Radnici SAS-a održat će skup zahvale ministru Lalovcu i FINI!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
sas_vektor8
Adam VIDAS
Radnici SAS Vektora vraćaju se u pogon

Dok se u cijeloj Hrvatskoj održavaju prosvjedni skupovi radnika čije su tvrtke otišle u stečaj ili rade a ne primaju plaću, u Zadru će ovih dana biti održan nesvakidašnji skup. Radnici SAS Vektora održat će - skup zahvale! I to zahvale Ministarstvu financija i FINI koji su im pomogli da ovo ne bude samo još jedan slučaj propale tvrtke, već priča sa sretnim završetkom o nastavku proizvodnje.

Radnici će skup održati ispred zgrade podružnice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u Zadru, jer je ova ustanova iznijela glavni teret borbe za opstanak tvrtke. Osim zahvale nadležnim institucijama, cilj im je javnosti pokazati da slučajevi tvrtki koje su otišle u stečaj ne moraju završiti gašenjem, već da postoje načini da ih se spasi.

Uvjet je da za tvrtku postoje zainteresirani kupci, kao što postoji za SAS Vektor, no na žalost sve je više slučajeva kad za tvrtke u gubicima postoje zainteresirani kupci, ali se postupak stečaja odvija toliko loše da na kraju sve propadne.

Slamka spasa za poznatu zadarsku tvrtku koja se bavi proizvodnjom brodica, kako smo već pisali, švicarska je tvrtka Mack Project čiji nam je novi direktor Branko Perinčić već potvrdio kako uskoro preuzimaju tvrtku. No, ništa od ovog ne bi bilo moguće, kaže nam pravni zastupnik SSSH-a, Vedran Uranija, da im i nadležne institucije nisu izišle ususret.

- Svi kritiziraju rad Vlade i njezinih institucija, ali kada vam te institucije pomognu da spasite tvrtku koja je i u svijetu prepoznata po brodovima i kada vam pomognu da spasite egzistenciju 30 radnika, onda je red reći im "hvala". Već sam nakon zadnjeg prosvjednog skupa istaknuo zahvalu ministru financija Borisu Lalovcu, ali ovoga puta iskreno možemo reći da nije bilo njegove pomoći, ne bismo uspjeli. Čitav proces predstečajne nagodbe za SAS Vektor odvijao se pod kontrolom njihova ministarstva, puno je pomoglo i Nagodbeno vijeće FINE, pa njima i stečajnom upravitelju SAS-a, gospodinu Anti Poljaku, doista dugujemo veliku zahvalnost. Upravo zato organiziramo ovaj skup na kojem ćemo, uz naš budući plan rada, i to istaknuti - kaže Uranija.

Radnici očekuju i isplatu ukupno milijun kuna duga, no prije svega nastavak proizvodnje koja će im osigurati životnu egzistenciju, te domaćem i stranom tržištu vratiti poznate proizvode koje su bile zaštitni znak ove tvrtke. Uranija kaže kako se ovim primjerom, ali i onim šibenskog TLM-a, konačno pokazuje jedno malo svjetlo u mraku brojnih stečajnih nagodbi koje su ugasile mnoga radna mjesta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno