Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kapović: Niti jedan me odvjetnik nije htio braniti

28.02.2020. 06:15


 Na Općinskom sudu u Zadru jučer je po četvrti put odgođeno ročište u tužbi bivše šefice zadarskog Trgovačkog suda u Zadru, Ardene Bajlo, koja je načelnika Vira tužila zbog izjava na novinskim konferencijama prošle godine o tome kako ona i njen brat Franko Kotlar »privatiziraju Trgovački sud«, a Kapović ju je za pristranost prozvao i u svojemu lanjskom priopćenju javnosti.
Optuženi Kristijan Kapović jučer se uredno odazvao pozivu i na sud stigao u pratnji svojega odvjetnika Marka Marinovića, međutim, odvjetnik je zatražio odgodu jer je spis dobio – deset minuta prije ročišta.
– Pogledajte u koliko sam sati angažiran, u 8.50. Od okrivljenika sam dobio spis koji je po meni respektabilan i ozbiljan i ne mogu improvizirati. Treba mi rok da se pripremim za obranu, kazao je Marinović sutkinji Ani Brkić, pitajući ipak ima li uvjeta za mirenje.
– Riječ je o ozbiljnim i uglednim ljudima, bilo bi dobro da sjednu za stol, napomenuo je Marinović.
Sutkinja je odgovorila kako mu može dati jedan kraći rok za pripremu, nakon čega je Kapovića upitala »je li ranije mogao dogovoriti branitelja«.
– Tražio sam više braniteljskih kuća i sve su mi se zahvalile, a inače surađujem s desetero odvjetnika. Sinoć sam kontaktirao gospodina Marinovića i jutros mu pred sudnicom dao spis, odgovorio je Kapović te je sutkinja na kraju donijela sljedeće rješenje:


Rok za pripremu obrane
– S obzirom na zahtjev branitelja okrivljenika da mu se omogući rok da se pripremi za obranu, današnja se rasprava odgađa, zaključila je Brkić.
Tužiteljica Ardena Bajlo došla je u pratnji svojega odvjetnika, no na jučerašnjoj se raspravi nisu izjasnili oko eventualne pomirbe. Podsjetimo, ovo je već peta odgoda ročišta nakon što se Kapović na prvom ročištu 27. rujna nije pojavio na sudu, poručujući da nije primio poziv. Druga je rasprava odgođena zbog bolesti sutkinje, treća u prosincu zbog bolesti načelnika Kapovića, četvrta zbog Kapovićevih poslovnih obveza i zdravstvenog pregleda te jučerašnja, peta, jer se njegov odvjetnik ponajprije mora pripremiti za raspravu.
Do tužbe je, kao što znamo, došlo zbog Kapovićevih prozivki Ardene Bajlo za koju je u priopćenju javnosti naveo:
– Pravni cirkus na Viru s nezakonitom gradnjom benzinske pumpe dovodi do sumraka pravne države, ali ovo niti u Zadru nismo mogli očekivati ni u najluđim snovima! Da bi nas spriječio u zaustavljanju bespravne gradnje, »Tri Bartola« i »Krekić Avangard«, kao investitor i izvođač radova, preko odvjetničkog ureda »Franko Kotlar, Ana Vidov&partneri« Trgovačkom sudu u Zadru 20. lipnja podnose zahtjev za izdavanje privremene mjere i praktično traže razvlašćenje Općine i njenih trgovačkih društava u bilo kakvom postupanju prema spornoj nekretnini i nezakonitoj gradnji pumpe. Ovo je pravosudni skandal nacionalnih razmjera, izjavio je Kapović, napominjući kako Općina Vir nema nikakve gospodarske odnose ni s investitorom ni s izvođačem radova, niti je bilo tko bilo kome nešto dužan, pa je Trgovački sud u Zadru nenadležan za donošenje takve privremene mjere.


«Klevetanje obitelji«
– Ali, Trgovački sud već sutradan donosi rješenje i pokazuje ekspeditivnost pravne države! Najveći skandal je u tome što je odvjetnik Franko Kotlar rođeni brat predsjednice Trgovačkog suda Ardene Bajlo, a odvjetnik njegovog odvjetničkog ureda koji je radio na tom predmetu zove se David Bajlo i sin je predsjednice suda! Ovo nema nigdje na kugli zemaljskoj, ovo je obiteljska privatizacija cijelog jednog suda koji se stavlja u funkciju branjenja organiziranog kriminala i to na bezobziran način kako bi se obranio privatni interes Kotlarovog klijenta. Vidimo koliko je pravna država brza i ekspeditivna kada je obitelj uključena, istaknuo je tada načelnik Vira dodajući kako je »privatizacijom suda državni sustav stavljen u funkciju obrane neobranjive nezakonitosti, što pokazuje paniku i očaj«.
Bajlo je pak putem medija na njegove optužbe odgovorila da su »tvrdnje Kristijana Kapovića da je njena obitelj privatizirala sud, izrečene na temelju manipulacije podacima, svjesno klevetanje nje i njezine obitelji«. Ostaje stoga sačekati što će na njenu tužbu reći sud.




ROČIŠTE KAPOVIĆU ODGAĐANO VEĆ PET PUTA
Ovo je već peta odgoda ročišta nakon što se Kapović na prvom ročištu 27. rujna nije pojavio na sudu, poručujući da nije primio poziv. Druga je rasprava odgođena zbog bolesti sutkinje, treća u prosincu zbog bolesti načelnika Kapovića, četvrta zbog Kapovićevih poslovnih obveza i zdravstvenog pregleda