Izvezeno zlata za 33,6 milijuna eura

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Pojavom ekonomske krize u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina pojavio se i novi trend - otkup zlatnog nakita od osiromašenih građana, njegova prerada i izvoz. Kako raste kriza građani prodaju sve, pa i svoje najdragocjenije i neprocjenjive uspomene. Zlatni biznis svoj je bum doživio lani, kada su na gotovo svakom čošku nicale otkupljivačnice (niču još uvijek), pootvarani su brojni internetski portali, a zlatni nakit prodaje se i otkupljuje i preko facebooka.

Izdano 80 dozvola

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore u prošloj je godini iz Hrvatske izvezeno čak osam puta više zlata nego godinu ranije, odnosno u ukupnoj vrijednosti od 33,6 milijuna eura, a 2010. je bilo izvezeno zlata u vrijednosti za 4,5 milijuna eura. U 2010. uvezeno je zlata za 4,4 milijuna eura, a 2011. uvoz zlata u Hrvatsku je značajno pao i uvezeno ga je za samo 234.000 eura.

Osim rasta broja otkupljivačnica u Hrvatskoj raste i broj tvrtki koje se bave izvozom zlata. Prema podacima Ministarstva gospodarstva koje je zaduženo za izdavanje izvoznih dozvola te za uvoz i izvoz zlata, lani je izdano 80 dozvola za izvoz zlata, što je značajno više nego u 2010. kada je izdano 16 dozvola za izvoz zlata.

Kako navode iz Ministarstva gospodarstva podnositelji zahtjeva za ishođenje dozvola za izvoz, odnosno uvoz zlata, dužni su uz zahtjev dostaviti i određene podatke kao što su - naziv i sjedište trgovačkog društva odnosno obrta; osobni identifikacijski broj trgovačkog društva odnosno obrta; trgovački naziv, količina i vrijednost robe koja se izvozi, odnosno uvozi; tarifnu oznaku; jediničnu cijenu robe; zemlju iz koje se uvozi, odnosno izvozi; naziv i adresa tvrtke od koje se uvozi, odnosno kojoj se izvozi; rok uvoza, odnosno izvoza.

Cijena zlata raste

Uz zahtjev izvoznik, odnosno uvoznik robe dužan je priložiti i ostalu potrebnu dokumentaciju, ovisno o vrsti robe koja se izvozi, odnosno uvozi (npr. potvrda porezne uprave da tvrtka nema dugovanja po osnovi javnih davanja, narudžbi, ponuda, proforma računa). Izdana dozvola se ne može prenijeti na drugu pravnu ili fizičku osobu.

Cijena zlata inače stalno raste, za gram se može dobiti između 100 i 200 kuna. Zanimljivo je da su se otkupom zlatnog pa i srebrnog nakita počeli baviti i sami zlatari, odnosno mlađa generacija iz poznatih zlatarskih obitelji. Jedan od najvećih otkupljivača zlata u Hrvatskoj, koji i sam potječe iz zlatarske obitelji, u godinu i pol diljem Hrvatske otvorio je više od 200 otkupljivačnica te zaposlio oko 500 radnika.

Siromašni nekad nisu smjeli izvoziti zlato
Unatoč nastojanju da dobijemo komentar od nekih ekonomskih stručnjaka na ovaj trend koji uzima sve većeg zamaha u Hrvatskoj nismo uspjeli. Jedan od njih nam je tek kratko napomenuo da je izvoz zlata iz siromašnih zemalja za vrijeme bivše Jugoslavije bio zabranjen, što je, kako je dodao, i logično.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno