Gasi se starigradska zadruga poznata po uzgoju daganja?

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Zadruga ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana

Financijska agencija (FINA) podnijela je Trgovačkom sudu u Zadru zahtjev za provedbu skraćenoga stečajnog postupka Poljoprivredne zadruge Paklenica iz Starigrada, što je taj sud ovih dana objavio na svojim internetskim stranicama. FINA je u tom zahtjevu navela kako ta zadruga ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 194.451,99 kuna. Istaknuli su i kako, prema podacima koje im je dostavio HZMO, ovaj dužnik nema zaposlenih.

Govoreći o ovom zahtjevu za provedbu skraćenoga stečajnog postupka upravitelj PZ Paklenica Ivan Bušljeta kazao je kako je taj nalog FINE odbijen, budući da je u tijeku predstečajna nagodba nad njihovom zadrugom. No njegove riječi opovrgnula je glasnogovornica Trgovačkog suda u Zadru sutkinja Tina Grgas koje je u odgovoru na naš upit navela kako je uvidom u predmet ovog suda posl. br. St-214/16 utvrđeno da je Fina 15. veljače podnijela zahtjev za provedbu skraćenoga stečajnog postupka nad navedenom zadrugom.

- O ovom zahtjevu će sud donijeti odluku u zakonskom roku i to nakon pribavljanja potrebnih isprava. Predmet je u radu kod sudske savjetnice Katarine Miletić - istaknula je Grgas u svojem odgovoru.

Inače, ovo je već drugi zahtjev za otvaranjem stečaja nad tom zadrugom koji je podnijela FINA. Naime, ovaj zadarski sud je 30. listopada prošle godine odbio prvi zahtjev te agencije za otvaranjem stečaja nad PZ Paklenica, a sutkinja Ardena Bajlo se u svojem rješenju pozvala na zakonske odredbe po kojima se taj postupak ne može pokrenuti, dok se ne završi predstečajna nagodba nad tom zadrugom.

- S obzirom na to da je protiv rješenja o obustavi predstečaja podnesena žalba, po kojoj se još nije donijelo rješenje, valjalo je odbaciti prijedlog za pokretanje stečaja - stoji u tadašnjem rješenju te sutkinje.

U međuvremenu je, pak, Ministarstvo financija, kao drugostupanjsko tijelo, 15. siječnja ove godine donijelo rješenje kojim je odbijena žalba PZ Paklenica protiv rješenja FINE kojim je obustavljen postupak predstečajne nagodbe. Tim rješenjem stekli su se uvjeti da FINA ponovno aktivira svoj zahtjev za stečajem nad ovom zadrugom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno