Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Priče o uspjehu mladih poljoprivrednika kao motivacija za nove OPG-ove

28.02.2020. 10:00


»Znanjem do plodova«, naziv je okruglog stola, koji je jučer okupio bivše i sadašnje učenike Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole »Stanka Ožanića«, koji su svojim znanjem i samozapošljavanjem došli do plodova svoga rada.
Kako se moglo čuti, namjera ovakvog susreta i rasprave u kojoj su uz učenike sudjelovali iz predstavnici stručnih službi iz Zadarske županije, jeste promicanje poduzetničke okoline, te jačanje svijesti o važnosti poljoprivrednih kultura i mogućnost bavljenja poljoprivredom u cijeloj Hrvatskoj.


Poticanje učenika na bavljenje poljoprivredom
Uz ravnateljicu škole Jelenu Gulan, na raspravi koja je imala zadatak potaknuti na razmišljanje i djelovanja koja vode prema održivom ekonomskom rastu i razvoju, sudjelovali su: Senad Salihović iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije, te Gordana Dragun iz Uprave za stručnu podršku, razvoj poljoprivrede i ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede.
U uvodnoj riječi, ravnateljica Gulan iskazala je zadovoljstvo zbog velikog interesa učenika koji su se odazvali ovoj raspravi, te istaknula kako su se ovom prigodom okupili svi kao prijatelji i sadašnji i bivši učenici, ali i predstavnici Županije koja je uvijek u suradnji sa školom, te da im je to od velikog značaja, jer su podrške Županije za njihove projekte jako značajne.
– Naši učenici rado dolaze nakon završenog školovanja, da bi vidjeli što se danas radi. Tako smo došli do ideje da organiziramo okrugli stol i stvorimo spoj jedne vrijedne »obitelji« poljoprivrednika, poručila je ravnateljica.


»Imam vlastiti OPG i svoje proizvode koje prodajem. Dolaze nam kupci na kućni prag, ali imamo i dosta restorana koji žele suradnju i s kojima onda sklopimo ugovore. Zatim u skladu s tim sadimo ono što im je potrebno i oni te proizvode otkupljuju po ugovorenoj cijeni«
Toma JURJEVIĆ




Segarić je istaknuo potrebu stvaranja generacijske obnove, te poticanje učenika na bavljenje poljoprivredom.
– Sve je manje onih koji se bave poljoprivredom, zato je ovo pozitivan način kako vas potaknuti da krenete u tom smjeru, rekao je Segarić, dodajući kako će oni kao Županija slušati zahtjeve mladih poljoprivrednika, te da će ih podržati financijski, ali i pomoći im da uđu u sustav i doprinesu razvoju poljoprivrede na području Republike Hrvatske.
Posebno zanimanje kod učenika, izazvali su nekadašnji učenici i mladi poljoprivrednici koji su pokrenuli svoje obiteljske poslove i otvorili OPG-ove.


«Proizvodimo oko 300 tona povrća«
Tako je mladi Toma Jurjević iz Tinja ispričao kako je on počeo i kako danas radi.
– Imam vlastiti OPG i svoje proizvode koje prodajem. Dolaze nam kupci na kućni prag, ali imamo i dosta restorana koji žele suradnju i s kojima onda sklopimo ugovore. Zatim u skladu s tim sadimo ono što im je potrebno i oni te proizvode otkupljuju po ugovorenoj cijeni, objasnio je Jurjević.
Josip Bobanović iz Polače, koji nije završio poljoprivrednu školu, ali je, kako kaže, prošao brojne tečajeve da bi naučio što više o poljoprivredi, istaknuo je kako se u ovom poslu mora biti spreman na uporan rad i stalno učenje.
– Moja obitelj se poljoprivredom bavi od 1950. godine, a danas na 17 hektara zemljišta proizvodimo oko 300 tona povrća, rekao je Bobanović, dodajući kako rade s Plodinama i Konzumom jer je teško prodati velike količine proizvoda bez ozbiljnih kupaca. U sezoni zapošljava osam radnika i ima poljoprivredni obrt. U ovom poslu, naglašava Bobanović, mora se biti jako vrijedan i uporan.
Nositelj OPG-a, Frane Drlić iz Radošinovaca koji je također bio učenik Poljoprivredne škole, rekao je kako proizvodnja nije laka i kako treba dosta truda i volje, ali da se svakako poljoprivredom isplati baviti.
– Većinom radimo obiteljski i imamo stotinjak maslina, a prošle godine smo posadili 70 smokava. Većinu proizvoda prodamo kod kuće, ali i preko distributera. Ova vrsta proizvodnje nije laka i treba dosta truda, ali na kraju se sve isplati, naglasio je Drlić, te je dodao kako je prošle godine napravio mali plastenik, a ove će godine napraviti još jedan – jer svake godine nastoji malo proširiti svoj posao.