Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U sat vremena opljačkali dvije trgovine

26.02.2014. 23:00
U sat vremena opljačkali dvije trgovine


Dvojica maskiranih i naoružanih razbojnika u utorak navečer opljačkali su dvije trgovine utrživši nekoliko tisuća kuna. Oko 19 sati upali su u trgovinu u Skradinskoj ulici, a sat vremena kasnije scenarij se ponovio u Petrčanskoj


U svega sat vremena u utorak navečer na području Stanova dogodila su se dva oružana prepada u trgovine iz kojih su lopovi otišli s dnevnim utršcima.
Policija je izvijestila da su prvu dojavu zaprimili oko 19 sati iz trgovine Tomy u Skradinskoj ulici, a druga dojava uslijedila je svega sat vremena kasnije.
U oba slučaja trgovine su opljačkala dvojica naoružanih i maskiranih muškaraca i to po istom scenariju. U trgovini Tomy u Skradinskoj ulici odmah su po ulasku u trgovinu dvjema zaposlenicama zaprijetili oružjem i zatražili od njih da isprazne registar kasu. Trgovkinje u dobi od 25 i 38 godina u strahu za svoj život to su i učinile nakon čega je razbojnički dvojac s plijenom napustio trgovinu i nestao pod okriljem mraka.
U trgovini Bakmaz u Petrčanskoj ulici 39-godišnja prodavačica je proživjela jednaku situaciju.
– Za počiniteljima se traga, a Državnom odvjetništvu se podnosi kaznena prijava – izvijestio je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske gdje od početka ove godine broje nekoliko sličnih razbojničkih prepada. Početkom veljače, odnosno 9. veljače u večernjim satima dvojica naoružanih i maskiranih razbojnika u svega sat vremena opljačkali su također dvije trgovine. Najprije su upali u trgovinu u Riječkoj ulici, a potom su na identičan način ispraznili i blagajnu na Jadranskoj cesti. Četiri dana kasnije trojica nožem naoružanih razbojnika odnijeli su novac iz trgovine u Ulici Benka Benkovića, a sat vremena kasnije četvorica pljačkaša, također naoružanih nožem, identičan prepad ponovili su i u trgovini na Bilom Brigu. Nekoliko dana kasnije policija im je ušla u trag, a utvrđeno je kako je riječ o maloljetnicima iz zadarskog Đačkog doma.
Tijekom 2013. godine u Policijskoj upravi zadarskoj evidentirali su ukupno 46 kaznenih djela razbojništava. Godinu ranije bilo ih je 54. Tijekom prošle godine policija je razriješila 23 razbojništva počinjena u 2013. i 2012. godini.
Kako bi se razbojništva spriječila i osigurala pravovremena dojava, odnosno reakcija žrtava, posljednje dvije godine policija provodi preventivne aktivnosti – od stalne nazočnosti policije na ulicama grada pa do edukacije zaposlenika malih trgovina i benzinskih pumpi, za koje se pokazalo kako su najčešće na meti razbojnika.