Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izvrsna zadarska Gastroenterologija prelazi okvire opće bolnice

27.02.2021. 13:56


Nakon što je na zadnjoj Županijskoj skupštini istaknuto kako je zadarska bolnica nepravedno zakinuta za sredstva od HZZO-a, a istovremeno radi neke zahvate na razini kliničkih centara, s doc.dr.sc. Melanijom Ražov Radas obišli smo Odjel gastroenterologije zadarske Opće bolnice. Još jedan povod za ovaj razgovor bio je i Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji se inače u veljači posebno promovira na gradskim trgovima, što ove godine nije bilo moguće.


Dani kolorektalnog karcinoma
– Na godišnjoj razini u veljači obilježavamo Dane kolorektalnog karcinoma, međutim, zbog korone se ove godine nismo mogli naći u nekom adekvatnom prostoru pa bih pozvala ljude da ne zanemare kad im dođe test na kuću. Velika je stvar napraviti na vrijeme pretragu i na vrijeme se, ako treba i operirati.
Dosad smo kao stanovništvo bili dosta nezainteresirani za preventivni program, odaziv na kućni poziv je bio otprilike na 17 posto. Međutim, sad se ta brojka pomiče pa smo već negdje na 20 posto. Izrazito je važno da dođu. Većina ljudi ima uredan nalaz i to je, u slučaju da je bilo krvi u stolici, da je krvarenje bilo uzrokovano promjenama na hemeroidalnom čvoru. To je sretna okolnost i taj čovjek može reći, ja sam zdrav, idem kući. Jedan veći dio pacijenata ima različite polipe koji se odmah za vrijeme pretrage odstrane i šalju na analizu patologu. Većina tih polipa je na vrijeme odstranjena i izbjegne se mogućnost stvaranja karcinoma koji bi se iz većine tih polipa stvorio kroz nekih tri do pet godina. To možda izgleda kao puno vremena, ali prođe to brzo, a ako se stvori karcinom, problemi su veliki. Nažalost, jedan manji dio pacijenata, posebice oni starije dobi, dođu, nažalost s karcinomom, a neki dođu u fazi kad su karcinomi već metastazirali, govori dr. Ražov Radas.
Ono što ih sad jako brine, kako ističe dr. Ražov Radas, jest što nas čeka nakon ove godine covida.


Sramotno mali limit
– Mi jesmo čitavo vrijeme radili sve pretrage, možda je bio jedan kratak period od mjesec dana kad se nisu preventivni pregledi obavljali, u onom trenutku kad je broj zaraženih rapidno rastao. Ali uskoro smo dobili smjernice od Ministarstva zdravstva da nastavimo raditi pretrage, ako se pacijent prije toga testirao. Samo što je dobar dio pacijenata, zbog straha od infekcije, što je i razumljivo, odlučio sačekati na pregled. Sad već primjećujemo, a bojimo se da će to biti i puno gore, da će oboljelih od karcinoma unutar gastrotrakta u ovoj godini statistički biti puno više. Već sad vidimo to. Dobne skupine su sve mlađe, a to nas strašno užasava. Zato upućujem još jednom poziv svima da dođu i da se jave na poziv za prevenciju raka. Također, ovo je ujedno i poziv svima da se cijepe protiv koronavirusa jer maska nas je možda ove godine zaštitila od gripe, ali od koronavirusa nas ne može baš skroz zaštititi. Bilo bi dobro da se procijepimo i da se možemo vratiti u koliko-toliko normalan život, navodi dr. Ražov Radas, inače voditeljica Odjela za gastroenterologiju.
Gastroenterologija je, kako ističe, uz Kardiologiju, na vrlo visokoj razini, bez obzira na nepravednu raspodjelu sredstava.
– Već nekoliko desetljeća lokalna politika i ravnatelji koji su dosad vodili bolnicu ulažu velike napore kako bi promijenili iznos limita pri HZZO-u, da bi se u našoj kući moglo raditi nesmetano. Svaka izmjena je vrlo mala i diksretna, radi se o vrlo malim pomacima u odnosu na druge bolnice u Hrvatskoj koje dobivaju preko 10 milijuna kuna za svoj razvoj, govori dr. Ražov Radas, inače HDZ-ova vijećnica u Županijskoj skupštini.
Kako je na zadnjoj Skupštini istaknuto, zadarska bolnica dobiva sramotno male limite od HZZO-a u odnosu na neke druge opće bolnice u Hrvatskoj.




«Moramo ići naprijed«
– Međutim to nije zaustavilo naše liječnike i medicinske sestre da nastave svoju edukaciju, tako da se već godinama educiramo i u znanstvenom pravcu i u onome čime se inače bavimo. Gastroenterologija i Kardiologija odavno su iskočile iz okvira opće bolnice i rade postupke i pretrage koji su inače karakteristični za rad u kliničko-bolničkim centrima.
Svaki liječnik na Gastroenterologiji, osim svih bazičnih pretraga kojih je jako puno, a to su pregledi, gastroskopija, kolonoskopija, biopsija, punkcije, postavljanje stentova u jednjak, crijeva ili žučne kanale, rade i određene specifične pretrage. To su endoskopski ultrazvuk koji smo već prije nekih 11-12 godina razvili dr. Matas i ja, zatim ERCP, endoskopska retrogradna pankreatoduodenografija, vrlo teška pretraga pri kojoj se žučni vodovi čiste i otvaraju od žučnih kamenaca, različitih tumorskih masa te na taj način se kod ljudi, posebno kod onih starije dobi, izbjegne klasična operacija i praktički im se olakša život. Nadalje, radimo pretrage tankih crijeva, a to su kapsula enteroskopija i, što je jako važno, DBE – ‘double balloon’ enteroskopija, za koju sam se educirala prije nekih 7-8 godina i s ponosom mogu kazati, da smo jedina bolnica, osim KBC-ova, koja radi i tu pretragu, ističe dr. Ražov Radas, dodajući kako su posljednjih par godina dobili novi CT, MR, dobit će i linearni akcelerator, ali se limit još uvijek nije korigirao.
Općoj bolnici Zadar, kako dodaje dr. Ražov Radas, osim Zadarske županije, gravitiraju i pacijenti Ličko-senjske županije, Šibensko-kninske županije i jedan dio pacijenata iz Splitsko-dalmatinske županije, posebno na pretragu endoskopskim ultrazvukom.
– Time bih, ustvari, pohvalila svo osoblje Gastroenterologije jer su to vrlo vrijedni ljudi. Što se tiče edukacije sestara, tu smo isto među vodećima u Hrvatskoj jer imamo jednu od tri takozvane IBD sestre koje su posebno educirane za vođenje pacijenata s upalnim bolestima crijeva. To je naša sestra Marija Zubčić, koja je ujedno i predsjednica Udruge gastroenteroloških sestara Hrvatske. Moram tu istaknuti da su nas naši prijašnji šefovi naučili da moramo ići naprijed, bez obzira na to što smo opća bolnica. Želim istaknuti primariusa Kozića koji je prvi u Zadar uveo jednu od ovih agresivnih pretraga, a to je RCP. On je, također, dr. Matasa i mene zaintrigirao da radimo endoskopski ultrazvuk, a enteroskopija je došla sama po sebi.


Suradnja s Medicinskim fakultetom u Splitu
– Želim također obavijestiti pacijente da smo u pregovorima s kolegama iz bolnice Merkur, posebice s prof. Mikolašević, gdje ćemo razviti tehniku fekalne transplatacije. To je vrlo važno za ljude koji imaju učestale infekcije probavnog trakta, posebno s bakterijom clostridium difficile koja je otporna na antibiotike i mi ćemo, čim se malo smiri ova situacija s koronom, početi raditi i taj zahvat. Dakle nema kraja i mi ne stajemo, ne zaustavlja nas to što smo opća bolnica. Također, treba napomenuti da nas u tome jako podržavaju i različiti lokalni donatori koji nerijetko kupuju opremu za dijagnostiku i zahvate, kao i za uređenje samog prostora. Redovno održavamo webinare, znanstvene skupove putem online platforni jer je i to tradicija duga 25 godina, zadarski skup gastroenterologa koji se održava svake dvije godine i kojem se nadamo opet ubuduće u »uživo izdanju«.
Jedan veći dio naših liječnika predaje na Odjelu za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru, a prošle godine smo dobili jednu prekrasnu ponudu i prihvatili suradnju s Medicinskim fakultetom u Splitu gdje ćemo biti predavači studentima medicine, posebno na području interne medicine, zaključuje na kraju dr. Ražov Radas.


Koncept odjela
U dnevnoj bolnici je obrtaj pacijenata svaki dan od osam pa nadalje.
– Tu se radi brza dijagnostika pokretnih pacijenata koji ne žele ili ne moraju ostati u bolnici, zatim oporavak pacijenata nakon endoksopskih zahvata koji su zahtijevali anesteziju, nakon težih intervencija koje ipak ne zahtijevaju bolničko liječenje, nego jednodnevni boravak, vrši se nadoknada željeza, daju se biološki lijekovi osobama s upalnim bolestima crijeva te bezbroj drugih indikacija.
Odjel je koncipiran tako da ima 21 krevet za pacijente koji ostaju više dana u bolnici. Imamo intenzivnu jedinicu, s osobljem educiranim za intenzivnu medicinu, u kojoj je sedam kreveta. Vodimo računa o diskreciji i pažljivosti u komunikaciji s pacijentima, posebice, kad im se treba reći neka loša vijest. U posljednje vrijeme, kako nisu bili dozvoljeni posjeti obitelji, našim ležećim pacijentima je osoblje jedino društvo, a sestre su se trudile povezivati ih s obiteljima, preko zooma i videopoziva kako bi im olakšale dane u bolnici.
Ogroman je i pogon Poliklinike u kojemu radimo dio pretraga – pregledi, ultrazvuk, kolonoskopija, gastroskopija.


»Radimo pretrage tankih crijeva, a to su kapsula enteroskopija i, što je jako važno, DBE – ‘double balloon’ enteroskopija, za koju sam se educirala prije nekih 7-8 godina i s ponosom mogu kazati, da smo jedina bolnica, osim KBC-ova, koja radi i tu pretragu«
Melanija RAŽOV RADAS