Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Plesom protiv nasilja!

27.02.2019. 15:02
Plesom protiv  nasilja!


Polaznici Osnovne škole Petar Preradović jutros su nizom aktivnosti obilježili Dan ružičastih majica – nacionalni dan edukacije i prevencije vršnjačkog nasilja koji pada 27. veljače. Najprije su na satovima  razrednika kao i na satovima drugih predmeta obrađivali temu  vršnjačkog nasilja kroz predavanja i radionice, a onda su, odjeveni u  ružičaste majice, plesali na Trgu pet bunara kako bi simbolično pokazali  da su protiv nasilja, za miroljubivost, poštivanje drugih i toleranciju. Bilo  ih je stotinjak, a izveli su nekoliko plesnih koreografija s porukom kako  su ples i glazba aktivnosti koje oplemenjuju, relaksiraju i otklanjaju negativne emocije koje potiču neprimjerene načine ponašanja. Moto im je  bio: "Nasilje prestaje tamo gdje počinju glazba i ples".
– Nasilje se uvijek malo potkrade u toj dječjoj zaigranosti jer djeca često mogu prijeći neku granicu ne shvaćajući što su napravili. No, to je sve  sitno i mogu reći da ja u našoj školi ne vidim nekog nasilja, baš pravog  nasilja. Ovakvim aktivnostima, pak, kao što su radionice, predavanja te  na kraju plesom i sportom, smatram da se može najbolje riješiti nasilje u  školi. Jer kad smo svi zajedno, kada i dečki i cure plešu, šaljemo jednu  poruku zajedništva što svakako ne ide u prilog nasilju, rezimira ravnateljica Stanka Pera-Martinac i dodaje da je u slučaju nasilja najvažnija  suradnja s roditeljima jer je presudno da su u istom timu jer tako mogu  najbolje djelovati na djecu i postići najbolje rezultate.
I još neke zadarske škole, poput OŠ Kruna Krstića te Strukovne škole  Vice Vlatkovića, obilježile su Dan ružičastih majica – nacionalni dan  edukacije i prevencije vršnjačkog nasilja.