Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ništa od gradnje Hrvatskog olimpijskog centra na Silbi

26.02.2014. 23:00
Ništa od gradnje Hrvatskog olimpijskog centra na Silbi


Zagrebački sportski savez, koji je uz tvrtku Centar d.o.o. trebao biti strateški partner Hrvatskom olimpijskom odboru u projektu dobio je novog vlasnika – Zagrebački holdnig kojem planovi na Silbi nisu prioritet


Projekt gradnje Hrvatskog olimpijskog centra na Silbi, najavljen točno prije godinu dana u središnjici Hrvatskog olimpijskog odbora u Zagrebu, ili će pričekati bolja vremena ili će se od njega potpuno odustati. Potvrdio nam je to Josip Čop, glavni tajnik HOO-a, uz objašnjenje da su „u srpnju 2013. godine nastupile okolnosti koje su utjecale na daljnji razvoj događaja i perspektivu projekta HOC Silba”.
Zagrebački sportski savez, koji je uz tvrtku Centar d.o.o. trebao biti strateški partner Hrvatskom olimpijskom odboru u projektu, dobio je novo vodstvo, a zatim je, objašnjava glavni tajnik Čop, Centar d.o.o. za sportsku djelatnost dobio novog vlasnika – Zagrebački holding. Iako je, ističu u HOO-u, postignuta suglasnost u pogledu važnosti potrebe pokretanja projekta HOC Silba i dogovorena suradnja na pripremi projekta za strukturne fondove za koji je potporu dao i Grad Zadar, „Zagrebački holding nije pokazao interes za nastavak suradnje s HOO-om iz čega se može zaključiti da HOO više nema utjecaja na planove za razvoj sportsko-rekreacijskog centra na Silbi”. U šturom odgovoru koji smo dobili od Zagrebačkog holdinga, stoji pak da „Uprava Društva razmatra sve mogućnosti oko namjene i upravljanja nekretninom na Silbi. U tu svrhu dobrodošao je dijalog sa svima koji imaju prijedloge oko perspektive i budućnosti poslovanja spomenutog objekta”. Znači li to da Zagrebački holding traži strateškog partnera za Olimpijski centar na Silbi ili mu je namijenio drukčiju sudbinu, nitko nije htio službeno potvrditi.
Podsjetimo, Hrvatski olimpijski centar na Silbi trebao se graditi u uvali Sotorišće, na prostoru Omladinskog hotela Mirta i pripadajućega sportskog kampa kojim upravlja tvrtka Centar d.o.o., a koji su bili u vlasništvu Zagrebačkoga sportskog saveza kao sljednika SIZ-a za fizičku kulturu, a danas Zagrebačkog holdinga. U kampu, osim glavne zgrade sagrađene 1955. godine i restorana sagrađenog desetljeće kasnije, smješteno je 10 bungalova kapaciteta 70 ležajeva te igralište na pijesku za odbojku i rukomet i polivalentno betonsko igralište. U kampu ljeti borave uglavnom školska djeca iz Zagreba, članovi sportskih klubova i saveza. Tržišna vrijednost kampa i Omladinskog hotela, prema elaboratu sudskog vještaka o procjeni tržišne vrijednosti nekretnine, napravljenom u siječnju 2011., godine, procijenjena je na više od 13, milijuna kuna. Što će sada biti sa sportskim objektima na Silbi, u koje se nije ulagalo više od 30 godina, nitko od sugovornika nije znao ili nije htio reći. Kamp su i prošle godine posjetili školarci iz Zagreba, ali, prema riječima Saše Predovana, potpredsjednika Mjesnog odbora Silbe i predsjednika Turističke zajednice, svake ih je godine sve manje jer su smještajni uvjeti vrlo loši.