Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Napokon izgradnja prilaznih puteva i ulaza u zgradu

Autor: Vanja Mirčeta

26.02.2010. 23:00
Napokon izgradnja prilaznih puteva i ulaza u zgradu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Blato i nakupine vode koji bi nastali pri lošim vremenskim uvjetima svakodnevno su otežavali život stanarima ovog naselja, koji su doslovce put od svog automobila do ulaza prelazili u gumenim čizmama dok su cipele držali u automobilu, kazao je Ivančević
Teško je za povjerovati da u samom središtu grada Zadra još uvijek postoje stambena naselja, nadomak stare povijesne jezgre koja još uvijek nemaju sve potrebne uvjete za normalno stanovanje koje bi svaki urbanizirani dio grada trebao imati.
Naime, radi se o talijanskim vojnim zgradama čija je gradnja bila prva urbanizacija Višnjika, koje su izgrađene tridesetih godina prošlog stoljeća, dok je drugi dio naselja sagrađen u pedesetim, a nešto i u šezdesetim godinama na potezu između ulica Stjepana Radića, Ferde Šišića i Tadije Smičiklasa u MO Višnjik. Od tada do danas, dakle preko 50 godina ništa nije rađeno na tom području vezano uz poboljšanje životnih uvjeta stanara, a ukorak s modernim vremenom.
Svake zime stanari ovog naselja desetljećima se suočavaju sa blatnom oazom mira ispred i oko svojih domova, pogotovo za kišnih dana. Naime, stanari na ovom području desetljećima nisu imali sređene, odnosno asfaltirane prilazne putove, niti ulaze u stambene zgrade. Na inicijativu stanara s navedenog područja i MO Višnjik, a sukladno odluci Grada Zadra, odnosno Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove na čelu s pročelnicom Dolores Grdović Kalmetom, iz listopada prošle godine konačno su se pokrenuli radovi koji će stanarima omogućiti pristojan prilaz njihovim domovima.
– Kada sam počeo intenzivnije dolaziti na ovo područje, kao predsjednik MO Višnjik, shvatio sam da na ovom terenu ljudi žive u neljudskim uvjetima. Naime, iako se radi o zgradama koje su izgrađene 50-ih godina prošlog stoljeća, na nekih 400 metara od povijesne gradske jezgre, odnosno centra grada, njihovi stanari već preko 50 godina nemaju sređene prilazne putove svojim domovima. Blato i nakupine vode koji bi nastali pri lošim vremenskim uvjetima svakodnevno su otežavali život stanarima ovog naselja, koji su doslovce put od svog automobila do ulaza prelazili u gumenim čizmama dok su cipele držali u automobilu. Pokušali su se čak preusmjeriti i putevi odvodnje jer je za kišnih dana voda ulazila u ulaze i poplavljivala podrume. Nakon kiša, djeca se nisu imala gdje igrati jer su se dvorišta pretvarala u blatne bazene. To je i jedan od razloga što je interes za kupovinu stanova na ovoj zapravo izuzetnoj lokaciji nadomak centru bio mali, odnosno gotovo nikakav, a cijene od 1100 eura po metru kvadratnom smatrane su pretjeranima što je zapravo još jedan problem velikim dijelom uzrokovan upravo nesređenim okolišom, odnosno ovim međuprostorom, kazao nam je Željko Ivančević, predsjednik MO Višnjik i gradski vijećnik SDP-a.
Na navedenom području živi oko tisuću ljudi. Svi oni koji su kupovali stanove u ovom naselju jer su cijene bile dosta povoljne, ali i oni koji su tu već desetljećima, uz članove MO Višnjik bili su dio inicijative da se prilazni putovi zgradama i okoliš urede te da cijeli prostor konačno bude u skladu s urbanom sredinom u kojoj se nalazi.
– Cijeli prostor se sada uređuje na način kako bi se ljudima omogućili normalni uvjeti za život. Radit će se pristupni putevi i ulazi u stambene zgrade što je osnova svakog urbanog prostora, a eto ovdašnji stanari do sada nisu imali niti to. Radovi su započeli 23. veljače, dok je njihov završetak predviđen za sredinu ožujka, radove izvodi građevinska tvrtka Stipčević, a financira ih u potpunosti Grad Zadar, dok će u jedno dogledno vrijeme sami stanari na vlastitu inicijativu iz pričuvnih fondova početi uređivati fasade ovih stambenih objekata. Osim toga ovdje će se urediti dio, odnosno parkiralište za automobile stanara, ali i onih koji posjećuju Prekršajni sud i Gradsku knjižnicu iz razloga jer postoji deficit parkirnih mjesta uz te ustanove. Nakon toga slijedi i akcija Nasada koji će srediti okoliš. Sanira se cijeli dio između zgrada, a sve to naravno u dogovoru sa stanarima, a u cilju što humanijeg življenja, istaknuo je Ivančević.