Pravi problemi ugostitelja kreću tek kad se vratimo radu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
OTVARANJE TERASA - Predsjednik Ceha ugostitelja upozorava da je sektor na koljenima
Veće terase ugostitelja su uglavnom u starim jezgrama koji su najviše živjeli od turista kojih mi sada nećemo u nekom značajnijem broju vidjeti do srpnja. Ukoliko ne budu postojale mjere pomoći barem za plaće djelatnika, doprinose i sl., teško da će vlasnici restorana moći funkcionirati, kazao je Robert Kovačević
Vedran SITNICA
Zadarski ugostitelji zadnjih dana su u intenzivnim pripremama za otvaranje terasa svojih objekata

U ponedjeljak, 1. ožujka otvaraju se terase ugostiteljskih objekata te dozvoljavaju sportovi na otvorenom diljem Hrvatske, istaknuto je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite RH. Robert Kovačević, zadarski ugostitelj i predsjednik Ceha ugostitelja naglasio je kako se otvaranje terasa vjerojatno neće svima isplatiti ovisno o lokaciji, veličini terase i sl.
- U kontekstu relaksiranja mjera treba napomenuti da se ne smije relaksirati naše ponašanje i odgovornost. Upravo suprotno. Terase su razlog više da se građani odgovornije ponašaju. Već sam govorio da za nas pravi problemi kreću tek kada budemo mogli raditi, odnosno to je sada, a ne znamo kakve će mjere Vlada donijeti sljedećih mjesec ili za dva. One se donose jednokratno, od mjeseca do mjeseca. Mi tražimo da sve bude unaprijed transparentno dogovoreno, ali eto, što je tu je, kazao je Kovačević koji drži da je ovakva odluka dobar znak, da donosi malo pozitive i za goste, građane, ali i za ugostitelje jer se te mjere ipak popuštaju.

Život u neizvjesnosti

- Međutim, mi živimo u velikoj neizvjesnosti jer jednostavno ne znamo što nas čeka, a i nemaju svi uvjete da rade u skladu s ovim novim naputcima. Veće terase ugostitelja su uglavnom u starim jezgrama koji su najviše živjeli od turista kojih mi sada nećemo u nekom značajnijem broju vidjeti do srpnja, pogotovo restorani. Ukoliko ne budu postojale mjere pomoći barem za plaće djelatnika, doprinose i sl., teško da će vlasnici restorana moći funkcionirati bez obzira na popuštanje mjera otvaranjem terasa. Oni će morati trošiti svoj kapital, ukoliko ga imaju, ali čini se da većina naših kolega nema kapitala jer je ili potrošen ili su se jednostavno našli u situaciji kada nakon preduge zime puno stvari dolazi na naplatu, istaknuo je vlasnik poznatog zadarskog kafića dodajući kako su sve mjere i pomoći Vlade RH bile amortizacija nekakve situacije koja će sada vrlo vjerojatno ekskalirati ukoliko ne bude posla.
- Super je što imamo nekakve mjere, mi smo s Gradom Zadrom uspjeli unaprijed dogovoriti nekakve stvari, a jako je bitno da se one donose unaprijed. Predstavnicima Grada i lokalne samouprave nam je puno lakše objasniti našu situaciju i tražiti nekakve stvari, a i dobiti ih na kraju krajeva. Naravno, nije sve što mi tražimo odobreno, ali većim dijelom će nam omogućiti lakši start u ovoj situaciji. Što se tiče nacionalnog nivoa, tu se opet pregovara, dogovara, tako da je pomoć i dalje potrebna, prvenstveno onima koji ni s popuštanjem mjera nemaju uvjeta raditi, naglasio je Kovačević.

Okolnosti pomogle popuštanju

Iz Stožera su naglasili kako su se trudili doći do ovog trenutka za naše ugostitelje. Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, i kada je samo mjesec dana kasnije proglašeno relativno strogo zatvaranje, u isto doba ove godine, nakon blagog povećanja zaraženih osoba koronavirusom u zadnjih nekoliko dana ipak se kreće s relaksacijom do sada uvedenih epidemioloških mjera. Iz Stožera tvrde kako se ne radi o mjerama donesenim pod pritiskom, niti ikakvom politikanskom djelovanju, već naglašavaju kako se radi isključivo o okolnostima koje idu u prilog sprječavanju širenja zaraze ovim virusom te su dale prostora za njihovu relaksaciju.
- Oni koji budu ispunjavali uvjete radit će vjerojatno s trećinom kapaciteta. Što se tiče restorana, ljudi će dolaziti na večeru. Tko će u 22 sata napustiti restoran? Puno je otvorenih pitanja. Dobro je da se otvara, dobro je da se kreće, ali mi je žao što nisu nekakve velike mjere u pitanju, pa da ljudi imaju izbor kazati radit ću, neću raditi, isplati mi se, ne isplati mi se, jer ipak ne smijemo zaboraviti da je svima nama zabranjeno posluživanje, i na šanku, i u kafiću i u restoranu, dakle to su još uvijek teške mjere na snazi, rekao je ovaj ugostitelj koji podsjeća kako postoje odgovorne osobe koje donose odluke i one nisu jednostavne za nikoga.

Financijska situacija

- Mi trpimo posljedice nečijih odluka i živimo u posljedicama nečijih odluka. Trenutačno treba razgovarati samo u financijskom smjeru jer sve ovo drugo nije bitno. Naime, ako mi imamo novca za pokriti naše režije i ne potonuti, odnosno ne propasti, onda bi taj novac mi trebali dobiti, to je već sada kristalno jasno. Tu se ne radi o nikakvoj milostinji. Što se tiče Stožera, oni jednostavno procjenjuju, donose odluke koje mi poštujemo i imamo na našoj lokalnoj razini stvarno dobru suradnju s njima. Oni čine što mogu, komuniciramo, izlaze nam u susret koliko god mogu i toleriraju puno nekih stvari koje možda nisu i trebali, ali to samo znači da imaju razumijevanja i za naše male poslove, istaknuo je Kovačević.
Ublažavanje mjera koje su na snazi od konca studenog 2020. godine pokušao je preciznije pojasniti Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova.
- Omogućeno je usluživanje gostiju na otvorenim terasama uz pridržavanje mjera od kojih ističem radno vrijeme od 6 do 22 sata, rad je dozvoljen samo na otvorenim dijelovima (bez pleksiglasa i stakla), potrebno je osigurati razmak od 1,5 metar između svakog stolca i najmanje tri metra među stolovima, najveći dopušteni broj ljudi na terasi treba istaknuti na ulazu, dezinfekcijska sredstva, itd. U zatvorenom treba nositi maske, a unutra se ide samo na toalet. Nije dopušteno puštanje glazbe u ugostiteljskom objektu, naglasio je Božinović na konferenciji.
Komentirajući puštanje glazbe u kafićima Božinović je rekao da će se još vidjeti kako sve to provesti u praksi.

Bez stišavanja glazbe

- Kad ljudi razgovaraju, imaju prirodni poriv da se približe jedni drugima, a s glazbom se još više približavaju. Još ćemo sve vidjeti, ali činjenica je da je to rizik za širenje koronavirusa, upozorio je ministar.
Kovačević ističe da ovakve mjere možemo svakojako tumačiti, upozoravajući na činjenicu kako se članovi Stožera u svojim odlukama, kako kaže, moraju ograditi.
- Pandemija postoji još uvijek i oni se moraju ograditi. Da će netko doći stišati glazbu negdje jednostavno ne vjerujem. Smatram da su to jednostavno nekakve okvirne upute da nama daju znak da i mi svi skupa pripazimo malo, odnosno da ne pomislimo da je sve to gotovo, već da sve skupa još uvijek traje. Naime, nama dolazi i Uskrs, odnosno predsezona i sezona su nam puno bitniji nego ovih sljedećih 15 dana. Prema tome, te odluke oko postavljanja pleksiglasa nikada nisu ni bile donesene, već je sve to bilo dosta medijski napumpano, što je netko iskoristio da ljudima proda pleksiglas. To nikada nije trebalo napraviti. Jednostavno treba dobro slušati i pratiti mjere Stožera. Mediji obavještavaju, rade svoj posao, no svi mi ukoliko smo odgovorni članovi zajednice moramo biti upoznati sa službenim uputstvima Stožera i HZJZ-a. Treba slušati, poštivati doneseno i raditi u skladu s tim mjerama, zaključio je Kovačević.
Okolnosti idu u prilog sprječavanja širenja epidemije, no ukoliko se nakon otvaranja terasa, pogorša situacija, iz Stožera su najavili ponovno postrožavanje epidemioloških mjera. Živi se iz dana u dan, a što nam sutra nosi, nitko zapravo sa sigurnošću ne može predvidjeti.


Raste nervoza među ugostiteljima

Predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja založio se da se onim ugostiteljima koji zbog ovakvog razvoja situacije ne mogu opstati, treba financijski nadoknaditi.
- Mnogi su u situciji da im ovo sve skupa postaje tragično, nervoza raste, a ne možemo očekivati predsezonu kakvu smo imali nekada jer to više ne postoji. Naš sektor više ne postoji u obliku kakav je bio. Mi smo sve sveli isključivo na lokalno stanovništvo i na nešto ljudi koji će biti u nekakvoj cirkulaciji. Puno toga će se promijeniti i moram priznati nije dobra situacija za ljude u sektoru ugostiteljstva, naglasio je Kovačević.


»Imamo na našoj lokalnoj razini stvarno dobru suradnju sa Stožerom. Oni čine što mogu, komuniciramo, izlaze nam u susret koliko god mogu i toleriraju puno nekih stvari koje možda nisu i trebali
Robert Kovačević, predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)