Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Vratit ćemo im u Ligi za prvaka

26.02.2012. 23:00
Vratit ćemo im u Ligi za prvaka


Krajem treće četvrtine su se oni malo odvojili, da bi kasnije opet mi poveli, ali nikako nismo uspjeli prelomiti utakmicu. Presudio nam je Ross i naši promašaji s linije slobodnih bacanja – kazao je Ivanov


Svakom nizu prije ili kasnije dođe kraj. Zadrani su priželjkivali da će njihov pobjednički niz potrajati još neko vrijeme, no zaustavljen je prošli tjedan u Šibeniku na brojci osam. Jolly je, pak, došao do devete uzastopne pobjede. Šibenčani su tako dostigli Zadrane na vrhu prvenstvene ljestvice (omjer 12-4), s tim da je Zadar bolji u međusobnim susretima, jer je kod kuće slavio s +29. Na Baldekinu je domaćin pobijedio s dva razlike, no s tim je bio i više nego zadovoljan. S druge strane, Zadrani imaju za čim žaliti i o čemu razmišljati, iako ova utakmica nije odlučivala ni o čemu.
– Bio je to neugodan poraz i svojevrsni šok za momčad. Ušli smo u utakmicu solidno. Na poluvremenu smo vodili četiri razlike, iako smo mogli i više. No, Ross je odigrao stvarno fenomenalno. Imali smo velikih problema s branjenjem njegovog “pick and rolla” s Josipovićem. Drugo poluvrijeme je krenulo koš na koš i tako je zapravo bilo do kraja. Krajem treće četvrtine su se oni malo odvojili, da bi kasnije opet mi poveli, ali nikako nismo uspjeli prelomiti utakmicu. Presudio nam je Ross i naši promašaji s linije slobodnih bacanja – kaže Ive Ivanov.
Nezaustavljivi Ross
Kapetan Zadra u završnici je promašio dva od ukupno deset slobodnih bacanja, koliko je promašila cijela momčad, no to je samo jedan detalj, koji je utjecao na konačan ishod. Mnogo je veći problem što su Zadrani dopustili da ih jedan igrač cijelo vrijeme drži u šahu i osigura svojoj momčadi priliku za pobjedu u završnici.
– Mislim da smo već na poluvrijeme trebali otići s većom razlikom. Baš sam imao osjećaj da se možemo odvojiti, ali Ross je bio lud i praktički ih je sam držao u utakmici.
Unatoč tome što ste u najavi najviše upozoravali baš na njega, kao ključnog igrača protivničke momčadi.
– Od prve minute je odlično ušao u utakmicu, a kada se razigra i ono nemoguće mu ulazi u koš. Dobio je samopouzdanje i više ga nitko nije mogao čuvati. Imao je i čak deset skokova, dosta asistencija, bio ga je pun teren.
U završnici je pobjeda mogla otići na bilo koju stranu.
– Ne bi bilo nezasluženo da smo mi pobijedili, ali moramo priznati da je njihova pobjeda zaslužena. Srest ćemo se s njima još dvaput u Ligi za prvaka i tamo ne smije biti ovakvih kikseva.
Dojam je da su Šibenčani bili dosta agresivniji u obrani, a i to je nešto što su iz zadarskog tabora uoči utakmice isticali kao ključ pobjede.
– Istina, oni su bili mnogo agresivniji. Ali i s takvom igrom smo bili u prilici da dobijemo utakmicu. Mislim da u Ligi za prvaka nećemo ponoviti pogreške, koje smo radili na ovoj utakmici i da ćemo im se osvetiti za ovaj poraz – ističe Ivanov.
U petak stiže Split
Treba reći i da su Zadrani imali mnogo zdravstvenih problema uoči ove utakmice, no bilo bi pogrešno u tome tražiti uzroke poraza.
– Problemi su zapravo počeli još u Dardi, gdje nam se ozlijedio Batur. Onda nam se prije polufinala Kupa ozlijedio Vrbanc, koji je naš najbolji igrač pa prije utakmice sa Zabokom Vragović, a još su neki igrači u tom razdoblju imali problema. Ne tražim alibije za poraz, ali sigurno da nas je to uzdrmalo. No, nećemo sada plakati. Trebamo dići glavu gore i što bolje se pripremiti za Split. Samo da nas zdravlje posluži i mislim da ćemo napraviti dobar posao.
U svakom slučaju, poraz u Šibeniku sada treba ostaviti iza sebe i koncentrirati se na pripremu za sljedeći važan ispit.
– To je sport. Ni prva ni posljednja utakmica koja se odlučuje na takav način. Žao nam je što u završnici nismo uspjeli izboriti pobjedu, ali što je tu je. Sada se trebamo što prije oporaviti i okrenuti sljedećoj utakmici. Nije lako zaboraviti ovakav poraz, ali čeka nas još jedan jako važan dvoboj protiv Splita, kojega moramo dobiti da isperemo gorak okus iz Šibenika.
Iako je na papiru svejedno tko će u Ligu za prvaka ući s prvog, a tko s trećeg ili petog mjesta, pred Zadranima je još jedan dalmatinski derbi, u kojemu imaju imperativ pobjede. U petak na Višnjik stiže Split, što je direktan okršaj za prvo mjesto, budući da su Splićani slavili u prvoj utakmici, a imaju samo bod manje.
– Zbog samopouzdanja, daljnjeg rada i zbog nas samih i Uprave, treba nam ta pobjeda. Nažalost, prekinuo nam se niz od osam prvenstvenih pobjeda, ali ako pobijedimo Split, zadržat ćemo prvo mjesto i opet se malo dići. Želimo A-1 ligu do kraja odraditi kako treba i onda se koncentrirati na Ligu za prvaka – za kraj će Ivanov.


Ross i Josipović 68, cijeli Jolly 66




Zadar je izgubio utakmicu u kojoj je imao veću valorizaciju od protivnika i to za devet indeksnih bodova, 75-66, što je doista rijedak podatak. Zanimljivo je da su Ronald Ross (46) i Ivo Josipović (22) zajedno imali veću valorizaciju (68) od cijele momčadi (66), a razlog tome je što su čak šestorica igrača završila u minusu. Pozitivni su bili još samo Mrva (9) i Gabrić (1), dok su ostali imali ukupno -12.
– Sve ostale smo vrlo dobro branili, prije svega Mrvu i Puljka, ali ova dvojica su nam s “pick and roll” igrom stvarali najviše problema – komentirao je kapetan Zadrana.


Rossova simultanka


Utakmica Jollyja i Zadra bila je baš onakva kakvu se očekivalo od prve dvije momčadi na ljestvici, koje su u međusobni okršaj ušle s osam uzastopnih pobjeda. Čvrsta, borbena i neizvjesna do kraja. Slavili su Šibenčani, zasluženo, iako je pobjeda vrlo lako, za jednu loptu, mogla otići i na zadarsku stranu. Ipak, Zadrani ne trebaju toliko žaliti za propuštenim prilikama u završnici, jer u takvim je situacijama uvijek sve moguće, ali se trebaju zapitati zašto su se uopće doveli u situaciju da odlučuje jedna lopta. Objektivno, Zadar je kvalitetnija momčad i unatoč problemima s ozljedama, imao je na raspolaganju širi fond igrača, koji su mogli ponuditi raznovrsnija napadačka rješenja. U nekim dijelovima utakmice i jesu, ali ovaj put je zakazala obrana, upravo onaj segment koji Zadrani često ističu kao najvažniji. Iako su u najavi upozoravali da u igri Šibenčana sve kreće od američkog razigravača Ronalda Rossa, on je praktički odigrao simultanku i odveo svoje do pobjede. Postigao je čak 14 dvica (i još 7 slobodnih bacanja, ukupno 35 poena), od čega su većina bila polaganja ili šutevi s male udaljenosti. Uhvatio je i deset skokova, te što je još važnije, uspio razigrati barem jednog suigrača. Ivo Josipović pridodao je 19 poena i to je, uz skroman napadački doprinos ostalih igrača, bilo dovoljno za pobjedu. To je razlog, zbog kojega Zadrani mogu mnogo više žaliti za porazom na Baldekinu. Jer Jolly kao momčad nije pokazao ništa posebno, osim iznimno agresivne obrane i bio je zreo za poraz. U napadu je sve konce vukao jedan čovjek i to nije bio jedan od onih slučajeva kada igrač ima ludu šutersku večer pa pogađa iz svih pozicija, već je jednostavno probijao zadarsku obranu i radio što je poželio. Kada se tome doda da su u posljednjoj minuti dvije važne lopte, koje su mogle odlučiti pobjednika, šutirali Zadnik i Šango, koji ipak ne bi trebali imati tu ulogu u završnici, možemo zaključiti da je Jolly zasluženo došao do devete uzastopne pobjede.