Zaboravite na prometne znakove upozorenja, a »čestitke« za prekoračenje brzine stići će kad-tad

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Poboljšanje prometne sigurnosti ili punjenje državnog proračuna?
Ne postoji zakonska obveza postavljanja prometne signalizacije kojom se vozači obavještavaju o lokacijama kamera. Policija nastoji u što kraćem vremenu vlasnicima vozila dostaviti obavijesti o počinjenom prekršaju, međutim vremenski rok dostave navedene obavijesti ovisi o brojnim okolnostima, kazala je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske
Velimir BRKIĆ
Jedna od dvije zadarske kamere kod Mime i Sabunjara

Na Jadranskoj magistrali (D8) od proteklog ljeta od Starigrada do Draga postavljeno je čak 13 fiksnih policijskih kamera marke CORDON M2, kamera visoke rezolucije za nadzor brzine i drugih prometnih prekršaja, svakih sedam do osam kilometara. Više ne pomaže blicanje drugim vozačima, vožnja u koloni i izbjegavanje patrola, jer policijsko »Big brother« oko s visokih rasvjetnih stupova neoprezne vozače vreba i danju i noću.
- Svrha tehničkih uređaja za evidentiranje i dokazivanje brzine kretanja vozila na cestama je osigurati povoljno stanje sigurnosti na cestama, a njihovo korištenje je uređeno važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, piše u odgovoru Ivane Grbin, glasnogovornice PU zadarske.
A novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama osim izricanja većeg broja prekršajnih negativnih bodova za određene prekršaje za prebrzu vožnju donosi i kazne koje su i do 20 tisuća kuna, ali i 60 dana zatvora te oduzimanje vozačke dozvole.

Kamere doprinose sigurnosti

- Pozivamo sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, oprez u prometu s ciljem da smanjimo stradavanja u cestovnom prometu i posljedice koje kako znamo znaju biti tragične, poručuju iz policije.
Ako vas navedene drastične kazne ne navedu da smanjite pritisak na papučicu gasa, policija ponovno podsjeća i na povećana stradavanja u prometu, zbog kojih, kažu, i jesu povećane kazne. A kamere snimaju cijelu širinu ceste, sprijeda i straga vozila.
- Od kada su kamere postavljene, u srpnju 2019. godine do 31. prosinca 2019. godine, na području koje je pod teritorijalnom nadležnosti Policijske uprave zadarske evidentirano je 13.554 prekršaja i to zbog počinjenja prekršaja iz čl. 53. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, tj. nepoštivanje brzinskih limita, detaljna je Grbin.
Ma koliko smo za ili protiv sustava policijskih kamera u Lijepoj Našoj, treba priznati da su kamere doprinijele smanjenju broja nastradalih, bolnoj činjenici koja nas je prikovala pri dnu ljestvice prometne sigurnosti u EU.
- Na dionicama cesta gdje se nalaze kamere za nadzor brzine vidljivo je značajno poboljšanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu, odgovorila je Grbin.
Ipak, mnogi sustav kritiziraju smatrajući kako iznimno skupe kamere služe samo za punjenje državnog proračuna i ničemu drugom. Mišljenja su da vozačima koje je fiksna kamera »uhvatila« u prekršaju obavijest o prekršaju treba doći u kraćem roku kako bi ih »opametila i urazumila«. Naime, kazne za nesavjesne vozače snimljene fiksnim kamerama za nadzor brzine i drugih prekršaja na kućnu adresu stižu iz kolovoza i rujna 2019., sa zakašnjenjem od pola godine.

Do 15 tisuća kuna

- Policija nastoji u što kraćem vremenu vlasnicima vozila dostaviti obavijesti o počinjenom prekršaju, međutim vremenski rok dostave navedene obavijesti ovisi o brojnim okolnostima, kaže glasnogovornica Grbin.
Kada vlasnik vozila dobije obavijest o prekršaju on ima 15 dana da dostavi vjerodostojan dokaz o osobi koja je upravljala vozilom u trenutku počinjenja prometnog prekršaja. Ako ne onda mu slijedi kazna od pet do 15 tisuća kuna.


»Napominjemo kako je zakonski rok za podnošenje prekršajnog naloga tri godine te počinje teći onoga dana kada je prekršaj počinjen

Ivana Grbin

- Napominjemo kako je zakonski rok za podnošenje prekršajnog naloga tri godine te počinje teći onoga dana kada je prekršaj počinjen, odgovorila je Grbin.
Na području PU zadarske nema nekih znakova ili svjetlećih signala koji bi upozoravali da se ondje s kamerom nadzire brzina. Naime, pojedini vozači su mišljenja da nepostojanje tih znakova, koji bi vozače svakako usporili, znači kako je cilj kamera prikupljanje što više novaca od kazni. Evo što su nam odgovorili iz policije:

Zakon je jasan

- Prije samog postavljanja nadzornih kamera na državnoj cesti broj 8 u Zadarskoj županiji, cjelokupna javnost je, putem svih medija, obaviještena o njihovim lokacijama kao i samom početku rada, te ne postoji zakonska obveza postavljanja prometne signalizacije kojom se vozači obavještavaju o lokacijama kamera, odgovorila je glasnogovornica PU zadarske.
Prvi učinci vožnje »puževim korakom« su gužve zbog manje protočnosti Jadranske magistrale i vremenski dugotrajnija vožnja. Međutim, policijske obavijesti o prekoračenoj brzini s visokim novčanim kaznama iz ljeta 2019. govore da treba biti izuzetno oprezan u vožnji kako zbog sebe tako i zbog suvozača i drugih sudionika u prometu, bez obzira što nema obavijesti upozorenja o kamerama, kašnjenju obavijesti o prekršaju, visini novčane kazne te o tome koje su od 13 kamera na Jadranskoj magistrali u našoj županiji u funkciji a koje ne.
- S prikupljenim podatcima se postupa u skladu s važećim propisima koji reguliraju zaštitu osobnih podataka. U Republici Hrvatskoj zakon jasno definira način zaštite i obrade osobnih podataka (kojih obrada mora biti zakonita) kao što i jasno propisuje policijske ovlasti i načine utvrđivanja prekršaja u prometu, poručila je glasnogovornica Ivana Grbin.

EVIDENTIRANO 13.554 PREKRŠAJA

Od kada su kamere postavljene, u srpnju 2019. godine do 31. prosinca 2019. godine, na području koje je pod teritorijalnom nadležnosti Policijske uprave zadarske evidentirano je 13.554 prekršaja i to zbog počinjenja prekršaja iz čl. 53. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, tj. nepoštivanje brzinskih limita

Kazne za prekoračenje brzine u naselju

Za prekoračenje brzine u naselju predviđene su sljedeće kazne: za prekoračenje veće od 50 km/h od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine propisana je novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana te se po pravomoćnosti odluke u evidenciju upisuje šest negativnih prekršajnih bodova.
Za prekoračenje veće od 30 do 50 km/h novčana kazna je u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna te se po pravomoćnosti odluke u evidenciju upisuju tri negativna prekršajna boda. Za prekoračenje veće od 20 do 30 km/h novčana kazna od 1.000 kuna te se po pravomoćnosti odluke u evidenciju upisuju dva negativna prekršajna boda. Za prekoračenje veće od 10 do 20 km/h novčana kazna od 500 kuna, a za prekoračenje do 10 km/h više u iznosu od 300 kuna.

Kamere na Jadranskoj magistrali u Zadarskoj županiji

STARIGRAD: U centru kod Trga Stjepana Radića (Bikarija). 

SELINE: U centru kod trga Zukva. 

POSEDARJE: U blizini istočnog ulaza iz pravca Maslenice, kod novog raskrižja u Posedarje. 

POLIČNIK: Kod prvih kuća na ulazu iz pravca Zadra. 

MURVICA: Križanje Zadarske i ulice Hrvoja Ćustića, nasuprot ljekarne i trgovine Sonik. 

ZADAR 1: Jadranska magistrala (D8), od Bulevara prema Supernovi, na pješačkom prijelazu povrh »dvi pumpe«. 

ZADAR 2: Na izlazu iz Zadra prema Bibinjama, kod trgovine namještaja Mima, nedaleko Sabunjara. 

BIBINJE: Poslije velike kamene usike i željezničkog nadvožnjaka iz pravca Sukošana, u borovima između Đuke i Doktora. 

SUKOŠAN: Zaselak Makarska, istočni ulaz u Sukošan iz Tustice u pravcu Zadra, kod La Booce. 

SVETI PETAR: U blizini pansiona Hollywood i autokampa Filko, na samom ulazu u Sv. Petar iz pravca Zadra. 

BIOGRAD n/M: Na izlazu iz grada prema Pakoštanima. 

PAKOŠTANE: Na ulazu u Pakoštane iz pravca Šibenika, nasuprot benzinske postaje Petrol. 

DRAGE: Kod spomenika Miru Barišiću, na ulazu iz pravca Šibenika.

Vozači pozor, ako se Jadranskom magistralom od Draga nastavite voziti prema Splitu kamera vas čeka već na ulazu u Pirovac, dok ih je u Vodicama čak četiri, kod Lidla i Centra Denal te dvije na vodičkoj obilaznici, kućišta prema Pirovcu i prema Šibeniku, itd.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)