Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Uzelac vjeruje Kalmeti

Autor: Nives Rogoznica

26.02.2010. 23:00
Uzelac vjeruje Kalmeti

Foto: Velimir BRKIĆ



Zadarska županija je, i nakon jučerašnje sjednice Županijske skupštine, ostala jedina Županija čiji Statut nije usklađen s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, zbog čega pripadnici srpske nacionalne manjine ne uspijevaju ostvariti pravo na zamjenika župana i četiri vijećnika. Riječ je o pravu koje im pripada temeljem podataka iz popisa birača po kojem pripadnika srpske manjine u Zadarskoj županiji ima preko 10 posto. S obzirom da se na Dnevnom redu nisu našle izmjene i dopune Statuta temeljem kojih bi Vlada raspisala dopunske izbore, izjalovila su se očekivanja predsjednika zadarskog SDSS-a Veselka Čakića i potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji je prije nekoliko dana za Zadarski list kazao kako je obvezu razgovaranja na tu temu s županijskim HDZ-om, te organizacijama HDZ-a i u drugim gardovima i općinama koje nisu uskladile statute, preuzeo ministar Božidar Kalmeta.
Veselko Čakić koji, kao i predstavnici drugih manjina, inače redovito, kao promatrač, nazoči sjednicama Županijske skupštine, na jučerašnjoj sjednici nije bio. Umjesto toga otišao je na razgovor s potpredsjednikom Vlade Slobodnom Uzelcem kako bi, među ostalim, razgovarao i upravo o pitanju izbjegavanja Županijske skupštine da provede Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.
– I dalje se na tome radi i ja vjerujem da će se to riješiti, kazao je Čakić.
Potpredsjednik Vlade Uzelac je rekao kako ima potpuno povjerenje u to da će ministar Kalmeta izvršiti preuzetu obvezu i osigurati da Županijska skupština, te gradska i općinska vijeća koja to nisu učinila, statute usklade s Ustavnim zakonom.
– Ja i dalje vjerujem da će to ministar Kalmeta napraviti u najkraćem roku, kazao je Uzelac koji, međutim, nije decidirano odgovori na pitanje u kojem roku to od Kalmete očekuje.
– Ja zaista ne znam, ali u najkraćem. Imam povjerenja da će on to napraviti, ponovio je.