Arheološki muzej Zadar, svjedok i sudionik mijena, u online ruhu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Raznolik i bogat program u prvoj digitalnoj Noći muzeja
Autor: 
Pozivamo vas da nam se pridružite u prvoj digitalnoj Noći muzeja 2021. za koju smo kreirali nove sadržaje, ali i prilagodili postojeće. Program Arheološkog muzeja Zadar će se u Noći muzeja prikazivati na Facebook stranici Muzeja od 18 do 1 h. Vjerujemo da ćemo vam i na ovaj način uspjeti približiti dio baštine o kojoj se skrbimo, poručuju iz Muzeja
Zvonko KUCELIN
Arheološki muzej Zadar

Arheološki muzej Zadar u svojoj je dugoj povijesti bio svjedok i sudionik brojnih mijena. Tako je djelovao i u »vrijeme rušenja i u vrijeme građenja, vrijeme bacanja kamenja i vrijeme sabiranja kamenja, vrijeme čuvanja i vrijeme odbacivanja«.
I još je tu i ide dalje - ulazi u 189. godinu postojanja s programom čija je realizacija zahtijevala promjene u načinu rada, prilagođavanje novim okolnostima i novim načinima komunikacije.
- Pozivamo vas da nam se pridružite u prvoj digitalnoj Noći muzeja 2021. za koju smo kreirali nove sadržaje, ali i prilagodili postojeće. Program Arheološkog muzeja Zadar će se u Noći muzeja prikazivati na Facebook stranici Muzeja od 18 do 1 h. Vjerujemo da ćemo vam i na ovaj način uspjeti približiti dio baštine o kojoj se skrbimo, poručuju iz Muzeja te najavljuju bogat i raznolik program.

Bogat i raznolik program

18.00 – 01.00
Igrom do znanja/Neven Mazić, Frane Šunić i Jelena Vekić Bašić
Arheološki muzej Zadar ima svoju prvu digitalnu 3D slagalicu. Slagalica je digitalna replika naše drvene didaktičke igračke. Složite slagalicu i otkrijte koju smo igračku, maketu zadarske znamenitosti, prvu digitalizirali.
19.00 – 01.00
Bolesti zbog kojih se mijenjao svijet. Epidemije i pandemije kroz povijest/Kornelija A. Giunio
Uz pojašnjenje značenja riječi »epidemija« i »pandemija«, ispričat ćemo vam priču o velikim epidemijama i pandemijama tijekom povijesti, od »atenske kuge« u 5. st. prije Kr. pa sve do pandemije bolesti COVID-19 u 2020. godini.
20.00 – 01.00
Vremena krize: komunikacija, zdravlje i potresi u prošlosti/Vladimir Kusik
Pomoću nalaza novca, ali i drugih arheoloških nalaza iz Nina te povijesnih izvora, obradit će se teme iz razdoblja antike i ranog srednjeg vijeka, povezane s događanjima koja su obilježila 2020. godinu: komunikacija na daljinu, zdravlje i potresi. Arheologija i povijest približit će iskustva iz prošlosti koja mogu pomoći u suočavanju s istim izazovima koji su dijelovi današnjice.

Doza stvaralačke slobode

21.00 – 01.00
Pozivnica za istraživanje: ciborij prokonzula Grgura/Vedran Kundić i Jelena Vekić Bašić
Mnogi spomenici koji su izloženi u stalnom postavu na svom putu do muzeja izgubili su dijelove forme, dekoracije i konteksta. Uz dozu stvaralačke slobode, ali s uporištem u činjenicama, komparacijama i kemijskim analizama, pomoću multimedijske prezentacije pokušat ćemo srednjovjekovni ciborij prokonzula Grgura vratiti u njegovo izvorno stanje.
22.00 – 01.00
Upotreba 3D dokumentacije u promociji kulturne baštine/Tea Katunarić Kirjakov, Eduard Visković i Dušanka Romanović
Fotogrametrija ima vrlo važnu ulogu u dokumentaciji kulturno-povijesnog nasljeđa. Izrada 3D modela podvodnih lokaliteta omogućuje vjeran prikaz stvarnog svijeta pod morem te njihovu primjenu u edukacijske svrhe. Nekoliko primjera takve prezentacije kulturne baštine imamo priliku vidjeti na gostujućoj izložbi »Podvodna arheološka baština otoka Hvara: razvoj i recentna istraživanja«.

Stručno vodstvo Pavuše Vežića

23.00 – 01.00
Sveti Donat: rotonda Sv. Trojstva u Zadru/Pavuša Vežić
Do vremena kada ponovo budemo mogli uživo uživati u razgledavanju, donosimo vam snimku stručnog vodstva kroz crkvu sv. Donata koje je u organizaciji Arheološkoga muzeja Zadar realizirano 2019. godine.
00.00 – 01.00
Priče iz muzeja/Cvita Raspović i Jelena Vekić Bašić
Muzej je prvotno bio dom muza, zaštitnica pjesnika i umjetnosti. Danas se taj pojam odnosi na »zgradu u kojoj se sakupljaju, proučavaju i izlažu povijesni predmeti«. Ali istina je da muze nisu nikada napustile muzej. Godinama su upravo u muzeju pisane brojne priče i pjesme s ciljem da iznova udahnu život predmetima koje muze/ji/ čuvaju.
»Priče iz muzeja« započinjemo u suradnji s akademikom Lukom Paljetkom.
18.00 – 01.00
Mi pitamo, a vi odgovarate/Odjel za marketing i odnose s javnošću
Igrajte se s nama u prvoj digitalnoj Noći muzeja. Pažljivo slušajte naše priče jer u njima se skrivaju odgovori na pitanja koja ćemo vam postaviti. Svi oni koji budu pažljivo slušali priče te brzo i točno odgovarali na postavljena pitanja, mogu osvojiti brojne vrijedne nagrade.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)