Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ERASMUS+ Učenici zadarske Medicinske škole dobili uvid u portugalski zdravstveni sustav

27.02.2019. 15:53
ERASMUS+ Učenici zadarske  Medicinske škole dobili uvid u  portugalski zdravstveni sustav


U okviru projekta "We care, We share for the future", a u  sklopu programa Erasmus +,  učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića  Zadar boravili su ovih dana u Portugalu otkuda su se vratili obogaćeni  dodatnim iskustvom u pružanju medicinske njege.
Deset učenika 4a i 4b razreda ove zadarske strukovne škole, smjera  medicinska sestra opće njege i medicinski tehničar opće njege, svojim  znanjem i vještinama u njezi bolesnika oduševili su sve o kojima su skrbili u sklopu svog trotjednog praktičnog rada u ovoj zemlji.


Tražili više posla
Kako doznajemo od voditeljice kulturološko pedagoških priprema u  Medicinskoj školi Ante Kuzmanića i školske koordinatorice navedenog  projekta prof. Anite Basioli, učenici su bili razmješteni u razne ustanove  koje brinu o bolesnicima gdje su pokazali zavidnu razinu znanja i kompetencija.
– Projekt, koji se provodi od 1. lipnja 2018. do 31. svibnja 2019., osim  naše škole, uključuje još Srednju medicinsku školu Slavonski Brod i Medicinsku školu Osijek, a partner u projektu je Braga mob iz istoimenog  portugalskog grada. U Bragi je tako od 4. do 24. veljače boravilo tridesetak učenika iz sve tri hrvatske škole uključene u nacionalni konzorcij, od  kojih je 10 učenika naše škole, kaže prof. Basioli i pojašnjava kako su svi  učenici bili rapoređeni u desetak različitih ustanova kojima je zajedničko  pružanje usluga zdravstvene njege i skrbi.
Tako su neke od ustanova poput CasaDoAreal-ResiSenior Gold namijenjene brizi o starijima i nemoćnima, dok su druge poput Casa do Povo  de Tadim ustanove društvene solidarnosti koje pružanju skrb djeci i  mladima, ali i podršku starijim osobama.
– Prvih dana naši učenici bili su pomalo neugodno iznenađeni jer im  je opseg dodijeljenih poslova bio vrlo skroman, a naučili su raditi puno  više, pa smo zatražili više posla. Domaćini su isprva bili začuđeni takvim  zahtjevom jer nisu znali koliko toga naši učenici već znaju, nakon čega  su im davali više poslova i zadataka, kaže prof. Basioli i dodaje da su zadarski učenici obavljali praktički sve poslove njege oko bolesnika i korisnika ustanova u kojima su radili, za što su pobrali velike pohvale.


Dobili certifikate
Jedan od glavnih ciljeva projekta "We care, We share" je unaprjeđenje  stručnih znanja i kompetencija u svrhu jače konkurentnosti na europskom tržištu rada, kao i lakše zapošljavanje kroz stručnu praksu u kliničkim bolničkim centrima, klinikama za razvojnu rehabilitaciju, te domovima za starije i nemoćne, a učenici zadarske Medicinske škole u Bragi su stekli dobar uvid u portugalski zdravstveni sustav iz prve ruke, što  će im koristiti u daljnjem školovanju i radu.
Učenici su, doznajemo još od školske koordinatorice Anite Basioli, tijekom trodnevnog boravka bili smješteni u hotelu u centru Brage, gdje  su bili vrlo zadovoljnji svim uslugama boravka, a uz radni dio upoznali  su se i s mnogim posebnostima Portugala, te obišli i druge gradove poput Lisabona, Porta i dr. 
Uz usavršavanje znanja i vještina, kroz ovakve razmjene učenici upoznaju druge sredine i kulture, usavršavaju engleski jezik, te stječu nova  poznanstva i prijateljstva, kako s kolegama iz drugih hrvatskih škola, tako i s domaćinima.
Na kraju boravka na završnoj oproštajnoj večeri učenicima iz sve tri  hrvatske škole podijeljeni su certifikati za sudjelovanje u Erasmus+ projektu "We care, We share for the future".
Navedimo još kako su iz zadarske škole u Bragi sudjelovali sljedeći  učenici: Luka Čurković, Karlo Jurjević, Dolores Brkić, Iva Kokić, Katarina  Pedišić, Sonja Antunović, Katharina Colić, Eva Radulić, Anamarija  Dežmalj i Paula Kašelić.