Perišu potpora za zbirku poezije, Bilosniću za prijevod

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ
Želimir Periš

Ministarstvo kulture odobrilo je u 2015. ukupno 4,238 milijuna kuna financijskih potpora nakladnicima za 455 predloženih programa, dok je za potporu književnim manifestacijama odobreno gotovo 3,14 milijuna kuna, objavilo je Ministarstvo na svojim web stranicama.

Značajna su sredstva, gotovo pet milijuna kuna, odobrena i za ukupno 85 programa potpore izdavanju časopisa. Na natječaju Ministarstva kulture za potporu knjizi, izdavaštvu i književnim manifestacijama, čiji su rezultati objavljeni u srijedu na web stranicama Ministarstva, Matica hrvatska dobila je 550 tisuća kuna, koliko je dobila i Druga Strana d.o.o, a slijede Hrvatsko društvo pisaca (305 tisuća), KopMedija zadruga za medije (280 tisuća), HKZ Hrvatsko slovo (250 tisuća), Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za književnost (190 tisuća), te Hrvatski filmski savez i Društvo hrvatskih književnika (po 170 tisuća kuna).

Od nakladnika, najviše su sredstava za potporu knjizi dobili nakladnici Fraktura, Ljevak i Sandorf.

Najviše sredstava za potporu književnim manifestacijama za ukupno 146 predloženih programa dobili su festival Sa(n)jam knjige u Istri (590 tisuća kuna) i Udruga KURS Split (291 tisuća).

Ministarstvo je odobrilo i 2 milijuna kuna potpore za poticanje književnog stvaralaštva u 2015., za ukupno 79 autora. Po 42 tisuće kuna dobilo je 17 autora, dok će 62 autora dobiti po 21 tisuću kuna, a među njim i Zadranin Želimir Periš za zbirku poezije "Sekunda viška".

Za organiziranje ukupno jedanaest književnih programa u knjižarama, nakladnici Jesenski i Turk i VBZ, te Kaloma, Knjižare Verbum Split i Zadar, Superknjižara i Svjetla grada dobili su 115 tisuća kuna potpore, a Ministarstvo je odobrilo i 5.900 kuna pomoći za prijevode djela hrvatskih književnika u inozemstvu. Među pet programa je i prijevod "El tigre" Tomislava Marijana Bilosnića na španjolski.

Knjižnicama je za nabavu knjižne i neknjižne građe dodijeljeno ukupno nešto više od 16 milijuna kuna za 211 programa. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno