Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mungosi, tigrasti komarci, štuke, ambrozija…

26.02.2012. 23:00
Mungosi, tigrasti komarci, štuke, ambrozija…


Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) u ovom tjednu pokreće internetsku stranicu www.invazivnevrste.hr. na kojoj će biti podaci o invazivnim vrstama – biljkama i životinjama koje, unesene na područja kojima prirodno ne pripadaju, nanose štete staništima u kojima se nađu.
Ravnatelj Zavoda Davorin Marković objasnio je kako one uništavaju staništa u koja su unesene i najveća su opasnost za biološku raznolikost. Rekao je kako će ta internetska stranica na jednome mjestu sadržavati informacije o tome što su “strane invazivne vrste”, pregled zakonske legislative i preporuke za prevenciju unošenja na neko područje vrsta stranih tome staništu. Istaknuo je kako je u Hrvatskoj zakonom zabranjen unos stranih vrsta u otvorene ekološke sustave.
Sa zmija prešli na domaće životinje
Kao najstariji poznati primjer namjernog unosa strane invazivne vrste u Hrvatsku naveo je indijskog mungosa zbog kontrole zmija, ponajprije poskoka. Jedanaest tih zvijeri uneseno je 1910. na otok Mljet, a za 20-ak godina mungosi su uništili sve zmije na otoku i počeli napadati druge male divlje životinje i ptice te domaće životinje pa su se u proteklih stotinjak godina “od spasonosnih tamanitelja zmija preobrazili u ljutog neprijatelja prirode”. Danas živi na pet otoka – Mljetu, Korčuli, Hvaru, Čiovu i Škrdi, a unesen je i na poluotok Pelješac, odakle se polako počeo širiti obalom.
Tigrasti komarac, nutrija, ambrozija i afrički grivasti skakač (srodnik koze) samo su neke strane i invazivne vrste u Hrvatskoj, uljezi izvan područja svoje prirodne rasprostranjenosti, kamo su dospjele isključivo zahvaljujući namjernoj ili nenamjernoj pomoći čovjeka.
Problemi sa štukama i dviljim  svinjama
I štuka – zavičajna autohtona hrvatska vrsta u rijekama Dunavskoga slijeva, invazivna je primjerice u vodama Jadranskog slijeva jer je u njima strana vrsta te se kao predator vrlo dobro snalazi, kao i smuđ.
“Divlje svinje i neke vrste divljači koje je čovjek prenio s kopna na otoke, kao na otocima sjevernog Jadrana, stvaraju probleme koji nikako da se riješe”, ocijenio je  Duplić.


Problemi sa štukama i divljim svinjama


I štuka – zavičajna autohtona hrvatska vrsta u rijekama Dunavskoga slijeva, invazivna je primjerice u vodama Jadranskog slijeva jer je u njima strana vrsta te se kao predator vrlo dobro snalazi, kao i smuđ.
“Divlje svinje i neke vrste divljači koje je čovjek prenio s kopna na otoke, kao na otocima sjevernog Jadrana, stvaraju probleme koji nikako da se riješe”, ocijenio je Duplić.