Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prvi put ljekarna u Salima

Autor: Ivo Dominis

26.02.2010. 23:00
Prvi put ljekarna u Salima


Inače, ljekarna na cijelom otoku nikad nije postojala. Zbog tog razloga ovdašnje je stanovništvo i zbog običnog aspirina moralo ići u Zadar, a što im je zbog pretežno stare populacije pričinjavalo priličan problem, pojašnjava Morović
Građevinski i zanatski radovi na adaptaciji prostora za ljekarnu u Salima polako ulaze u svoju završnu fazu. Upravo su ovih dana u tijeku keramičarski radovi, sljedećih tjedana bi trebao stići namještaj te bi prema tom planu već početkom ljeta konačno trebala profunkcionirati ljekarnička služba na Dugom otoku.
Doznajemo to od Zorana Morovića, načelnika Općine Sali, koji ističe da je ovaj potez u trenutačnom mandatu saljske lokalne uprave kopernikanski obrat života na ovom otoku jer njegovi žitelji neće više biti ovisni o milosti nekoga da im donese lijek s kopna. Ovoj ljekarni će inače gravitirati stanovništvo svih 11 naselja na Dugom otoku koja administrativno pripadaju saljskoj općini.
Saljska ljekarna bit će smještena u dijelu prizemlja nove općinske zgrade, u komplementarnom susjedstvu s općinskim i ispostavama državnih institucija poput poštanskog, turističkog, lučkog te ureda policije, carine, komunalnog poduzeća i općinske tvrtke “Mulić”, koji su predviđeni na toj etaži ovog zdanja.
– Inače, ljekarna na cijelom otoku nikad nije postojala. Zbog tog razloga je ovdašnje stanovništvo i zbog običnog aspirina moralo ići u Zadar, a što im je zbog pretežno stare populacije pričinjavalo priličan problem, pojašnjava Morović razloge prioriteta ove općinske investicije tijekom svoga mandata.
– Prostor u općinskoj zgradi za ustroj ljekarne je dan u najam po cijeni od 4 eura za metar četvorni. Tom cijenom će se “prebiti” investicija u njegova adaptaciju. Fizički obujam istog sadrži prodajni prostor, skladište i depo ljekova te priručni laboratorij i farmacijsku radionicu. Najam za tu organizaciju farmacijske djelatnosti u Salima je uzela Tatjana Vukadin, dipl. farmaceutkinja iz Zadra.