Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vlada će sutra objaviti koje će mjere popustiti. Hoće li se kafićima ipak dopustiti prodaja “kave za van”?

27.01.2021. 08:35


Vlada će na sutrašnjoj sjednici najvjerojatnije predstaviti plan blagog popuštanja mjera od 1. veljače. Konačna odluka, piše Jutarnji list, još nije donesena, ali neki obrisi onog što je dogovoreno na koalicijskom sastanku ipak su iscurile van.
Do otvaranja kafića i rada ugostiteljskih terasa gotovo sigurno neće doći, a još je otvoreno pitanje hoće li im se dopustiti prodavanje “kave za van”. Neki smatraju kako bi i to predstavljalo epidemiološki rizik, dok drugi pak kažu da to još nije dogovoreno i kako je ipak moguće da će se ispraviti nepravda prema caffe barovima koji, za razliku od restorana, pekarnica, kioska i pumpi, ne mogu imati “coffee to go”.
Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak kaže za Jutarnji kako nemaju nikakvu informaciju oko mogućeg popuštanja, ali imaju dojam da će se kafićima dopustiti barem izdavanje kave za van. No traže da uz to ostanu mjere potpore kao i za restorane.
Varaždinski župan Radimir Čačić kaže kako je potpuno jasno da se oko ugostiteljstva zasad neće dogoditi – ništa.
“Svaka drugačija odluka ne bi bila na tragu zdravog razuma jer u zemlji koja u turizmu zaradi 20 posto BDP-a, a koja 80 posto toga naplaćuje u sezoni, bilo bi zaista glupo da sada to popustimo. Zatvaranje ugostiteljstva je jedina mjera koja je Hrvatsku s dna ljestvice dovela u poziciju među boljima u Europi prema varaždinskom modelu. To nas je izvuklo” – smatra Čačić, prenosi Jutarnji list.