Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sve više članova u ljubačkom aktivu

Autor: Branko Božić

26.02.2010. 23:00
Sve više članova u ljubačkom aktivu

Foto: Branko BOŽIĆ



Za ambiciozan plan rasta aktiva zatražili smo pomoć TZ općine Ražanac i načelnika Dragutina Miočića. Držimo da će i oni u još većoj mjeri prepoznati naš rad koji se temelji na dobrovoljnosti i humanosti te da će u okviru financijskih mogućnosti poduprijeti djelovanje DDK Ljubač, rekao je predsjednik Mladen Dušević
Kad se govori o dobrovoljnom davalaštvu krvi na području općine Ražanac, a i šire, mora se istaknuti ljubački aktiv. Riječ je o aktivu koji zahvaljujući predsjedniku i voditelju inž. Mladenu Duševiću te njegovim suradnicima Dariju Perkoviću, Rosi Perković, Domagoju Duševiću, Miloradu Perkoviću i ostalima kao i 133-ici dobrovoljnih davatelja, u zadnje vrijeme postiže zavidne rezultate.
Aktivni aktiv
Ljupčani triput godišnje daju krv, spašavajući na taj način živote. Ljubač, koji broji svega 450 stanovnika ima ovako velik broj davatelja krvi. Ima obitelji od po četiri-pet ili pak šest članova, koji svi daju krv.
U tri lanjske akcije darovano je oko 130 doza krvi te se s ponosom može istaknuti da služe za primjer mnogim većim mjestima i gradovima.
Sve se ovo čulo na godišnjoj izvještajnoj skupštini DDK Ljubač, održanoj u prostorijama mjesne Osnovne škole Jurja Barakovića. Pored stotinjak članova aktiva u radu skupštine sudjelovali su vijećnici Mjesnog odbora te predsjednik Županijskog savjeta Crvenog križa Josip Prskalo, predsjednik zadarskog Gradskog savjeta DDK Ivo Jureško i referent dobrovoljnog darivanja krvi pri zadarskom Crvenom križu Branko Kolanović. Skupštinom je uz članove radnog predsjedništva Jelom Zekanović, Jurom Perković i Antom Ivanac predsjedao predsjednik aktiva Mladen Dušević. Govoreći o proteklom jednogodišnjem radu, Dušević je istaknuo da se broj članova aktiva znatno povećao.
– Organizirali smo Tjedan aktiva u sklopu kojeg je održan malonogometni turnir za muškarce i odbojkaški turnir za žene na kojemu su nastupile i ekipe iz susjednih aktiva. Upriličili smo i već tradicionalnu ljetnu feštu s cjelovečernjim druženjem uz glazbu, ples i tombolu. Tom prigodom pojedinim članovima podijeljene su jubilarne zahvalnice za prvo, deseto i dvadeseto darivanje krvi. Nadalje, organizirali smo trodnevni izlet u Istru za sve članove našeg aktiva. Prvi put u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa i Županijskim zavodom za javno zdravstvo organizirali smo edukativno predavanje o prevenciji i ranom otkrivanju raka, rekao je Dušević, dodajući da je glavni cilj aktiva razvijanje i širenje mreže DDK u Ljupču te susjednim mjestima, Ljubačkim Stanovima, Krnezi i Podvršju.
Članstvo će se povećati sa sadašnja 123 člana na 130 članova. Organizirat će se tri akcije kako bi se prikupilo 120 doza krvi. Poradit će se na pružanju humanitarne i interventne pomoći najugroženijim pojedincima i obiteljima, radit će se s mladima, uspostavit će se još bolja suradnja s aktivima u okruženju, dok će se suradnju sa zadarskim Crvenim križem i Odjelom za transfuziju zadarske Opće bolnice podignuti na još veću razinu.
Podijeljene zahvalnice
– Za ovaj ambiciozan plan zatražili smo pomoć TZ općine Ražanac i načelnika Dragutina Miočića. Držimo da će i oni u još većoj mjeri prepoznati naš rad koji se temelji na dobrovoljnosti i humanosti te da će u okviru financijskih mogućnosti poduprijeti djelovanje DDK Ljubač, rekao je predsjednik Mladen Dušević dodavši kako su se ukupni prihodi i rashodi DDK-a lanjske godine kretali u okviru 73.000 kuna. Od toga od strane Općine Ražanac uplaćeno je 28.400 kuna, od Crvenog križa u Zadru 4.800 kuna te od donacija i potpora od pravnih i fizičkih osoba 40.000 kuna. Skupštinari, darivatelji krvi, jednoglasno su prihvatili ova izvješća.
Predsjednik zadarskog Županijskog savjeta DDK Josip Prskalo kazao je da je ljubački aktiv od osnutka prije šest godina postigao dobre rezultate.
– Lanjske godine mi smo na županijskoj razini zacrtali plan prikupiti 5.500 doza krvi. Od toga je prikupljeno 5.360 što je itekako dobar rezultat. Nijedna operacija u našoj zadarskoj te biogradskoj bolnici nije odgođena zbog nedostatka krvi. Krv smo po potrebi darovali i za bolnice u Šibeniku, Splitu i Kninu. Naš moto je pomoći svakom čovjeku, zato i dajemo krv, kazao je Prskalo.
Zbog nesebične potpore radu ljubačkog aktiva čime se doprinosi promidžbi dobrovoljnog darivanja krvi i drugih programa humanitarne djelatnosti, Povjerenstvo ovog aktiva donijelo je odluku da se ove godine podijele posebne zahvalnice. Njih su iz ruku predsjednika Duševića primili predstavnici pekarnice Foša iz Zadra, Leda Zadar, vlasnik tvrtke Ostrea Dalmacija Marko Dušević iz Ljupča te zaslužni mještani Ljupča, Mirjana Dušević, Marija Dušević i Zdenko Perković, pok. Ante, i Zadarski list.