slobodu, nacionalni i državni ideniet, svoja obilježja i vrijednosti, naglasio je Vladanović.
U ime predsjednika Hrvatskog sabora Jandrokovića nazočnima se obrati zastupnik Martin Baričević, načelnik Jasenica i predsjednik Hrvatske zajednice općina.
-Čuvanje uspomena i vrijednosti Domovinskog rata je važno, ne samo radi sjećanja na hrvatske branitelje i njihove žrtve i radi obilježavanja ratnih događanja i pobjeda, nego i zbog očuvanja nacionalnih i državnih vrijednosti. Svaki poginuli branitelj ujedno je i podsjetnik na najvažnije vrijednosti hrvatskog naroda i države, rekao je Baričević.
Osim obitelji hrvatskih branitelja i već spomenutih u nepreglednom mnoštvu na Ražovljevoj glavici nazočili su i predstavnici Glavnog stožera OSRH i MUP-a, Marko Miljanić, ratni zapovjednih obrane Škabrnje, Šime Vicković, zamjenik zadarskog župana, izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.