Pobijedila fotomontaža "Lice ovisnosti"

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Dominik Badel želio je svojim radom koji nalikuje na kostursku lubanju ukazati na opasnost ovisnosti

Dominik Badel sa fotomontažom „Lice ovisnosti" osvojio je prvom mjesto natječaja udruge CINAZ i kluba mladih KLOOZ pod nazivom „Krea(k)tivni i (ne)ovisni" održanom na temu suvremenih ovisnosti. Drugo mjesto pripalo je Marinu Franiću sa slikom „S.O.S. za život", dok je treće osvojio Dejan Seretinek sa instalacijom-asamblažem „The Wall-zid potrošačkog društva i konzumerizma".

Ukupno u prostoru KLOOZ-a jučer je od dvadesetak pristiglih radova izloženo devet radova.

- Neki nisu bili pravovaljani, nisu pogodili temu ili pak autori nisu bili iz Zadra, pojasnila je predsjednica CINAZ-a Morana Rogić, no napomenuvši pritom kako imaju plan da se natječaj ubuduće zbog velikog interesa proširi i na nacionalnu razinu.

- Cilj ovog projekta bio je poticanje mladih na kreativno stvaralaštvo, afirmiranje mladih umjetnika na području Zadarske županije te osvještavanje o problemima i prevenciji suvremenih ovisnosti u lokalnoj zajednici, pojasnila je Rogić na otvorenju.

Pobjednik natječaja Dominik Badel učenik je trećeg razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru. Za umjetnost i fotografiju počeo se zanimati s devet godina, a u školi pohađa smjer grafičkog dizajna.

Djelom „S.O.S. za život" Marin Franić, dobitnik druge nagrade, želio je ukazati na problem mladih s anoreksijom te predstaviti borbu ovisnosti o izgledu, istaknuto je na izložbi.

- Slika ukazuje na pomoć onima koji pomoć trebaju, bez obzira koliko tiho dozivali, pojasnio je autor. Marin Franić osim što crta, piše i priče i pjesme. Iza njega je nekoliko izložbi kao i projekata sa skupinom „Zalet", Theatar „Toll" i „MAS.med.ia".

Dobitnik treće nagrade Dejan Seretinek aspolvent je studija povijesti na Sveučilištu u Zadru. Njegov rad usmjeren je pak na kritiku potrošačkog društva i konzumerizma. Sastavljen od predmeta iz svakodnevnog života te izrađen u obliku asemblaža takav poprima oblik zida iz kojeg 'izlazi' vrišteća glava.

Izložba radova bit će otvorena do 26. ožujka i može se pogledati radnim danima od 9 do 13 sati i 17 i 21 sat. U odabiru najboljih radova sudjelovao je četveročlani žiri koji su činili Morana Rogić (prof. sociologije i engleskog jezika), Valentina Grbić (prof. engleskog jezika i pedagogije), Svjetlana Pera (prof. francuskog jezika i likovne umjetnosti) i Martina Đurković (magistra povijesti umjetnosti).

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno