Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Suza Jorgea Luisa Borgesa

27.02.2021. 08:20


Nakon dugog lutanja, skoro slijep, oslonjen na štap ušao je u to mjesto. Približio se toj zgradi iz koje je dopiralo pjevanje. Gromko je, kao jedan glas, a više ih je. Učini mu se kako ga od toga pjevanja podilazi jeza. Vrata su bila odškrinuta i čuo je govornika kako govori: »Ne, nemoj misliti. Zlo je misliti. Razmišljanje te izvodi na krivi put. Slušaj, samo slušaj, što ti govorim. Slušaj…« Užasnut je zatvorio vrata, sjeo na kamenu klupu ispred zgrade. Avaj, kroz vrata, izašla je žena, pokrivena crnom maramom. Vidio ju je, onako poluslijep, kroz maglu. Odjek govornikovih riječi, »zlo je misliti, slušati je dobro« još mu se vrzmao po glavi. Je li to suza išće put kroz njegovo izrovano lice?
»Odakle, vi, čovječe, ovdje? Odavno ne vidjeh stranca u našem mjestu. Svi nas zaobilaze«, obrati mu se žena pokrivena crnom maramom.
»Do lani sam putovao knjigama, jer knjige su prvo putovanje, a sada hodam zemljom«, odgovori čovjek.
»Nema vas, po pjevanju, mnogo?«
»Ne spominjite knjige,« užasnuto će žena.
»Ne, nema nas mnogo. Većina je protjerana u duboke podrume. Slušati, a ne misliti, to je ovdje parola. Tko misli, zatvoren je«, tužno će žena.
»Tko se suprotstavi njemu, tko izrekne neslaganje njemu, propade.«
»A tko ga sluša«, starac će.
»Tko je njemu poslušan staje u red pravednika.«
»Tko je on?«
»Ne mogu više ostati sa vama. Ako me vidi, nastradat ću. Kako se zovete, čovječe?«
»Jorge Luis.«
»Zbogom. Čuvajte se.«
Jorge Luis Borges uzme svoj štap, podigne se. Razmišljao je o Edgaru Alanu Poeu, Rogeru Cormanu, o podrumima gdje su zatvoreni oni koji misle. Mislio je na svoju biblioteku. Kako proturiti knjigu, jednu, dvije tim ljudima koji su uvjereni »kako je misliti zlo«. Sanja li? Budan li je? Stari Borges, skoro slijep, tužan razmišljaše, što se to dogodi čovjeku kojega uvjere kako je misliti zlo…