Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

EU FONDOVI Stižu sredstva za izgradnju modernog dječjeg vrtića

27.02.2019. 15:19
EU FONDOVI Stižu sredstva za  izgradnju  modernog dječjeg  vrtića


Shodno natječaju za operaciju 7.4.1. ”Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno  stanovništvo“ te zahvaljujući pravovremenoj aplikaciji Općini Galovac  je proteklog mjeseca iz EU fondova odobreno 3,2 milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića.
– Emotivna sam osoba, kad smo dobili konačnu odluku skakao sam  od sreće. Dobra vijest se brzo proširila, ovo je jackpot, Božji mirakul,  imat ćemo novi, moderni vrtić u Galovcu, kazao je Marin Gulan, načelnik Galovca te istaknuo:
– Izgradnja dječjeg vrtića je povijesni uspjeh za našu ravnokotarsku  općinu. Prepoznali smo prigodu, aplicirali se na natječaj i dugogodišnja  galovačka noćna mora napokon je stavljena ad acta, rekao je Gulan.
Dječji vrtić nije tek čuvalište već institucija koja dijete priprema na  cjeloživotno učenje. To je odgojno-obrazovna ustanova s vlastitim kurikulumom, planom i programom koji doprinosi razvoju djeteta i potporu roditeljima.


Na 390 metara površine
– Roditelji su prisiljeni svoju djecu ostaviti kod baka-servisa ili voditi  u susjedna mjesta. Izgradnjom dječjeg vrtića na veliku radost i zadovoljstvo djeca će u vrtić polaziti u svojem Galovcu, s ponosom će Gulan.
Po potpisu Ugovora svih posredničkih tijela Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju,  započet će proces javne nabave, ugovaranja izgradnje s izvoditeljem radova te konačno izgradnja.
– Vrtić će se graditi tik do zgrade osnovne škole, odmah do istočne  ograde, a imat će 390 metara četvornih površine. U dvorištu će imati  igralište, penjalice, pješčanik, upojni bunar, biopročistač, nabraja Gulan.
Zgrada vrtića je prizemnica u kojoj će biti smješteni svi prostori za  boravak djece koji će uključivati jedinice za djecu vrtićke dobi koje će  se sastojati od sobe za dnevni boravak, prostorom sa sanitarijama, garderobom, dvoranom, prostorom za njegu djece i za odgajateljice.
– Cilj je i da djeca iz Galovca dobiju pristup kvalitetnom predškolskom odgoju, a njihovi roditelji poticaj za povećanje obitelji te uvjete za  ostanak u Galovcu, mišljenja je Gulan..
Fondovi EU koji su im na raspolaganju pružaju prigodu da obnove i  izgrade sve ono što nam je nužno potrebito, a što prethodnih godina  opravdano ili neopravdano nije učinjeno.
– To su ulaganja u budućnost, u živote naše djece i opstanak, tvrdi  Gulan.


Redovito javljanje na natječaje
Svi ljudi dobre volje, kaže, mogu biti sretni i ponosni jer primjerenom  suradnjom nadležnih ministarstva, Zadarske županije i lokalne uprave  Općina postaje sve urbaniziranija i poželjnija za život.
– Jer ako ljudima ponudimo sadržaje koji ih inače privlače gradovima, živjeti u ovom Bogom danom ravnokotarskom području postat će  izbor, a ne nužda, uvjeren je prvi čovjek Galovca.
Galovac je mjesto s višestoljetnom tradicijom, mjesto gdje postoji  kontinuitet života više od 1.500 godina. Međutim, nemaju veliki općinski proračun za kapitalna ulaganja te vidno prate sve u svezi EU fondova i nacionalnih natječaja.
– Općinski tim se aplicirao i na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te smo dobili sredstva za sufinanciranje obnove  općinske zgrade. Zajedno s našim sredstvima projekt je u vrijednosti od  oko 450.000 kuna i sad je općinska zgrada na ponos Galovca, pohvalio  se Gulan.
Općinska zgrada, stara škola, bila je granatirana u Drugom svjetskom  ratu i u Domovinskom ratu i unatoč ulaganjima nije bila adekvatna, a  ni reprezentativna za rad općinske uprave.
– Na općinskoj zgradi promijenili smo krovište, postavili armirano- betonsku ploču, izradili fasadu, mijenjali stolariju i oštećene ploče, s vidnim zadovoljstvom će Gulan.




Obnova starog mlina
Od Ministarstva graditeljstva su privukli i dio financijskih sredstva za  projekt obnavljanja starog mlina u društveni dom i za projekt izgradnje  prvog trga uopće na kojem je nakon 23 godine od Domovinskog rata  otkriveno spomen obilježje s imenima šestorice poginulih hrvatskih  branitelja iz Galovca. Izgrađeno je i parkiralište, ogradni zid, rasvjeta te  dječja igrala i ostalo.
– Cijelo područje oko novog Doma kulture je novo lice općinskog središta, multimedijalni prostor za cjeloživotno učenje, raznorazna događanja, druženja, rekreaciju, zabavu. A kad se pokraj škole izgradi i  dječji vrtić bit će to fešte za pamćenje, zaključio je Marin Gulan kojem  se pri spomenu dječjeg vrtića, vjerovali ili ne, osmijeh razvuče "od uha  do uha".


Galovačku predškolu vodi  sukošanski vrtić
Galovac ima, kaže Gulan, primjerenu suradnju s Općinom Sukošan  poput izgradnje vatrogasnog doma i izgradnje širokopojasne infrastrukture, brzog interneta 5G, i drugih projekata kao i sa sukošanskim  Dječjim vrtićem Zlatna lučica koji u Galovcu provodi program predškole za djecu koja će u rujnu krenuti u prvi razred škole. Izgradnjom vrtića cijeli proces odgoja, brige i čuvanja djece bit će u novom, modernom vrtiću, u kojem će se djeca pripremati za polazak u osnovnu školu, poručio je Gulan.


Nova strategija razvoja Općine
U proteklih godinu i pol dana u duljini od oko četiri kilometara postavljena je moderna štedna rasvjeta. Donesena je izmjena i dopuna  Prostornog plana uređenja, prvi put nakon 12 godina. Usvojen službeni  općinski grb i zastava, financijski se pokrenuo NK Galovac, donesena je  nova strategija razvoja Općine. Uređeno je dječje igralište preko Ministarstva obnove. Tamponirano je groblje, uređen dio poljskih puteva i  javnih površina. Na javnim radovima je zaposleno 12 ljudi, temeljit je  Gulan.


Okrenuti prema seoskom turizmu
Nakon godina letargije i stagnacije Galovac se okrenuo seoskom turizmu. Danas imamo 30 kuća s bazenom, i još toliko se bave turizmom.  U pripremi su još 20-ak bazena S ovakvom tendencijom kroz pet do  deset godina Galovac će biti poželjna destinacija za život. A tu nam treba pomoć državnih institucija, i za sređivanje zemljišnih knjiga i za ulaganja u infrastrukturu, poželio je Gulan.