Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Otkažite financiranje religijskih organizacija

Autor: Z L

26.02.2013. 23:00
Otkažite financiranje  religijskih organizacija


Građanska inicijativa  “Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku” uputila je  Vladi otvoreno pismo s prijedlogom ušteda u državnom  proračunu.
“Povodom Vaših najava da  Vlada kreće u smanjivanje  plaća radnika u javnom sektoru za 3% s obrazloženjem  da je to nužan korak kako bi  se spriječilo daljnje zaduživanje prezadužene  države, željeli bismo Vas podsjetiti da postoji puno logičniji i neusporedivo pravedniji način kako uštedjeti taj  iznos u državnom proračunu. Milijarda kuna, a vjerojatno i znatno više, je upravo iznos kojeg Republika Hrvatska godišnje isplaćuje religijskim organizacijama (ili,  kako se u zakonima nazivaju,  vjerskim zajednicama) temeljem sklopljenih ugovora s  njima. Najproblematičniji  među tim ugovorima svakako su međudržavni Ugovori  između Svete stolice i Republike Hrvatske koji su po  pravnoj snazi iznad Zakona  RH, a problematični su ne  samo zbog njihovog financijskog aspekta. Po realnim  procjenama, samo zbog  poštivanja tih ugovora iz proračuna Republike Hrvatske  izdvaja se oko milijarda kuna  godišnje – što zbog direktnog,  što zbog indirektnog poštivanja njenih odredbi (npr. financiranje brojnih vjeroučitelja).
Zato predlažemo rješenje –  umjesto smanjivanja plaća  radnicima, raskinite sve ugovore s religijskim organizacijama i uštedite potrebne  milijarde. Svi ti ugovori propisuju religijskim organizacijama samo povlastice, privilegije i velika financijska  sredstva, a za uzvrat Republika Hrvatska ne dobiva apsolutno ništa. Sigurno znate  da se humanitarna djelatnost  religijskih organizacija, koja  se često ističe kao opravdanje za njihovo djelovanje za  opće dobro, ionako pokriva  posebnim donacijama, a ne  sredstvima koja bi im bila  ukinuta raskidanjem ugovora.
Ne bi uopće trebao biti problem da se religijske organizacije u buduće financiraju  direktno od strane njihovih  korisnika, a ne od svih  građana Republike Hrvatske,  tj. državnog proračuna.
Što se tiče činjenice da su  Ugovori između Svete stolice  i Republike Hrvatske  međudržavni, smatramo da  to nije prepreka za, ako je  potrebno, i jednostrano raskidanje, jer su isti napisani  na način da Republici Hrvatskoj samo nameću obaveze bez da ona išta konkretno dobiva zauzvrat. Sigurni smo da bi Međunarodni sud to uvažio”, navodi se  između ostalog u priopćenju  građanske inicijative.