Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Gdje je nastao sukošanski krumpir?

27.02.2020. 13:45


 


Vrijeme naprosto mami na rad na otvorenom. Kako je sve manje ljudi koji se cjelodnevno bave poljoprivredom najviše se obavlja tijekom vikenda. Tako na primjer prošla subota bila je udarna za sadnju krumpira u Sukošanu. Freze zuje sa svih strana bolje nego muhe tijekom ljeta. 


Nije to kao nekad kada je sukošanski krumpir putovao po tržnicama velikih gradova.




 


Kilogram sjemena 30 kg krumpira


-Bilo ga je u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, a pogotovo u Ljubljani, što plasiranog putem naše poljoprivredne zadruge, što su ga vozili sami težaci, sjeća se nekih drugih vremena Ante Keran zvani Težak. Iako sam radio u Bagatu svako proljeće posadio sam oko tone sjemenskog krumpira. Osnovno pravilo u proizvodnji našeg sukošanskog krumpira je onoliko gnoja koliko i sjemenskog krumpira i tada se ne boj. Kilogram sjemena dati će i više od 30 kilograma prvoklasnog mladog krumpira. U našoj crvenoj zemlji krumpir brzo raste i prispije za vađenje tako da nije bilo problema s krumpirovim zlaticama i peronosporom pojašnjava Težak i nastavlja:


-Danas od sukošanskog krumpira ostalo je malo. Većina sukošanaca sadi nekoliko desetaka kila za vlastite potrebe ili da proda turistima i pokrije troškove. Ja to razumijem s nostalgijom pojašnjava Težak, mi stariji smo onemoćali, a mladi imaju druge obveze i eto ti sve više polja u ledini.


 


Potraga za rezačima maslina


 


Šjora Dunja iz DHMZ-a je u srijedu ujutro na dalekovidnici najavila kratkotrajno pogoršanje vremena uz pad temperatura, a tada ponovo vrijeme proljetno. Pa proljeće je pred vratima, breskve samo što nisu otvorile cvjetove, a treba započeti s rezidbom maslina. 


-Za rezidbu zovu sa svih strana, jer svako bi htio da su njegove prve na redu, govori Kum Ante koji u paru sa Željkom zvanim Sadam iz Škabrnje uslužno orezuju masline. Maslinari su uvidjeli da treba savladati zanat rezidbe i zbog toga znalci rezidbe maslina su traženiji od najboljih majstora.            


Rezidba maslina mora se obaviti u razdoblju od kraja zime do pojave cvata. Rezovi stimuliraju metabolizam i rast pa time čine tkivo osjetljivim na štete od niskih temperatura. Rezidba je upravo najsloženiji dio maslinarstva koji uključuje poznavanje anatomije i fiziologije uz planiranje rasta i roda.


Mnogi maslinari pitaju što je zapravo razvrstavanje pupova, kada se odvija i kakve ono veze ima s rezidbom?


 


Razvrstavanje ili diferencijacija pupova


Razvrstavanje ili diferencijacija pupova je pretvaranje pupa u drvni pup koji daje novi izbojak ili cvjetni pup koji daje plod. To je proces koji se odvija prije vidljivog početka kretanja vegetacije, dakle, dok je maslina na "zimskom odmoru". U toj fazi maslina negativno reagira na sve što joj remeti taj snu i mir. U našem prilike to se događa tijekom veljače i početka ožujka, stoga je preporučljivo maslinu rezati nakon tog razdoblja. Ranija rezidba, koja dovodi do gubitka lišća koje stvara hranu i gubitak grančica, može biti presudna za razvrstavanje pupova, u korist drvnih.


Prednost rezidbe koja se radi odmah po otvaranju pupa je mogućnost da se procjeni količina cvjetova i kod manje stručnog maslinara, a time dakle i potencijalna količina ploda čiji dio bi bio odbačen rezidbom. Pri tome je važno što kod masline, za razliku od ostalih vrsta voća, nije moguće razlikovati golim okom cvjetni pup od onog za izdanke sve do trenutka pojave cvata. 


 


Ne ostavljaj gustu krošnju


     


Rezidbu maslina ne smije se obavljati nakon trenutka pune cvatnje jer bi se tada odbacilo tkivo za koje su već mobilizirani biogeni elementi  i rezerve ugljikohidrata što bi bilo čisto rasipanje hranidbenih resursa. Kasna rezidba sama po sebi ne šteti stablu, ali znatno umanjuje vegetativni porast i godišnji prirast grana.


Većina maslinara vrlo brzo shvati principe rezidbe masline nakon kratke pokazne rezidbe. Najveći broj uvidi da treba prorijediti krošnju, otvoriti je iz sredine da ima dovoljno svjetla i sunca, te da treba prikraćivati izbojke i ne dozvoliti da stabla postanu previsoka. Na žalost još uvijek ima onih koji ostave previše gustu krošnju u kojoj odstrane samo vodopije. Još uvijek veliki broj maslinara ostavlja okomite umjesto bočnih izbojaka. Time iz godine u godinu povećavaju visinu krošnje. Gusta krošnja rodi po izbojcima. Sve ono što je u sjeni neće dati rod. Osim toga u gusta krošnja pogoduje razvoju bolesti paunovog oka razvoju mediča i naseljavanja gljive čađavice.


       


Odrezane grane ukloniti iz maslinika


 


Kao što je rečeno masline se mogu rezati od kretanja izbojaka do pune cvatnje. Zbog toga s rezidbom ne treba žuriti. Maslinari koji su slabije vični na raspoznavanje vrsta grančica neka s rezidbom započnu što kasnije. Tada će moći vidjeti koje su plodne, a koje vegetativne grane. 


Rezidba je zanat koji ima svoja pravila. Treba ga samo svladati bez straha, jer bolje je i loše porezana maslina neko nikako.


Kao što vidite dragi maslinari s rezidbom niste zakasnili, baš naprotiv, ovih dana treba je započeti, a ne da je već završena. Pred nama je dug proljetni period i nadamo se da će vrijeme biti sklono poljoprivredi i obavljanju poljoprivrednih radova. Dan će svakim danom postati sve dulji, a vrijeme toplije što će boravak na otvorenom, a posebno u masliniku učiniti ugodnim. Stoga pripremite škare, pile, voćarski vosak za premazivanje velikih rana i polako put maslinika. Odrezane grane potrebno je ukloniti iz maslinika. Mogu se malčirati ili usitniti za pravljenje komposta. Također se mogu i paliti, a tada će biti dovoljno žara za gradele. Pa gdje ćeš ljepše spojiti ugodno s korisnim.