Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Postani e-građanin uz pomoć Knjižnice

27.02.2019. 15:32
Postani e-građanin uz pomoć Knjižnice


Gradska knjižnica Zadar uz redovnu uslugu posudbe knjiga i raznih medija uvijek nastoji građanima biti na usluzi. Organiziraju se tečajevi rada na računalu za umirovljenike, bespletne instrukcije za učenike, te razne edukacije. Upravo kroz ovo vrijeme u knjižnici su pokrenuli još jednu zanimljivu edukaciju. Postani e-građanin uz pomoć Knjižnice, poziv je svim zainteresiranima koji još ne znaju sve prednosti ovog sustava.
– Pokušat ćemo napraviti edukaciju korisnika za sustav e-građani, dajući im informacije što se sve može ovim sustavom. Stupili smo u kontakt s Ministarstvom uprave, a s ovim edukacijama su prve počele knjižnice u Zagrebu i Karlovcu, te ćemo se koristi njihovim iskustvom, kazala nam je nedavno Doroteja Kamber Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar.
Sustav e-građani omogućava pristup e-uslugama javnih institucija putem interneta. Mogu se dobiti izvodi iz matične knjige rođenih, vjenčanih, uvjerenja o prebivalištu, boravištu, elektroničku radnu knjižicu, zapis o statusu studenta… Također, mogu se pregledati informacije o ocjenama djeteta u školi (e-dnevnik), laboratorijski nalazi, terapije, otvorene narudžbe za specijalističke preglede… Dostupno je više od pedeset usluga i taj se broj povećava.
Gradska knjižnica Zadar, dakle, za korisnike Knjižnice organizira induvidualnu poduku osnvnog korištenja sustava e-građani. Za rezervaciju termina poduke potrebno je ispuniti prijavnicu na pultu Knjižnice ili online prijavnicu koja se može pronaći na web stranici Gradske knjižnice Zadar.