Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

CJELOŽIVOTNO UČENJE U pripremi tečaj za kozmetičarku i vizažisticu

27.01.2021. 14:12


Nažalost, nismo uspjeli dobiti taj posao, nedostojao nam je tek jedan bod. Na natječaj su se imala pravo prijaviti sva pučka otvorena učilišta u Hrvatskoj, a to je ovoga puta pošlo za rukom zagrebačkom, otkrila je Jagoda Gluščević dugogodišnja ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Zadru.
Riječ je naime, o programu kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, preko Zavoda za zapošljavanje, a radi se o tečajevima stranih jezika. Na ovaj način svi su tečajevi besplatni, besplatan je i prijevoz ukoliko netko stanuje izvan grada, u ovom slučaju Zagreba, a želi ga pohađati i još dobije i naknadu za pohađanje tečaja. Polaznici mogu birati između engleskog, talijanskog i njemačkog jezika. Zadarsko Pučko otvoreno učilište uredno i na vrijeme se javilo na natječaj za ovu priču no nažalost, to je uspjelo samo Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu.
I ova se ustanova morala prilagoditi uvjetima pandemije koronavirusa pa trenutačno nastave nema, ali su za proljetno – ljetni semestar ove godine, počeli upisi za brojne tečajeve i edukacije još 15. siječnja i traju do 15. veljače.


Ako bude potrebe online nastava
– Hoće li se nastava odvijati ovdje kod nas u ustanovi i na koji način ovisit će o epidemiološkoj situaciji i o preporuci kako nacionalnog, tako i županijskog stožera. Mi ovdje imamo dovoljno prostora za odvijanje nastave u manjim skupinama polaznika poštujući fizičku distancu. Ukoliko to ne bude moguće, ići će se na online nastavu, rekla je ravnateljica Gluščević.
Od već postojećih programa edukacije, u pripremi je novi za koji se čeka verifikacija resornog Minstarstva.
– Radi se o tečaju za kozmetičarke i vizažistice. U ovom bi slučaju, zbog pandemije, jedino stručna praksa mogla biti problem jer se ona mora odraditi u kozmetičkim salonima, objasnila je Gluščević opet naglašavajući kako će to ovisiti o epdemiološkoj slici.
Inače, zadarsko Pučko otvoreno učilište jako puno radi na mnogim programima koji su vezani uz projekte Europske unije. Tako je primjerice, odlično bio prihvaćen i europski program pod nazivom »Zaželi« kojeg je u rujnu prošle godine pohađala kao prva, skupina od 12 žena.
Radi se o verificiranom tečaju koji se upisuje u radnu knjižicu kao zanimanje i to za gerontodomaćicu ili njegovateljicu. Za ovaj su tečaj dakle, osigurana sredstva, a namijenjen je teško zapošljivoj dobnoj skupini žena od 50 i više godina, liječenim ovisnicama i slično. Osim toga, u ovom je slučaju resorno Ministarstvo izdalo i dopusnice pa se ti tečajevi mogu organizirati i u drugim mjestima diljem županije, ali i na otocima kao što su Preko i Kali na otoku Ugljanu.


Interes za voditelje EU projekata
Upravo stoga što je Republika Hrvatska punopravna članica europske obitelji, zadarsko Pučko otvoreno učilište prepoznalo je potrebu tržišta rada i jedno od prvih u Hrvatskoj uvelo i program za voditelje EU projekata koji se pokazao punim pogotkom za obrazovane, mlade ljude bilo da su nezaposleni ili pak, zaposleni, ali im takvo znanje treba upravo zbog posla i napredovanja.
– Predavači za taj, naš program su renomirani stručnjaci kojima je to na neki način, uža specijalnost. Posebnost ovog programa za razliku od svih ostalih, jest da je jedan od preduvjeta da polaznik mora imati najmanje završeno prvostupničko obrazovanje. U sklopu ove edukacije, polaznici uče sve o EU fondovima, kako se provode, na koji način uspješno aplicirati s projektima, što je sve za to potrebno, od prvog papira pa dalje, dodala je Gluščević.




Različiti motivi polaznika
Prema njezinim riječima, općenito, polaznici se pri upisu određenog programa vode različitim motivima, pa tako neki žele zadržati posao dodatnim stručnim usavršavanjem, ili pak žele dobiti novi posao, za koji im treba osposobljavnje odnosno, prekvalifikacija, a polaznici su ipak najčešće osobe mlađe ili srednje životne dobi, dok je starijih polaznika kao što su umirovljenici vrlo malo. Ali, kako je naglasila Gluščević, to ne znači da ne postoji interes umirovljenika, osobito za strane jezike. Nažalost, s obzirom na to kolike su hrvatske mirovine, velika većina luksuz učenja jezika sebi ne može priuštiti.
Inače, na ovom učilištu godinama se nude i brojni tečajevi osposobljavanja za razne ugostiteljske poslove poput kuhar/ica za jednostavna jela, slastičar/ka za jednostavne slastice, jednostavnih poslova u zanimanju konobar/ica, priprematelj/ica koktela, priprematelj/ica pizza i bureka, te jednostavnih poslova u zanimanju pekara/ica.


Svake godine nešto novo
Polaznici se mogu stručno osposobiti i za poslove aranžer/ka cvijeća, zaštitar/ka, čuvar/ica, pomoćnik/ica u nastavi u radu s učenicima s teškoćama, računalnih operater/ka, maser/ka, njegovatelj/ica, gerontodomaćin/ica, sobar/ica, vinogradar/ka, vinar/ka, maslinar/ka, kao i jednostavnih poslova u zanimanju vrtlar/ica, jednostavnih poslova u zanimanju zidar/ica, jednostavnih poslova u zanimanju fasader/ka, te jednostavnih poslova u zanimanju tesar/ica.
Također, polaznici se mogu dodatno usavršiti u zanimanjima maser/ki s gurmanskim pripravcima u wellnessu, voditelj/ica wellnessa s gurmanskim pripravcima, te slastičar/ka specijalist nacionalnih slastica.
Tu je i verificirani tečaj za krojenje i šivanje, zanimanje za koje se također, može dobiti certifikat koji se unosi u radnu knjižicu, a koje je do nedavno bilo u kategoriji hobija.
Podsjećamo, zadarsko Pučko otvoreno učilište jedina je javna ustanova osnovana još davne 1954. godine za obavljanje kulturne, prosvjetne, informativne i uslužne djelatnosti, a čiji je osnivač Grad Zadar te je najstarija i jedina ustanova u društvenom vlasništvu u Zadarskoj Županiji, koja se bavi cjeloživotnim obrazovanjem djece i odraslih.