Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

MJERE POTPORE Obrtnici će do 31. svibnja plaćati samo 50 posto zakupa

27.01.2021. 15:29


Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, jučer je u Gradskoj vijećnici primio predstavnike Obrtničke komore Zadarske županije i HGK – Županijske komore Zadar, Stipu Kneževića i Denisa Ikića, a sastanku su nazočili i gradski pročelnici. Ovo je još jedan u nizu sastanaka radi dogovora oko smanjenja poreza zadarskim obrtnicima i poduzetnicima, čije su tvrtke zbog epidemiološke situacije zatvorene.
Naime, kako bi pomogao obrtnicima u uvjetima poslovanja u pandemiji covida-19, Grad Zadar već je održao nekoliko sastanaka s predstavnicima lokalnih podružnica HOK-a i HGK. Na zadnjem su sastanku tražili da im porez na potrošnju od tri posto smanje na jedan posto, a razgovarali su i o ugovorima s vlasnicima štandova iznoseći prijedlog da Grad smanji najam štandova obrtnicima koji imaju ugovor na šest mjeseci i to na način da im poreze umanji za 30 posto.
Jučerašnji je, pak, sastanak sazvan kako bi se utvrdilo kojim će zahtjevima Grad udovoljiti te kakve se još mjere za obrtnike mogu ublažiti kako bi se smanjili gubici u uvjetima poslovanja u koronakrizi. Predsjednik zadarskog HOK-a, Stipe Knežević, nakon sastanka nam je izjavio kako je iznimno zadovoljan postignutim dogovorom.


Vlasnici štandova oslobođeni zakupa
– O tome koliko nam Grad želi pomoći kazuje vam i podatak da je sastanku osobno nazočio gradonačelnik Branko Dukić te njegov šef Ureda Neven Klarin i pročelnici za komunalnu djelatnost Robertino Dujela, pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom Tomislav Korona, pročelnik za gospodarstvo i obrtništvo Ivica Katić i pročelnik za financije Ivan Mijolović. Sastanak je bio vrlo konstruktivan i mjere koje smo dogovorili jako puno znače nama obrtnicima. Zahtjev za smanjenjem poreza na potrošnju ovoga smo puta stavili sa strane jer nam ta olakšica sada ionako ništa ne donosi s obzirom da ne radimo, ali smo postigli onaj najvažniji dogovor vezan za zakup poslovnih prostora, kaže Knežević.
Riječ je o smanjenju zakupnine poslovnih prostora u visini od 50 posto na način da će se u tom iznosu osloboditi sve zakupce poslovnih prostora koji svoju djelatnost obavljaju u poslovnim prostorima neprekidno tijekom cijele godine.
– Ta nam je mjera produljena do 31. svibnja, kao i ona za plaćanje zakupa javnih površina za koje smo oslobođeni čak sto posto. Razgovarali smo i o obvezama vlasnika štandova na rivi koji rade šest mjeseci te nam je rečeno kako će biti oslobođeni plaćanja u visini 30 posto. Dogovorili smo i to da će nakon 31. svibnja zakup javnih površina tijekom čitave godine biti smanjen, ističe čelnik zadarskih obrtnika, napominjući kako je jučerašnji dogovor s gradonačelnikom i pročelnicima bio na tragu onoga što su tražili kako bi pomogli svojim članovima u ovoj teškoj poslovnoj godini.


Dobili smo puno
– Iskreno, dobili smo puno i mogu reći kako su ovakvi sastanci pravi put pronalaženja najboljih mjera za obrtnike i poduzetnike u ovim doista zahtjevnim uvjetima rada u koronakrizi, poručuje Knežević koji je i dosad naglašavao kako se zadarski ugostitelji neće pridružiti prosvjedima, a niti ići u blokadu ulica, kako su najavljivali hrvatski poduzetnici zbog zabrane rada kafića.
Naprotiv, Knežević i danas naglašava kako će nastaviti pregovore s Gradom i Vladom RH, ignorirajući i dalje pozive na prosvjede. Evo zašto:
– Ugostitelji su uvijek bili gospoda, a ne ljudi ulice i nadam se da ćemo se i dalje moći dogovarati s gradskim i državnim vlastima kako bismo postigli dogovor najoptimalniji za svih. Ulica nije rješenje i nikad nisam niti ću biti za tu opciju jer ona ne može donijeti ništa dobroga. I ja se, kao ugostitelj, nadam da ćemo uskoro početi raditi te da će naša ekonomija početi normalno funkcionirati, kaže na kraju Knežević.