Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tema institucionalni reket

27.01.2021. 09:25


Udruga »Vir bez podjela« održala je još jednu konferenciju za medije ispred zadarskog Trgovačkog društva na njihovu uobičajenu temu »institucionalnog reketa i postojanja podaničkog paralelnog političkog pravosuđa«. Predsjednik udruge, Frane Vučetić, ponovio je stare optužbe kako se »institucionalnim reketom na vlasti održavaju lokalni moćnici, bilo vladajuće stranke, bilo njihovi koalicijski partneri koji se bez takvih institucija ne bi održali na vlasti«.
– Danas idemo korak dalje, a nakon što smo došli do novih saznanja i nakon našeg upornog djelovanja lišenog utjecaja korumpiranih struktura u našem društvu, možemo posvjedočiti o postojanju podaničkog paralelnog političkog pravosuđa koje ne predstavlja legitimni autoritet. To tvrdimo jer smo u proteklom razdoblju sami bili žrtve takvog političkog pravosuđa, a za ilustraciju ističemo sljedeći primjer: prilikom uvida u jedan od mnogobrojnih spisa u zadarskom Državnom odvjetništvu, primijetili smo da u istom nedostaju čak tri lista. Riječ je o tri vrlo važna policijska izvješća kojih nekim čudom nema u spisu iako su njihov sastavni dio, ili su barem trebali biti. Postavlja se pitanje gdje su policijska izvješća iz spisa u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru, tko ih je uklonio, zašto skrivaju dokumentaciju i je li možda ODO krivotvorio spis s obzirom da prema uvidu u isti, tri policijska izvješća moraju biti tamo, ali ih nema, tvrdi Vučetić.
Navodi kako su i ranije imali iskustvo »i s osobom iz DORH-a koja se, prema njihovim saznanjima, lažno predstavljala i na svoju ruku predvodila istrage vezane uz određene kriminalne radnje u općini Vir.
– Prikupljene dokaze nikad nije dostavio istražiteljima, a istraga je zbog toga završila u slijepoj ulici, poručuje Vučetić.