Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Uz pomoć studenata 30 posto nezaposlenih našlo posao

28.02.2020. 13:00


Prateći i analizirajući korisnike programa kroz šest mjeseci utvrdili smo kako je 30 posto njih našlo posao, a što je značajno više od ostale populacije nezaposlenih osoba koje nisu sudjelovale u našem projektu, rekao nam je Antonio Matković iz Instituta za razvoj tržišta, a koji nam je jučer predstavio rezultate projekta kojeg provode u partnerstvu s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Kroz ovaj projekt uveli su metodu društveno korisnog učenja u dva izborna kolegija na Filozoskom fakultetu u Zagrebu.
– Tijekom ovog projekta studenti raznih smjerova (psihologije, sociologije, pedagogije) učili su teorijski aspekt podrške raznim skupinama nezaposlenih osoba i kako ih uključiti na tržište rada. Potom smo ih mi, kroz društveno korisno učenje, uključivali u niz projekata, a koji su financirani iz EU fondova te se provode diljem Hrvatske. Također smo ih educirali kako mogu s korisnicima primijeniti ono što su naučili, rekao nam je Antonio Matković s kojim smo porazgovarali u Gradskoj knjižnici u Zadru gdje se trebao održati okrugli stol na temu »Društveno korisno učenje i podrška zapošljavanju marginaliziranih skupina«. Naime, riječ je o projektu PSI (Podrška studenata u integraciji marginaliziranih skupina na tržište rada).
Rekao je kako su tijekom projekta studenti organizirali i vodili različite radionice, davali su razne karijerne savjete za korisnike, odnosno za nezaposlene osobe, te su provodili tzv. klubove za zapošljavanje, a sve uz mentorstvo njihovih stručnjaka koji niz godina rade i provode ovakve projekte.
– Studenti su kroz tri semestra sudjelovali u društveno korisnom učenju i povratne informacije su iznimno pozitivne. Dosta njih je reklo kako konačno imaju priliku raditi s korisnicima te primijeniti ono što su učili na fakultetu samo u teoriji, istaknuo je Matković dodavši kako su vodili i evaluaciju sudjelovanja te su pratili korisnike tijekom sljedećih šest mjeseci kako bi vidjeli kakvo je njihovo stanje na tržištu. Istraživanje je pokazalo kako intenzivan rad s korisnicima, odnosno nezaposlenim osobama, daje puno bolje rezultate nego u slučajevima kad posao traže sami.
Inače, pojasnio je kako se društveno korisno učenje može usporediti s volontiranjem te praksom.
– Studenti mogu volontirati u bilo kojoj udruzi koja i ne mora biti izravno vezana uz njegov budući posao, dok stručna praksa jest vezana uz posao, ali ne mora biti društveno korisna. Društveno korisno učenje povezuje ova dva koncepta odnosno ono što studenti studiraju s nekom aktivnosti koja je na društvenu korist određenoj skupini, a u našem slučaju to su nezaposlene osobe, rekao je Matković.
Najavio je kako će krajem ožujka u Zadru organizirati okrugli stol i radionicu za studente o tome kako razvijati karijeru.