Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Smiljevac pobjednik županijske košarkaške lige

Autor: Nebojša Gunjević

26.02.2010. 23:00
Smiljevac pobjednik županijske košarkaške lige

Foto: Adam VIDAS



Momčad Osnovne škole Smiljevac nakon borbene i napete utakmice zasluženo je pobijedila Osnovnu školu Šimuna Kožičića Benje u finalu Županijske osnovnoškolske košarkaške lige odigranomu u subotu u Jazinama. Košarkaški susret Davida i Golijata, jer su mladići iz Benje u prosjeku za pola glave viši od onih iz Smiljevca, bio je brojnoj publici iz tih dviju škola, ali i iz svih drugih škola Zadarske županije, koje su igrale ligu i u završnici za to dobile pohvale i priznanja, vrlo uzbudljiv. Nakon gotovo četiri mjeseca, liga, koja se prvi puta igrala po novom sustavu natjecanja i puno duže, zasluženo je doživjela izvrsnu finalnu utakmicu.
Smiljevac je otvorio susret s petorkom u kojoj su bili Karlo Zrilić, Lovre Kovačević, Matej Segarić, Vlatko Šaran i Jerko Modrić, a Benjinu početnu postavu činili su Lovre Kaštropil, Karlo Peričić, Jakov Zubčić, David Begonja i Ivan Bais. Prva četvrtina počela je izrazito nervozno s obje strane što je rezultiralo brojnim pogreškama i sa svega 12 postignutih poena u svih sedam minuta, a nakon pola prve četvrtine rezultat je bio 2:3. Onda Bais ulazi za Benjinih 2:5, Zrilić izjednačuje tricom te novom dvicom dovodi Smiljevac na 7:5 – i to je bilo sve što je u prvoj četvrtini viđeno. 
Drugu četvrtinu mladići sa Smiljevca odmah na početku stišću sastav Benje. Nakon nepune minute igre trener Ćuković izvodi Karla Zrilića te sa svježijim Marinom Zrilićem postavlja oštri zonski presing, što rezultira vodstvom Smiljevca 13:8 i 16:10. No mladići iz Benje, nakon prvotne zbunjenosti,  ubrzo ne ulaze više u driblinge već dugim loptama prebacuju svoje polje te tako dolaze do izjednačenja 18:18, najviše zaslugom Ivana Baisa. Benja dolazi i u vodstvo 18:19 pogotkom iz slobodnih bacanja Dina Begonje, a Matej Segarić tricom odvodi Smiljevac na konačnih 21:19 u prvom poluvremenu.
Drugo poluvrijeme Smiljevac je tjelesno puno snažnijoj postavi Benje suprotstavio igru s „tri mala”. Opet se Benja na početku ne snalazi u zonskom presingu i Smiljevac ima velikih 6 razlike kod 27:21. Ali za Benju ponovo poravnava Toni Škara na 29:29.  Marko Nekić dovodi Smiljevac u vodstvo, a u sljedećem napadu Bais snažnim ulazom izjednačuje na 31:31 da bi Kovačević prvo tricom, a onda dvicom ponovo doveo Smiljevac na osjetnijih 5 razlike. Bais za kraj četvrtine od dva pogađa samo jedno slobodno i u četvrtu se četvrtinu ide s četiri razlike za Smiljevac.
U posljednjemu dijelu susreta zaslugom Jerka Modrića i Lovre Kovačevića Smiljevac ide na naizgled za kraj meča nedostižnih 45:37, najveće vodstvo u susretu. No Dino Begonja i Ivan Bais u protivničkom sastavu ne misle na predaju pa Begonja smanjuje na 45:42. Kovačević opet sjajno ulazi u reket za 47:42 a Bais poentira za 47:44 i ne uspijeva realizirati dodatno slobodno bacanje. Na 80 sekundi prije kraja, Karlo Zrilić pogađa tricu za ponovnih +5 Smiljevca. Begonja smanjuje na 50:47 te hvata jednu loptu u obrani i Benja ima prigodu izjednačiti. Ali 10 sekundi prije kraja Karlo Zrilić krade loptu i šalje u kontru Lovru Kovačevića koji zabija za 52:47, a u zadnjemu napadu s više od 10 metara Toni Škara zabija za konačnih 52:50 i veliko slavlje košarkaša Smiljevca radi osvojene titule, koja im omogućuje odlazak na daljnja natjecanja.


 OŠ SMILJEVAC – OŠ ŠIMUNA KOŽIČIĆA BENJE 52:50


(7:5, 14:14, 15:13, 16:18) ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 700. Suci: Anto Bencun i Hrvoje Raspović.
OŠ SMILJEVAC: K. Zrilić 10, Ćurković, Kovačević 17, Čirjak, Žilić, Hajdić, M. Zrilić 3, Segarić 12, Zelić, Šaran 1, Nekić 4, Modrić 5. Trener: Lucijan Ćuković.
OŠ ŠIMUNA KOŽIČIĆA BENJE: Kaštropil 4, Kedžo, Šango, Car, Buterin, Lovrinov, Peričić 2, Zubčić 2, Begonja 14, Škara 10, Bais 18, Brajčić. Trener: Josip Plantak.




 IZJAVE IGRAČA


U nekom trenutku prestali smo igrati dobro, ali smo se vratili. Bilo je dobro – rekao je Lovre Kovačević, koji nam se u redovima Smiljevca najviše svidio.
– Bili smo bolji, a onda su oni stisli. Uspjeli smo se vratiti i pobijediti. Zadovoljan sam, liga je bila naporna i sada na dalmatinskom moramo što bolje proći – rekao je Karlo Zrilić, pobjednički kapetan i po ocjenama organizatora najbolji igrač susreta.
– Loše smo igrali. Mislim da smo trebali ovo dobiti, ali na kraju nismo imali snage i izgubili smo – rekao je Ivan Bais, najistaknutiji u redovima Benje.


 ODRASLI


– Kao osnivač osnovnih škola izvan Grada Zadar podržali smo inicijativu nekolicine ravnatelja, koju su iznijeli u srpnju mjesecu, i za to osigurali dodatna sredstva u proračunu. Mislim da utakmice za prvo i treće mjesto pokazuju da je to pun pogodak. Vidi se to na licima i osmjesima naših učenika, i to je nadam se tek početak. Ako je bilo kakvih grešaka u organizaciji, to nećemo zamjeriti jer je cilj da ovo raste te da se uključuje sve više i više učenika i škola. Konačno, za to imamo i športsku infrastrukuturu, a to su dvorane koje su napravljene diljem Županije i Grada Zadra. Čestitam pobjednicima – rekao je Ivan Šimunić, pročelnik Županijskoga odjela za društvene djelatnosti.
– Ovo finale pokazalo je da je ova liga bila potrebna i da smo napravili dobru stvar što smo je pokrenuli. Nekakve sitne greške koje su bile otklonit ćemo sljedeće godine, kada će biti još bolje. Za početak ovo je mislim bilo jako dobro – rekao je Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra.
– Oduševljen sam njihovim ponašanjem na utakmici, njihovom borbenošću i moram reći da je ovo prva županijska titula za košarkaše iz Smiljevca. Bili smo prvi u atletici, nogometu, odbojci, ali u košarci nismo nikad. Tim više im čestitam, a pogotovo njihovom voditelju profesoru Lucijanu Ćukoviću, koji ih je prošle godine okupio – rezultat rada se vidi i prezadovoljan sam – rekao je Bernardo Kotalar, ravnatelj OŠ Smiljevac.


 NAGRADE


Sve škole koje su u lizi sudjelovale nagrađene su zahvalnicama i diplomama, a najbolji su dobili medalje i pokale. Nagrade su dijelili Jadranka Duvančić, tajnica Županijskoga saveza školskog športa i potpredsjednica Hrvatskoga školskog športskog saveza te pročelnici Joso Nekić i Ivan Šimunić. U ime KK Zadar sve škole sudionice dobile su knjigu Drage Marića „Od Ravnica do Višnjika” o povijesti zadarske košarke te CD „Krešimir Ćosić – čovjek ispred svoga vremena”, koje im je uručio Ante Matulović, legenda zadarske košarke, a sada trener mlađih uzrasta u klubu.
Organizatori su uručili zahvalnice i medijskim pokroviteljima: Zadarskom listu, Radiju 057, Voxu te portalu ezadar, kao i Udruzi županijskih košarkaških sudaca te voditelju lige Zoranu Veselinoviću.


 BARTULETE I SIRENE


Kao i na svim boljim košarkaškim priredbama, gledatelje su uveseljavale čirlidersice.  Nansi Filipović, roditelj iz OŠ Bartula Kašića došla je na ideju kako bi bilo dobro napraviti plesačku skupinu „Bartulete”, koje su zabavljale publiku za vrijeme pauza u susretu za treće mjesto. Svaki je petak s djevojčicama vježbala u školi da bi mogle nastupati na utakmicama lige. Gospođa Nensi došla je iz Indonezije i premda kaže da ne zna baš dobro hrvatski, profesor hrvatskoga jezika misli da za onoga tko nije Hrvat hrvatski govori izvrsno.  U finalu su gledatelje zabavljale djevojčice iz Kluba za ritmičku gimnastiku Sirena, koji egzistira godinu dana, a natjecateljice su ostvarile izvrsne rezultate na prošlogodišnjim natjecanjima – kako nam je rekla presjednica kluba Iris Mijailović Bulj.


 ZA 3 MJESTO:OŠ BARTULA KAŠIĆA – OŠ STANOVI 46:51


(5:19, 11:7, 12:17, 18:8)
ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 500. Suci: Dino Nekić i Roko Hordov.
OŠ BARTULA KAŠIĆA: Segarić, I. Škara 18, Katalinić 12, Mihoč 4, Dunatov, Manojlović, M. Škara 10, Mrkić, Čolak, Mileta 2, Miočić, Uzelac. Trener: Zoran Veselinović.
OŠ STANOVI: Radovčić, Cvek, Mijić 3, Perić, Vundać, Karamarko 5, Pantalon 18, Jurica 23, Ćotić 2, Dujić, Šekerović. Trener: Marinko Bilić.
Osnovna škola Stanovi zasluženo je u nadmetanju za treće mjesto pobijedila Osnovnu školu Bartula Kašića. Marko Jurica i Juraj Pantalon bili su za protivnike nerješiva zagonetka, a u sastavu poraženih najviše su se svidjeli Ivan i Marin Škara te Tonči Katalinić s četiri postignute trice.
– Nevjerojatno je da se nakon četiri mjeseca lige i tolikih utakmica ne proglašava najbolji strijelac lige. To je Marko Jurica, koji je u osam utakmica postigao 211 koševa, a drugi je Ivan Škara sa 168 koševa – rekao je time vidno nezadovoljni Marinko Bilić, čija je momčad osvojila brončanu medalju.
– Moji su se prepali i nisu se uspjeli naći sve do samog kraja, a počeli su igrati tek zadnje 3 minute utakmice kada je već bilo kasno jer je protivnik imao više od 10 koševa prednosti. Zadovoljan sam i igrom i djecom i sa svime. Čestitam, bolji je dobio – rekao je Zoran Veselinović, trener poraženih.