Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

POD KLJUČEM Benkovački sajam ni nakon pet mjeseci neće se otvoriti 10.

27.02.2021. 09:20


Sajmovi, za koje se najavljivalo sigurno otvaranje, opet ostaju zatvoreni. Već pet mjeseci, od studenog 2020., svi sajmovi u Hrvatskoj su i dalje zatvoreni. Nacionalni stožer civilne zaštite u petak je popustio neke od mjera, međutim, još uvijek drži ključeve hrvatskih sajmova.
– Osim Benkovačkog sajma sa stoljetnom tradicijom koji se održava svakog desetog u mjesecu i na kojemu bude i preko 10.000 posjetitelja, što se tiče Zadarske županije i dalje je zatvoren Vrški sajam na Gusterni koji se održava dan prije Benkovačkog sajma te dan potom i Paški sajam na Lokunji, preko puta nove tržnice, kazala je Senka Bandula, stalna sudionica Benkovačkog sajma, ali i drugih sajmova u Zadarskoj županiji i u Hrvatskoj.


Sajmovi u crvenom
U crvenom su osim Benkovačkog, Vrškog i Paškog sajma također, kaže ona, dobro posjećeni sajmovi u Posedarju (12.), Preku (13.), Ugljanu (14.), Sajam otočkih proizvoda u Tkonu i dr.
– Iako je Udruga hrvatskih sajmova tražila od Nacionalnog stožera civilne zaštite da hitno otvori sajmove, jer na sajmovima ne postoji nikakva ugroza od širenja koronavirusa, a izlagačima je to uglavnom jedini prihod i na rubu su financijskog sloma, sajmovi na otvorenom ni nakon pet mjeseci neće se otvoriti, potužila se Senka Bandula, inače inicijatorica i organizatorica sajma u Vrsima.
Stožer je izrazio strahovanje od sajmova na kojima se konzumira jelo i piće te bi se, tvrde oni, teško kontroliralo poštivanje mjera. Među njima je i Benkovački sajam na kojem ako ne pojedeš pola kile pečene janjetine kao da si bio u Rimu, a nisi vidio papu.
– Otvaranje sajmova bit će neki od sljedećih koraka u popuštanju mjera. Želimo postepeno popuštati i vidjeti kakvi su učinci ovih mjera. Ako situacija bude dobra, idemo sa sljedećim korakom, među njima i sa sajmovima, rekao je između ostalog Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, istaknuvši kako bilježimo porast oboljelih od gotovo 35 posto na tjednoj razini.


Održano 7 od 14 sajmova
Od prvotne zabrane u travnju i svibnju održano je pet Benkovačkih sajmova, u lipnju, srpnju, kolovozu, rujnu i listopadu, i koliko nam je poznato, nigdje nije objavljeno da je Benkovački sajam uzrok novooboljelih od koronavirusa.
– Na posljednja dva Benkovačka sajma, u rujnu i listopadu, od 5.30 sati ujutro smo nadzirali i provodili odluke Stožera civilne zaštite RH kao i Stožera civilne zaštite Zadarske županije za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, podsjetio je benkovački dogradonačelnik Tomislav Klarica, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Benkovca.
Za ući na 5,9 hektara sajmenog prostora trebalo je dezinficirati ruke, da vam beskontaktnim toplomjerom izmjere temperaturu, te reći ime, prezime i broj telefona kako bi vas upisali u evidenciju posjetitelja.
– Na kontroli i provedbi epidemiološki mjera na posljednja dva sajma bilo nas je po 23, od toga 11 članova Civilne zaštite i 12 djelatnika benkovačkog komunalnog poduzeća Benković, istaknuo je Tomislav Klarica.




Trgovački centar na otvorenom
Svakog desetog u mjesecu tisuće prodavača, kupaca, domaćih ljudi te turista, pohode veliki trgovački centar na otvorenom, u Benkovačkom Selu iznad Benkovca.
– Treba podsjetiti kako ovo nije prvi slučaj zatvaranja Benkovačkog sajma. Prvi put je bio zatvoren u travnju i svibnju protekle godine. Održan je u lipnju, srpnju, kolovozu, rujnu, listopadu i od tada je nažalost zatvoren, naglasio je Klarica.
– Znam da je žiteljima Ravnih kotara i tisućama drugih posjetitelja možda nepojmljivo da se stoljetna tradicija Benkovačkog sajma ne održava, međutim, živimo u vremenu u kojem nitko od nas ne želi biti, želimo da se što je prije moguće vratimo u staro normalno. Moramo biti oprezni, zbog sebe i drugih, kazao je zadarski dožupan Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.


Prekinuta stoljetna tradicija
Benkovački sajam nije običan sajam i dok god je ljudi, bit će i njega. Pogotovo danas, u vrijeme kad su tehnologije i nove bolesti zamijenile druženja i komunikaciju. Štoviše, u vrijednosti od oko 26 milijuna kuna osiguranih putem EU fondova, uskoro bi trebala krenuti i njegova sveobuhvatna obnova i rekonstrukcija.
– Svi želimo da Benkovački sajam bude otvoren jer je on u preko 100 godina postao neizostavni dio života tisućama ljudi, kaže Ivan Mitrović, direktor komunalne tvrtke Benković d.o.o. Benkovac, tvrtke koja upravlja Benkovačkim sajmom.
Stoljetna tradicija učinila je od Benkovačkog sajma ne samo centar cijele Dalmacije svakog desetog u mjesecu, već i neizostavni gospodarski i turistički sadržaj Grada koji svaki put iznova iznenađuje brojem posjetitelja.
– Od posljednjeg sajma u listopadu 2020., svakodnevno imamo upite naših izlagača koji zabrinuto pitaju imali što novoga u svezi održavanja sajma. Prošlo je pet mjeseci i čak pet neodržanih Benkovačkih sajmova ‘desetog u misecu’. Svemu dođe kraj, doći će i koronavirusu, uvjeren je Ivan Mitrović.