Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Dragama će se graditi vatrogasni dom

26.02.2012. 23:00
U Dragama će se graditi vatrogasni dom


DVD Drage je započelo s uređenjem terena za izgradnju budućeg vatrogasnog doma sa spremištem, garažama i operativnim prostorom za vatrogasce površine 300 metara četvornih. Izgradnjom doma Drage bi napokon dobile i dugoočekivani javni prostor koji nije opasna školska zgrada uz sam rub Jadranske magistrale, rekao je Josip Nemet


Dobrovoljno vatrogasno društvo Drage protekle subote u prostoru škole održalo je godišnju izvještajnu skupštinu. Pod predsjedanjem Josipa Nemeta, predsjednika DVD-a Drage, u radu skupštine su uz članove vatrogasce sudjelovali i gosti iz DVD-a Polača, Sv. Filip i Jakova te Biograda na Moru.
– Dobrovoljno vatrogasno društvo Drage ušlo je u petu godinu uspješnog djelovanja i postojanja. Danas dragarski DVD-ovci broje 40 članova, rekao je Nemet u uvodnom slovu. Upravo je Nemetovom inicijativom u  lipnju 2007. godine i osnovano DVD Drage.
 Odlikovanja, priznanja i zahvalnice
Društvo raspolaže s dva specijalizirana vatrogasna vozila, navalno vozilo marke TAM kapaciteta spremnika 3.000 litara te cisternu marke FAP 8000, kapaciteta spremnika 8.000 litara. DVD raspolaže i svom drugom opremom neophodnom za uspješno obavljanje primarne djelatnosti, naveo je Nemet dodajući kako DVD pored osnovne djelatnosti opskrbljuje i lokalno stanovništvo pitkom vodom.
Do sada su se više puta iskazali u gašenju požara na području Općine Pakoštane, ali i pomažući i susjednim DVD-ima.
– U protekloj godini DVD Drage je imalo četiri zaposlena sezonska vatrogasca. Realizirano je 14 intervencija, od čega dvije intervencije izvan područja naše nadležnosti, kratko i jezgrovito će Dalibor Barešić, zapovjednik DVD-a Drage.
Predsjednik Nemet je iznio prijedlog Izvršnog odbora za dodjelu odlikovanja, priznanja i zahvalnica koje će se uručiti na svečanosti u povodu jubilarne proslave, petogodišnjice osnivanja i rada DVD-a. Među njima su, između ostalih, svi članovi inicijativnog odbora za osnivanje DVD-a te vatrogasci koji su sudjelovali u izgradnji spomen-križeva na otoku Kornatu.
– Blagonaklonošću Općine Pakoštane i prepuštanju terena kod Pijacala, DVD Drage je započelo s uređenjem terena za izgradnju budućeg vatrogasnog doma sa spremištem, garažama i operativnim prostorom za vatrogasce površine 300 metara četvornih. Izgradnjom doma Drage bi napokon dobile i dugoočekivani javni prostor koji nije opasna školska zgrada uz sam rub Jadranske magistrale, rekao je Josip Nemet koji je punih 40 godina svog radnog vijeka proveo u vatrogastvu, te je za iduću subotu najavio nastavak započetih dobrovoljnih radova.
Financijski plus
Unatoč recesiji DVD je protekle godine poslovao nadasve uspješno te je u novu financijsku godinu ušao u plusu od čak 75.000 kuna.
– Ove godine planiramo prihod od 205.000 kuna od čega 80.000 kuna iz proračuna Općine Pakoštane, 50.000 kuna od Vatrogasne zajednice Zadarske županije, 60.000 kuna raznih donacija za izradu projektne dokumentacije za vatrogasni dom te 15.000 kuna od usluge prijevoza vode, nabrajao je Svemir Stojanov, rizničar DVD-a.
Stara je uzrečica, poručio je Josip Nemet, kako se prijatelji poznaju u nevolji, kad smo nemoćni i kada je najteže, a vatrogasci DVD Drage su hrabri i plemeniti prijatelji, ponos jugoistočnog dijela Zadarske županije, i šire.
– Želim vam vjetar u leđa, što manje posla i što više druženja, u prigodnom obraćanju istaknuo je zapovjednik biogradskog DVD-a Andro Zorica, umirovljeni zapovjednik JVP Biograd, te je vatrogasce iz Draga pozvao da 30. kolovoza zajednički s vatrogascima iz Biograda i njegovog okruženja nazoče na misi zadušnici na otoku Kornat gdje se prije četiri i pol godine dogodila najveća vatrogasna tragedija u Hrvatskoj kada je u požaru život izgubilo 12 vatrogasaca.
Nakon sjednice skupštine održan je prigodni domjenak za sve nazočne.