Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Sigurnosni pojasevi obvezni

Autor:

26.02.2009. 23:00
Sigurnosni pojasevi obvezni

Foto: Adam VIDAS



Upravo smo odlučili da ćemo naše postojeće autobuse prilagoditi novom pravilniku i već smo naručili potrebne pojaseve, rekao nam je Slobodan Erslan, voditelj prometnog operativnog centra zadarske Liburnije, prijevoznika s najvećim brojem linija na kojima prevozi školsku djecu


Iako je nedavno na snagu stupio novi dopunjeni Pravilnik o organiziranom prijevozu školske djece, na području županije većina prijevoznika još uvijek nije u potpunosti prilagodila svoje autobuse tom pravilniku.
Naime, prema novom pravilniku, svako sjedalo mora imati naslone za ruke te glavu kao i sigurnosni pojas, što neki autobusi kojima se djeca svakodnevno voze u škole iz raznih okolnih mjesta nisu do sada imali.
Kao jedan od razloga tome bio je i način sklapanja ugovora o prijevozu školske djece sa Županijom, a koji se do prošle godine potpisivao na samo jednu godinu. Ovo, međutim, nije odgovaralo prijevoznicima jer im nitko nije jamčio da će i sljedeće godine imati koncesiju za prijevoz djece pa im je ulaganje u kupnju ili opremanje novih autobusa predstavljalo financijski rizik. Prošle su godine, međutim, prijevoznici i Županija potpisali ugovor na četiri godine pa su prijevoznici sad u mogućnosti bolje isplanirati ulaganja. Lakše će moći uložiti novac u novu opremu ili kupnju novijih autobusa.
 – Upravo smo odlučili da ćemo naše postojeće autobuse prilagoditi novom pravilniku i već smo naručili potrebne pojaseve, rekao nam je Slobodan Erslan, voditelj prometnog operativnog centra zadarske Liburnije, prijevoznika s najvećim brojem linija na kojima prevozi školsku djecu na prostoru cijele Zadarske županije.
On je dodao da bi u roku od 15-ak dana svi njihovi autobusi koji služe za prijevoz školske djece trebali biti prilagođeni dopunjenom pravilniku. Nako što obave prilagodbe, autobusi će biti poslani u Zagreb gdje se moraju podvrgnuti kontroli Centra za vozila Hrvatske, kako bi se utvrdilo jesu li opremljeni u skladu s Pravilnikom. Oni autobusi koji će ispunjavati sve uvjete moći će prevoziti djecu, a oni koji ih neće ispuniti neće više moći prevoziti.
Na području Zadarske županije školsku djecu prevozi deset različitih prijevozničkih tvrtki i taksi služba i sve one će morati svoja vozila kojima prevoze školsku djecu podvrgnuti detaljnoj kontroli Centra za vozila Hrvatske. Inače, na području cijele Hrvatske dozvolu za prijevoz školske djece do sada su imala 722 autobusa.


 PRIJEVOZNICI




Na području Zadarske županije školsku djecu prevozi deset različitih prijevozničkih i taksi tvrtki. Naime, u kolovozu prošle godine provedena je javna nabava za prijevoz učenika osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija. Potom je sklopljen Ugovor o prijevozu sa sljedećim prijevoznicima: Liburnija Zadar, prijevoznički obrt Antonio tours Pag, Lišane transturist Benkovac, Larus Zadar, Stari Velim Stankovci, Čazmatrans nova Čazma, taksi služba i prijevoznički obrt Drago Drlja, taksi služba Toni, prijevoznički obrt Kiki PP i prijevoznik Marko Čulina Bili.