Predstavljeni treći i četvrti svezak znanstvenog časopisa Miscellanea Hadriatica et Mediterranea

Slika korisnika valentinam
ZNANSTVENA PUBLICISTIKA
Autor: 
Časopis je pohvalio i prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo prof. dr. sc. Josip Faričić, ocijenivši kako je on svojom dinamikom i kvalitetom dostigao i one koji su objavljeni u mnogo većem broju
Ante ROGIĆ
Časopis je predstavljen u Velikoj dvorani Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru

U Velikoj dvorani Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru jučer su predstavljeni treći i četvrti svezak znanstvenog časopisa "Miscellanea Hadriatica et Mediterranea". Objavom oba izdanja krajem prošle godine, Odjel je učinio napor u dobivanju kontinuiteta, kao pretpostavke da časopis uđe u neke referentne baze i tako si otvori put za lakše financiranje i privlačenje autora.

- Svesci su izdani tek sada zbog objektivnih poteškoća koje prate nove časopise, prikupljanja autora, sredstava, prijevoda svih članaka na engleski jezik... To treba prevladati kroz nekoliko godina, nadam se da će nam biti lakše ulaskom u sustav. Moram reći da mi je kao pročelniku bilo pomalo i neugodno što kao najstariji odjel nemamo svoj znanstveni časopis. Ponosan sam što je taj naš trud došao do jednog logičnog slijeda i nadam se da će i moj nasljednik nastaviti ovu tradiciju, rekao je izv. prof. dr. sc. Ante Bralić, pročelnik Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.

Dinamika i kvaliteta

Časopis je pohvalio i prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo prof. dr. sc. Josip Faričić, ocijenivši kako je on svojom dinamikom i kvalitetom dostigao i one koji su objavljeni u mnogo većem broju.

-Ova dva sveska svjedoče ponajprije o aktivnom i kvalitetnom angažmanu urednice Kurilić, njezinog tima i cijelog Odjela. Ovakav časopis može biti izvrstan model komuniciranja najnovijih znanstvenih spoznaja, a da bi to funkcioniralo potrebno je imati kvalitetne autore kako bi objavljeni radovi imali veliku pozornost akademske zajednice, rekao je Faričić, osvrnuvši se i na ulogu prof. dr. sc. Slobodana Čače, kojemu je treći svezak posvećen, na razvoj Sveučilišta.

- Bio je jedan od djelatnika Odjela koji su ga gradili još dok je bio odsjek, dugujemo mu zahvalnost jer je gradio zadarsku školu starog vijeka. Pritisnut lošom zdravljem nije mogao dijeliti radost objave s nama, ali vjerujem da će uživati u čitanju i evocirati neke uspomene, a možda i kreirati neke nove ideje, rekao je Faričić.

Treći broj predstavio je dr. sc. Radomir Jurić, a u cijelosti je posvećen dr. Čači, koji je kao dugogodišnji profesor starog vijeka na Odjelu na povijest ostavio velikoga traga kao omiljeni nastavnik i kao briljantan znanstvenik. "Njegova intelektualna znatiželja odvodila ga je prema različitim temama, od protopovijesne Liburnije - teme koja je njegova konstantna istraživačka inspiracija, preko analize vijesti antičkih autora, arheologije, društvenog uređenja domorodačkih naroda i društvenih transformacija, pa do povijesne toponimije, filologije starovjekovnih jezika te mnogih drugih tema, istaknuo je Bralić u uvodniku.

Četvrti broj predstavio je dr. sc. Kristijan Juran, a u njemu su predstavljeni radovi različitih tematika, od klasičnih povijesnih preko pravne povijesti do povijesne toponimije, a koji se bave jadranskim i sredozemnim istraživačkim temama, pri čemu se, međutim, ne zanemaruje ni zaleđe, jer se ta dva ambijenta neminovno uvijek međusobno nadopunjuju.

Radovi iz Europe i Australije

Glavna urednica prof. dr. sc. Anamarija Kurilić zahvalila je svima koji su sudjelovali u radu na ovim svescima, u kojima su objavljivani radovi znanstvenika iz više europskih zemalja, jednog čak i iz Australije. Peti svezak koji je već u pripremi imat će međunarodni uređivački i znanstveni odbor, koji će ga dodatno propagirati u svojim sredinama, najavila je Kurilić.

Časopis želi predstavljati stručnoj i ostaloj zainteresiranoj javnosti radove koji se bave različitim povijesnim i srodnim temama vezanim uz Jadran, Sredozemlje i njihovo zaleđe. Tako je bilo u prvim brojevima, pa isto tako sa zadovoljstvom mogu istaknuti i u ovom trećem i četvrtom svesku koje danas predstavljamo. Osobito mi je zadovoljstvo što smo treći svezak uspjeli posvetiti 70. rođendanu prof. dr. sc. Slobodana Čače, redovnog profesora u mirovini. Svi kojima je predavo i koiji smo s njim surađivali ga pamtimopo najboljem , dakle izvrstan čovjek, izvrstan znanstvenik. Zbog krhkog zdravlja nije mogao nazočiti, ali u mislima je s nama.

U trećem svesku su radovi njegovih kolega i kolegica posvećeni uglavnom antičkom dobu, iako ima i drugih, a dio radova posvećen njemu je i u četvrtom svesku koji je ipak nešto raznolikiji po sadržaju i obuhvaća opet neke teme kojima se on bavio, kao recimo povijesna toponimija i etimologija, ali i neki drugi radovi kao što je prapovijest i slično.

Nadamo se da ćemo se sa sljedećim brojem uspjeti etablirati u međunarodnim referentnim i citatnim bazama podataka, nadamo se da ćemo uspjeti doći i do A1 kategorizacije našeg ministarstva, dakle imamo ambiciozne planove i nadamo se da će nam se ostvariti, zaključila je Kurilić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno