Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Red strave, red užasa

Autor: Mario Padelin

26.02.2013. 23:00


OTKAZAN KONCERT “THE TEN TENORS” U ZADRU! RAZMIŠLJAM O SAMOUBOJSTVU…
Eto… taman čovjek pomisli da ne može biti gore. Kriza, ratovi, bolesti, pokvareno mlijeko… A sad još i ovo. Strašna vijest. “The Ten Tenors” su otkazali nastup u Zadru! Tenorski spektakl je otkazan!!! Ne znam kako ću to preživjeti! A tako su ih lijepo najavljivali na televiziji. “Deset šarmantnih mladića, čiji se uspjeh temelji na deset fantastičnih glasova, dobrom izgledu i različitosti, što se sve savršeno stapa u cjelovitost.” Moram priznati da dugo nisam čuo nešto tako pretenciozno i besmisleno, a osobito ovo da se uspjeh temelji na “dobrom izgledu i različitosti”. Poštujem svačiju seksualnu orijentaciju, ali to da će ih muški i ženske dolaziti gledati i slušati zbog izgleda, ipak mi nije baš najjasnije. Ja osobno baš ne gledam kako tko izgleda, jer sam zaljubljen samo i isključivo u sebe samog, ali ovih deset mladića meni izgleda sasvim ispodprosječno, nezanimljivo i artificijelno.
Sjećam se davnih vremena kada su se pojavili famozni “Tri tenora”, Domingo, Pavarotti i onaj treći (ha, ha… znam da se radi o Carrerasu). Sjećam se tog prenemaganja i nadvikivanja (ovo je dobar izraz – nadvikivanje) i oduševljenih reakcija mediokriteta koji si umišljaju da se razumiju u ozbiljnu glazbu. To je ona fora političara, manekenki i pojedinih nogometaša: Čitam “Alkemičara”, a što se glazbe tiče, slušam “Tri tenora”. A njih trojica su se lijepo zabavljali i dizali novce pjevajući uvijek jedne te iste arije, na oduševljenje publike. Ja sam ih od milja zvao “Tri teRora” jer sam tako doživljavao njihove nastupe, ali me još više nerviralo prenemaganje i hinjeno oduševljenje publike. U svakom slučaju, otkazani su nastupi i u Zadru i u Zagrebu, što će biti strašan gubitak za hrvatsku kulturu, a otkazani su zbog slabe prodaje iako je cijena ulaznica bila vrlo popularna. Od 90 do, samo, 250 kuna. Prava sitnica. Hrvatski će obožavatelji biti razočarani. Navodno ih ima.
STRAŠNA PRIJETNJA – KLAPE I TAMBURAŠI ZAJEDNO
Eto, sada kada smo kod ovih deset tenora, sjetio sam se i jedne reklame koju nam serviraju zadnjih tjedana. Radi se o zajedničkoj emisiji u kojoj gostuju tamburaši i klape, ali zajedno, tj. vjerojatno jedni za drugima, što će opet reći – red klapa – red tamburica. Meni je to strava i užas, tj. red strave – red užasa. Sama činjenica da se umjesto normalne glazbe (bilo da se radi o rocku, šansoni ili srodnim formama) toliko favoriziraju uvijek jedne te iste skupine i napjevi, ide na živce, a sada, kada ih još stavljaju u istu emisiju (i time se hvale), pogotovo.
Da se razumijemo. Volim ja klapsku pjesmu, ali s nekim se stvarima stvarno pretjeralo. Neću sada o stupidnim tamburaškim tekstovima (“moja mala jede karamele, a u školi pametna ko tele”), ali i ovi klapski su se pretvorili u parodiju samih sebe. Galebi, maslinova grana, drača, pomidor, peškafondo, zavajun i da ne nabrajam više. Zašto ne pjevaju o nezaposlenosti, o nepotizmu, o nasilju u obitelji, o primitivizmu…? Osim toga, zašto nam u udarnim terminima ne emitiraju i druge vrste i oblike modernog muzičkog izričaja? Ali, uzalud je sve govoriti. Možemo biti sretni dok nam ne počnu s narodnjacima.
ODLAZAK VELIKOG GLUMCA
Eto, otišao nam Tetak. Umro je Đuro Utješanović, veliki glumac, jedan od oni koji nisu trebali ni glumiti, već je bilo dosta da se samo pojave u kadru i to je bilo to. Na TV-u su nam otkrili da se nikada nije saznao pravi datum i mjesto njegovog rođenja, već je sam izabrao 1940. godinu (da može lakše računati), a kao mjesto rođenja je izabrao “jednu šumu, između dva sela”. Na vijest o smrti ovoga velikog čovjeka i glumca reagirali su svi mediji i svi su manje-više napisali isto (prepisano iz Wikipedije), lijepo i pozitivno, a i nabrojili su u čemu je sve sudjelovao. Svi su, kao po pravilu, spomenuli “Smogovce”, “Lažeš Melita” i “Putovanje u Vučjak”, zaboravljajući pritom da se radi o posve sporednim ulogama (iako, ruku na srce, moramo priznati da je bio često epizodist), ali posve neusporedivima s fantastičnim ostvarenjima poput uloge Ferkonje u seriji “U registraturi”, ili s ulogom u TV-drami “Harmonika”. Zanimljivo je kako ovu odličnu dramu nitko ne spominje govoreći o Đuri, iako je u njoj naprosto blistao. Meni je osobno bio najbolji kada je u “Večernjoj školi” govorio svoje omiljene recepte za jela koja je spremao drugu Titu, pri čemu nije zaboravio napomenuti koja je jela posebno voljela i “drugarica Jovanka”.
[email protected]