Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Begonja: Ne želim da načelnici koji su me podržali iziđu u javnost

28.02.2020. 07:00


Otkako je naš list početkom veljače otkrio da će HDZ-ov načelnik Privlake, Gašpar Begonja, voditi županijski stožer Mire Kovača na unutarstranačkim izborima, Begonja je ostao jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji su javno podržali Plenkovićeva protukandidata Miru Kovača. Osim njega, na ovaj beskompromisan potez odlučio se još samo načelnik Poličnika, Davor Lončar, kao jedan rijetkih članova koji i inače javno kritizira neke poteze stranke.
No, nije to ništa čudno za Lončara koji je još u travnju 2018. godine, povodom ratifikacije Istanbulske konvencije, za naš list izjavio ono što se malo tko tada usudio reći:
– HDZ je demokratska stranka koja uvažava i druga mišljenja, što je u demokraciji dobro. Nikad mi na pada na pamet poduzimati bilo kakve postupke koji bi nanosili štetu mojoj stranci, nikad nisam i nemam namjeru ni sada rušiti bilo koga. Što se tiče moje podrške za Istanbulsku konvenciju, jedini je razlog moj svjetonazor kojeg se nikad neću odreći. Također poštujem i sve one koji imaju druge stavove, znam što je moja zadaća i što trebam raditi, kazao je tada Lončar.


Zadovoljan sam odazivom
Za razliku od drugih HDZ-ovaca koji su se tada i danas plašili otvoreno reći svoj stav, Lončar je već tada kritizirao odluku svoje stranke o Istanbulskoj konvenciji, stoga nije čudno da sada javno podržava i Plenkovićevog konkurenta na unutarstranačkim izborima. Međutim, drugi HDZ-ovi načelnici s kojima smo razgovarali nisu nam htjeli službeno potvrditi svoju potporu Miri Kovaču, plašeći se mogućih posljedica u slučaju poraza svojega favorita. Begonja je pak naglasio kako se on sam ne plaši nikakvih sankcija te je o funkciji koja mu je povjerena za izborni stožer u Zadru najprije upoznao Županijski odbor i njegova predsjednika Božidara Kalmetu.
S obzirom da je subota zadnji dan prikupljanja potpisa, Begonju smo pitali kakav je uopće odaziv, odnosno koliko će potpisa stožeru Mire Kovača, Davora Ive Stiera i Ivana Penave, donijeti iz Zadra?
– Zadovoljan sam odazivom i naglašavam jedan detalj u suradnji sa Županijskim odborom, a taj je da nisam imao nekih velikih poteškoća na terenu. Ljudi su malo u strahu oko prikupljanja potpisa smatrajući da sebi čine nešto loše za budućnost svoje obitelji ukoliko daju potpis drugoj strani, međutim velik se dio članstva oslobodio toga. U Zadarskoj županiji baratamo šestinom ukupnih potpisa te vjerujem da će se članstvo u županiji puno više odazvati na samim izborima i dati potporu strani koja se naziva »Pobjednički put«. Početkom tjedna imali smo koordinaciju na kojoj smo zaključili da je već tada prikupljen dovoljan broj potpisa, oko 14 tisuća za predsjedničkog kandidata, a svi drugi su iznad deset. Do subote, dokad smo zadali rok, ta će brojka na državnoj razini narasti za još nekoliko tisuća, pojašnjava Begonja.


Potrebno nam je osvježenje
Naime, poznato je da članovi HDZ-a svoje rukovodstvo više ne biraju delegatskim putem, već po principu jedan član jedan glas. Izbori za predsjednika stranke, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika održat će se 15. ožujka, a prethodno se moraju provesti izbori u temeljnim ograncima. Tako će svaki grad i općina u županiji biti zasebna biračka mjesta.
Na pitanje može li konkretno govoriti o načelnicima koji su mu se pridružili, iako oni o tome ne žele govoriti javno, Begonja nam je odgovorio:
– Između 10 i 15 kolega dalo mi je potporu u zadaći koju radim i tu sam potporu, s obzirom na njihov status u svojim sredinama i funkcija koje obnašaju, primio od srca, ali sam ih molio da ostanu suzdržani jer nisam smatrao potrebnim da iziđu u javnost. Načelnik Poličnika i saborski zastupnik je u medijima istupio dajući potporu ovoj grupaciji, a imamo i dosta volontera na terenu koji komuniciraju direktno sa stožerom u Zagrebu. U županiji smo imali 14 volontera koji su samostalno prikupljali potpise po terenu, ističe Begonja, zaključujući kako nitko iz njegova stožera ne želi ni na koji način poremetiti rad Županijskog odbora za koji on smatra da bi trebao biti primjer svima ostalima u državi.
– Među nama uistinu vlada jedno zajedništvo bez obzira na ovo ostalo. Ali dio članova smatra da su potrebne promjene i jedno osvježenje u vođenju stranke, poručuje na kraju voditelj Kovačeva županijskog stožera.




NAČELNIK LONČAR U KOVAČEVOM TABORU
Načelnik Poličnika, saborski zastupnik Davor Lončar je svojedobno kritizirao odluku HDZ-a o Istanbulskoj konvenciji, stoga nije čudno da sada javno podržava i Plenkovićevog konkurenta na unutarstranačkim izborima, Mira Kovača i njegov "Pobjednički put"