Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Radovi na vrtiću Grigor Vitez završit će se za 15 dana

Autor:

26.02.2009. 23:00
Radovi na vrtiću Grigor Vitez završit će se za 15 dana

Foto: Vedran SITNICA



Građani su iznervirani percepcijom koju imaju prema zapošljavanju, jer činjenica je da je ono danas netransparetno te da je onima koji ne pripadaju nekoj stranci traženje posla besmisleno, kazala je Antičević – Marinović
Aktualni sat sjednice zadarskog Gradskog vijeća na postavljanje pitanja, prijedloga i primjedbi ponovno je izazvao nemali broj vijećnika, a sve to u svrhu poboljšanja socioekonomske pozicije grada i građana.
S obzirom da postoji mogućnost da je jučerašnja sjednica bila i posljednja sjednica u ovom mandatu, prije početka aktualnog sata, upriličeno je i zajedničko fotografiranje dosadašnje postave gradskih vijećnika.
Imajući u vidu upravo spomenuti skorašnji završetak mandata Gradskog vijeća, aktualni sat otvorio je Željko Mikin, vijećnik SDP-a, iskoristivši priliku da ukaže na izgradnju nekoliko vrijednih kapitalnih projekata čije je okončanje već nekoliko puta prolongirano.
– Još uvijek je u tijeku izgradnja OŠ Bili brig, a zbog zakašnjenja već sada je jasno da će propustiti jednu cijelu nastavnu godinu, a isto se događa i s dječjim vrtićem Grigor Vitez koji također propušta još jednu pedagošku godinu. O osnivanju Centra za mlade bilo je puno govora i obećanja, no do danas se niti po tom pitanju nije napravilo ništa, kazao je Mikin, naglasivši kako ova situacija ukazuje na to da je Gradsko poglavarstvo zakazalo, te da bi, kada bi se ovdje radilo o privatnom vlasništvu, raskid ugovora odavno uslijedio, no s obzirom da se radi o građanima, oni su prisiljeni čekati.
Složivši se s činjenicom da je riječ o nepoželjnom prekoračenju rokova, obratio se gradonačelnik Kolega, no ipak je ovu situaciju opravdao čestim nepredvidivim okolnostima, poput čekanja potrebne dokumentacije ili otežanog izvođenja radova zbog vremenskih uvjeta.
– Zgrada dječjeg vrtića Grigor Vitez je u potpunosti završena, a trenutno se radi na uređenju okoliša. Zbog kiša i loših vremenskih uvjeta vanjski radovi su bili otežani, no već za petnaestak dana ovaj bi vrtić trebao biti završen, kazao je gradonačelnik, naglasivši kako je zgrada OŠ Bili brig također završena, a kako Grad nije imao novca, namještaj će biti plaćen iz državnog proračuna.
Najavio je isto tako kako se za početak gradnje Centra za mlade čeka lokacijska dozvola, te da bi gradnja ovog reprezentativnog Centra trebala krenuti ne jesen, do kada će za potrebe mladih Grad plaćati najam prostora u kinu Pobjeda.
Ukazavši na problematično raskrižje u Ulici Put Murvice na kojemu su se u kratkom vremenu, radi slabe osvjetljenosti i prometne signalizacije, dogodile dvije prometne nesreće sa smrtnim posljedicama, a potom i na inicijativu gluhonijemih osoba da im se konačno prilagode oznake u raznim ustanovama i prometu, obratio se Miro Morović, nezavisni vijećnik s liste SDP-a.
– Ulica Put Murvice je u planu za rekonstrukciju i to sve do spoja sa Zrinsko-frankopanskom ulicom, a za što se trenutno čeka lokacijska dozvola. No, prije toga čekamo razdvajanje sustava odvodnje koje bi također trebalo uslijediti na tom području. U sklopu tih radova će, naravno, biti popravljen i taj problematični dio ulice, iako je kobno raskrižje već sada dodatno osvjetljeno, kazao je Kolega, napomenuvši kako će inicijativu gluhonijemih osoba sigurno prihvatiti te odgovoriti na nju kao što su i do sada redovito odgovarali i izlazili u susret svim osobama s posebnim potrebama.
Pokrenuvši ono trenutačno najosjetljivije pitanje, pitanje recesije, odnosno mjera koje bi Grad u ovakvim uvjetima mogao poduzeti u cilju ublažavanja posljedica, za govornicu je stala Ingrid Antičević – Marinović, gradska vijećnica SDP-a.
– U ovakvim uvjetima Grad mora pokazati da sadašnja vlast brine za svakog pojedinca bez obzira “kojoj boji” pripada. Zanima me što će ova vlast poduzeti da odličan učenik čiji su roditelji ostali bez posla ne prekine školovanje? Kako će ljudi bez posla kupiti lijekove? Da li u Gradu postoji ideja da se osnuje fond za najpotrebitije? Građani su također iznervirani percepcijom koju imaju prema zapošljavanju, jer činjenica je da je ono danas netransparetno te da je onima koji ne pripadaju nekoj stranci traženje posla besmisleno, kazala je Antičević – Marinović, zatraživši odgovor na pitanje u kakvoj su stranačkoj i rodbinskoj vezi zaposlenici ŠC Višnjik.
– U Gradu postoji inicijativa za formiranje fonda i to od strane zamjenika Grgurovića. Unatoč recesiji, mi ne očekujemo da će turistička sezona biti slabija nego inače, no to su tek pretpostavke, ukoliko se nešto promijeni mi ćemo reagirati. Činjenica je da je proračun za 2007. godinu bio manji nego sada, a 2007. je svejedno bila uspješna. Kriza nas, u pravom smislu riječi, još uvijek nije zahvatila, no to ne znači da neće, zbog čega mi moramo djelovati preventivno, kazao je Kolega, odgovorivši potom na pitanje o zapošljavanju, gdje je naglasio kako su i članovi SDP-a zapošljavani u Gradskoj upravi kao i u ŠC Višnjik i to isključivo zato jer su bili stručni.
Gradski vijećnik HSLS-a, Damir Mišlov, pitao je poduzima li se nešto glede zaklanjanja prodavača na tržnici u sklopu City Gallerije. Osim toga, dotakao se i nedostatka parkinga ispred bolnice, kao i onoga na Ravnicama.
– Jedan dio parkinga na Ravnicama zauzela je tvrtka Obala i lučice, a drugi dio Čistoća. Zanima me hoće li se po pitanju parkinga do turističe sezone išta napraviti? Također, prometni problem predstavlja i ugibalište za autobuse ispod rotora kod bolnice koje, kad autobus stane, zaustavlja promet vozačima koji skreću desno, i stvara gužve, naglasio je Mišlov, na što je Kolega odgovorio da bi, prema odluci države, na ravnicama trebale biti garaže kapaciteta od 1.800 mjesta, odakle se “Pauk” služba neće micati jer najprikladnije je da bude u blizini grada.
– S obzirom da se u blizini bolnice gradi Poliklinika s velikim parkingom, taj će prostor dobiti poboljšanje što se tiče parkirnih mjesta. Problem neadekvatnog ugibališta postoji, no iako imamo dobru suradnju s Državnim cestama od kojih smo i zatražili rješenje, i to postoji procedura koja usporava proces, pojasnio je gradonačelnik, naglasivši kako je što se tiče prodavača na tržnici u planu izgradnja pomičnog vjetrobrana koji bi se u popodnevnim satima, kada tržnica ne radi, maknuo, no i to je potrebno dogovoriti s upravom City Gallerije.
S obzirom da je, prema riječima Želimira Maštrovića, vijećnika HNS-a, ovogodišnji Zadarski karneval izazvao podijeljene reakcije, on je iskoristio ovu priliku kako kako bi apelirao na potrebu davanja Karnevala pod koncesiju stručnim ljudima, odnosno tvrtki koja će organizirati ovaj neizostavni događaj kojeg će Turistička zajednica potom “prodati” kao vrijedan turustički proizvod, što bi i trebalo biti svojstveno turističkom gradu poput Zadra.
– Mi smo donijeli odluku da organizator Karnevala bude Turistička zajednica i Grad u ovom slučaju ne može davati koncesije jer trebamo nekog stručnog tko će raditi na turističkoj promodžbi. S obzirom da tek trebamo od Turističke zajednice dobiti izvješće o rezultatima Karnevala, još uvijek ne znamo ništa konkretno, kazao je Kolega, napomenuvši svejedno kako TZ ipak treba “stisnuti” kako bi Karneval u buduće bio još bolji.
Uzevši u obzir postojeću ekonomsku krizu, Omerka Šarić, vijećnica SDP-a, pitala je kako će se, s obzirom da su najveći izvori prihoda zakupnine, u buduće odnositi prema onima koji ne plaćaju zakupninu, a ostaju u zakupljenom prostoru.
– Javna je tajna da nekim zakupcima odavno istekla zakupnina, a vi im je ne možete produžiti zato jer su dužni. Oni to, naravno, mogu zato jer su članovi HDZ-a. Stoga bih željela vidjeti podatke o zakupcima kojima je istekao ugovor, kazala je Šarić, na što joj je Kolega ogdovorio da je zakupska procedura u tijeku, te da podatci o dužnicima nisu tajni, no s obzirom da ih ne zna napamet, dostavit će ih napismeno.