Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ptičari talijanskih vodiča najbolje odradili posao

26.02.2012. 23:00
Ptičari talijanskih vodiča najbolje odradili posao


U klasi engleskih i irskih ptičara pobjednikom je proglašen Francesco Giovanelli, a u klasi kontinentalnih ptičara Stefanno Fallini


Proglašenjem najboljih vodiča i najuspješnijih pasa u klasi kontinentalnih i engleskih ptičara te dodjelom diploma, medalja i pehara, u subotu navečer u hotelu Funimation na Boriku službeno su završene 46. Međunarodne utakmice pasa ptičara “CAC-CACIT Zadar-Nin 2012”.
Na lovnim terenima dviju lovačkih udruga ninske “Jarebice” i zadarske “Diane” titulu apsolutnog pobjednika u klasi kontinentalnih ptičara zaslužio je talijanski vodič Stefanno Fallini, koji je s psom epaniel bretonom pod imenom “Fallini s Diva” osvojio 67 bodova. Za najuspješnijeg vodiča u istoj klasi s osvojenih 214 bodova proglašen je Hari Herak iz Rovinja, dok je talijanski vodič Adrianno Turci imao najviše nastupa, 84.
U klasi engleskih i irskih ptičara pobjednikom je proglašen Francesco Giovanelli, koji je s engleskim seterom “Lupo Del Laderchi” osvojio 40 bodova. Za najuspješnijeg vodiča u istoj klasi proglašen je Delfi Mazzoreto iz Italije. U jednoj i drugoj kategoriji dnevno je nastupalo po 115 pasa u deset do dvanaest baterija.
Odličja najuspješnijima u ime organizatora i pokrovitelja na prigodan je način uručio predsjednik KD Dalmatinski pas, Branko Šare. Na besprijekornoj organizaciji zahvalio je čelnicima LU Jarebica i Diana, Nevenu Ljubičiću i Anti Jeraku, vodičima, djelatnicima ureda te posebno izaslanicima i sucima, koji su svoj zadatak odradili kvalitetno, savjesno i pošteno. Šare je pozvao sve sudionike da ponovno u još većem broju dođu u Zadar, Nin i Hrvatsku u studenom ove godine na 47. Međunarodne utakmice pasa ptičara.
Na manifestaciji se okupilo oko 80 renomiranih vodiča i dresera pasa iz Italije, Hrvatske i Češke, Srbije, Nizozemske, Španjolske, Švedske i Cipra, čiji su psi imali ukupno 1.327 službenih nastupa. Engleski seteri na teren su izašli 304, a kontinentalni 1023 puta. Najuspješnijim psima ukupno je dodijeljeno 8 kandidatura CACIT, 7 kandidatura R-CACIT, 37 kandidatura CAC i 22 kandidatura R-CAC.
Izaslanik predsjednika Hrvatskog kinološkog saveza Damira Skoka, Petar Klarić, poručio je kako se ovo natjecanje treba još upečatljivije promovirati izvan granica Lijepe naše.
– Institucije HKS-a u Zagrebu će i nadalje u suradnji s našim kolegama u Zadarskoj županiji raditi na stvaranju još boljih preduvjeta za razvoj kinologije, ne samo kroz održavanje utakmica pasa, već i kroz ostale oblike što ih provodi naša krovna institucija, rekao je Klarić.
Rad pasa na terenu nadgledali su i ocjenjivali međunarodni suci: Berislav Bere Pucar, Neven Ljubičić, Pio Klun, Dražen Tuličić, Hari Herak, Nenad Vujanović, Miroslav Nikolić, Silo Miatom, Maurizio Crudelli, Giuseppe Fabbricotti, Duško Šormaz, Enzo Persi, Amerigo Procaccini i drugi.


Leandri: Kod nas više nema ovakvih terena




Skupu se u ime talijanskog kinološkog saveza (ENCI) obratio izaslanik Leandro Leandri.
– Kod nas u Italiji, a tvrdim gotovo nigdje u Europi, nema više ovakvih lovnih terena gdje naši pasi mogu iskazati gotovo sve svoje sposobnosti i vještine. Svim sudionicima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos da ova manifestacija uspije želim poručiti kako ćemo se ponovno sresti u ovom prelijepom gradu i njegovoj još ljepšoj i bogatijoj okolici, a to posebno se odnosi na ninsko područje, istaknuo je Leandri.