Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mala lavica nastavlja liječenje u Švicarskoj

27.01.2021. 15:38


Bitka za zdravlje malene Ene Škode i dalje traje te se sada liječenje iz Hrvatske i Beča preselilo u još dalju Švicarsku.
Naime, malena Povljanka Ena Škoda dugi niz godina bori se s genetskom bolešću neurofibromatoza tip I-NF, zbog čega mora nositi ortozu te je u svom mladom životu prošla kroz cijeli niz teških operacija.
Međutim, kao što smo već pisali, nevolja na žalost nikad ne dolazi sama, te je Eni dijagnosticiran i tumor između malog mozga i kralježnice.
Obitelj je i zbog ove druge dijagnoze liječničku pomoć potražila u Zagrebu, odakle su ih uputili u Austriju. Nakon što se neko vrijeme liječila ondje liječnik je preporučio da odu u poznatu švicarsku bolnicu St. Gallen.
– Sredinom siječnja smo bili u Švicarskoj i tamo smo obavili sve potrebne preglede. Enin liječnik iz Beča poslao je svu potrebnu dokumentaciju kao i rendgenske snimke za nastavak Eninog liječenja u Švicarskoj te nam je rekao kako će s doktorom dogovoriti termin pregleda. Mi smo računali da će to biti najbrže za mjesec dana, ali oni su nas iznenadili te su nam rekli da dođemo na razgovor kod ortopeda već u petak 29. siječnja u 10.30 sati, rekla nam je Ivana Škoda, majka Ene Škode. Dodala je kako im put do Švicarske traje i do 15 sati što je jako iscrpljujuće za svih. Naime, pojašnjava, zbog korone ne voze aviolinije, a vlakovi ne voze cijelim putem, te moraju putovati automobilom.
– Kad smo bili u Švicarskoj u bolnici St. Gallen su nam rekli da je našoj hrabroj lavici potreban dobar tim liječnika koji bi joj mogao pomoći u nastavku liječenja. Oni smatraju kako unatoč tumoru i promjenama u mozgu, mogu Eni operirali nogu, jer da je šteta baciti ovoliki trud i borbu u vjetar. Savjetovali su nam da se obratimo njihovom ortopedu koji bi mogao operirati nogu uz pomoć neurokiruga, neurooftamologa i drugih vrhunskih i specijalnih liječnika. Uz razgovor s dr. Gangerom iz Beča odmah nam je zakazao termin 25. siječnja kada smo obavili pregled, rendgen i dug razgovor, pojasnila nam je kako je protekao prvi pregled Ivana Škoda dodavši kako se njihovo liječenje nastavlja dalje uz tim vrhunskih i specijalnih liječnika u bolnici St. Gallen u Švicarskoj.
Ipak, boji se može li i hoće li HZZO platiti troškove liječenja budući švicarska nije u EU, te im i dalje trebaju financijska sredstva kako bi mogli pokriti troškove puta i boravka tamo dok je Ena na liječenju.


Ukoliko bilo tko može pomoći može na broju računa Enine majke:


Ivana Škoda
HPB banka:
Iban:HR8223900013211653263
Donacije za Enu Škoda.
A donacije iz inozemstva na devizni račun:
Ivana Škoda
HPB banka:
Iban:HR8223900013211653263
SWIFT/BIC: HPBZHR2X
Donacije za Enu Škoda