Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Njezino žgoljavo i zeleno visočanstvo – šparoga

27.02.2021. 08:14


Pred deset dana javio mi je prijatelj s otoka da je našao prve, presvete, gorke, divne – šparoge. Brojem, njih deset. Još dvadeset jaja i eto večere! No, onda se zima odlučila dokazati da je još kapo. Pa su stale. No, prirodu ništa ne može zaustaviti, samo ponekad usporiti ritam. I to je priroda. Tako, počet će one, no ovaj put zaozbiljno. Jedva čekam!
Šparoga, Asparagus sp.,od čega je asparagus izvedenica iz starogrčkog (aspharagos), a koja je i sama izvedenica iz perzijskog (asparag), a znači: izdanak. Sp. označava species, tj vrste. Jer ima ih više. Debeljuce iz uzgoja, su officinalis… Kad ih prilikom uzgoja pokriju po glavama, one ne proizvedu klorofil, pa nam ih tada u dućanima serviraju – bijele. Šteta za klorofil, no tako ostaju nježnije, delikatnije.. Kao fine dame, koje nikad na sunce ne izlaze bez šešira, graciozne i profinjene… Stvar ukusa, recepta, situacije… No valjda sam ja nekako više karakterić kao ona divlja šparoga, zelena, gorka, čupava, usred šuma, mocira i maslina. Pa prvo u žaru berbe odvališ kilometre da ih nađeš, no to nije teško jer nagrada je zeleni buket u rukama i odlična kondicija i prokrvljenost, kada bi nam ista takva šetnja se u gradu činila nevjerojatnim hodalačkim, herojskim djelom. No, ima, naravno, i cijenu. Osim onih pristojnih ljudi koji pametno koriste rukavice i štapove za berbu, takvi kao ja, najčešće izlete iz šume, kao iz praćke, raščerupani, s dovoljno drvne građe u kosi za potpaliti dobru vatru i rukama toliko izgrebanim, da više izgledam kao prvoplasirana u okršaju s posebno živčanim čoporom divljih mačaka… Komično mi je pomisliti, a ujedno i kao neko posebno bratstvo da u ovo doba godine, već tisućama godina, inačice mene same izlaze iz grmova, sretno ruku punih ogrebotina. Brali su ih i između Eufrata i Tigrisa, u Perziji, Egiptu, staroj Grčkoj i Rimu. Rimljani su već 200 godina prije nove ere imali pisane upute za uzgoj, o njoj su detaljno pisali velikani antičkih vremena, kao Teofrast Catone, Plinio i Apicio, kako ih saditi, i kako ih kuhati… Toliko su im se sviđale šparoge da su slali namjenski čak i brodove na sve strane kojima je zadatak bio – berba šparoga! Mislim, luđi čak i od mene! Imam jednog prijatelja, Vedrana koji bi bio kao oni, i bez da trepne za njeno visočanstvo šparogu, poslao i tanker po njih (s nadom da će se vratiti pun!).Od 15. stoljeća počeo je uzgoj i u Francuskoj, pa nakon njih Engleskoj i tek kasnije Americi…
No što je po zakonima botanike – šparoga? Izdanak, mladi izbojak koji kada podanak, izađe iznad zemlje, mi vidimo kao slasnu proljetnu deliciju. Šparožina je vidi kao širenje vlastite vrste. Pa ukoliko ih ne uberemo (ha! prije će biti, ne vidimo), izdanak se počne granati, otvrdne i u roku od godinu dana, imamo novu šparožinu. Biljka je dvodomna, tj. muški i ženski cvjetovi nalaze se na odvojenim biljkama, a plodovi su bobice, crvene, zelene ili crne, ovisno o vrsti šparoge. Kako ih brati podložno je raznim interpretacijama. Ako ih ubereš visoko, tada one na ostatku bace grananja i nova biljka nastavlja rasti, no neka stara vjerovanja kažu da ukoliko ubereš s korijenom, ali pazeći da se ne ošteti biljka – majka, ona baca novih deset izdanaka.
Kako god ih ubrali, na kraju ispred sebe imamo slasnu riznicu. Šparoge su: diuretične, smirujuće za kardiovaskularni sustav, remineraliziraju organizam, otvaraju apetit, laksativne su i dijetne. Odlične za ljude koji ratuju sa šećernom bolesti, problemima s jetrom, bubrezima, kroničnim bronhitisom, anemijom.
U sebi sadrži toliko toga da nemam načina, nego jednostavno niz napisati: vitamini-A, K, B (kompleks), C i E. Pa, folna kiselina, željezo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, natrij, cink, beta-karoteni, lutein, šećeri masnoće, proteini….lunapark za organizam!!! A sve to s vrlo malo kalorija.
Saponini flavonidi i rutin zaslužni su za protuupalna svojstva i smanjenje kolesterola što šparogicu čini super prijateljicom za srce i krvne žile.
Vitamin K za jačanje kostiju i esencijalan za grušanje krvi.
Inulin hrani dobre bakterije u crijevima, pa ne samo da poboljšava apsorpciju hranjivih tvari, koje li divne sinergije, nego i smanjuje rizik od alergija i raka crijeva!
Onda mirakul od glutationa, antioksidans, koji ne samo da potiče obnavljanje imunoloških stanica, čišćenje organizma, nego se MOŽDA bori protiv raka (neka istraživanja daju to naslutiti), preranog starenja, nego je čak u laboratorijskoj zdjelici uspio zaustaviti u potpunosti, razmnožavanje virusa AIDS-a! (no taj spoj je to napravio samo u staklenoj zdjelici, od nje do ljudskog organizma je jako, jako dalek put, no zanimljivo je to djelovanje).
Dakle, žgoljavi zeleni izbojci, koje da bismo ubrali žrtvujemo manikuru, ipak nas predstave privlačnijima jer uz obilje nutritivnih divota, ne može, a ne biti i prirodni afrodizijak… Kao nus-pojava, i nije toliko antipatično, zar ne?
Pa kako god ih pripremili za svoju značajnu polovicu, (ukoliko su vam dodatne nus-pojave libida na pameti), dobro je.. Samo ih nemojmo kuhati previše,tako da zadrže većinu svojih divnih strana.