Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Treći dani masline i ulja »Peljuzica« Sukošan 2021.

27.02.2021. 09:00


Općina Sukošan i Turistička zajednica, u suradnji s Udrugom senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar, najavili su održavanje Trećih dana masline i ulja »Peljuzica« Sukošan 2021.
– Pozivamo sve maslinare i zaljubljenike u maslinovo ulje da nam se pridruže i budu dio ove manifestacije. Za natjecanje je potrebno tek pola litre maslinovog ulja i simboličnih 100 kuna za kemijsku i senzorsku (organoleptičku) analizu, pozvao je Ante Martinac, načelnik.


Peljuzica, jedne od vrsti grambučele
Manifestacija se zove po autohtonoj maslini zvanoj »peljuzica«, jednoj od vrsta grambučele. Masline peljuzice su malo veće od masline sitnice.
– Planova za turističku sezonu u Sukošanu imamo puno i nadamo se da će epidemiološka situacija omogućiti da ih ostvarimo i u svibnju s manifestacijom Peljuzica otvorimo toliko željenu turističku sezonu 2021., poželio je načelnik Martinac.
Zaprimanje uzorka maslinovog ulja je u Uredu Turističke zajednice na Trgu mladeži kod Doma mladeži i glavnog autobusnog stajališta na Jadranskoj magistrali, a održat će se od 8. ožujka do 13. ožujka 2021. u vremenu od 10 do 14 sati i od 17.30 do 18. 30 sati.


Korona dirigira manifestacijom
– Potrebno je pola litre maslinovog ulja, a besplatne staklene bočice zapremnine 0,25 litara ili dva i pol decilitara mogu se također dobiti u Uredu TZO Sukošan, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić iz Turističke zajednice.
Informacije su na telefon broj (023) 393 345 i 091 272 0912 te na e-mail: [email protected] i [email protected].
– Protekle godine umjesto najavljene spektakularne svečanosti i velikog programa zbog protuepidemijskih mjera uzrokovanih koronavirusom na sukošanskoj obali kod Mrava bilo je tek proglašenje pobjednika i dodjela nagrada za prvoplasirane, podsjetila je Veleslavić Nadinić, te je nastavila.




Maslinovo ulje, riba i blitva
– Bilo je 43 uzorka maslinova ulja, a zlatne medalje za kvalitetu ekstra djevičanskog ulja dobilo je čak 16 maslinara. Aktualni šampion je mladi Darijo Matešić iz poznate maslinarske obitelji Matešić iz Dikla. Drugo mjesto je pripalo OPG-u Šime Pavičić iz Škabrnje, dok je trećeplasirani Toma Makjanić s otoka Hvara, kaže Marijana.
Sukošancima je maslina oduvijek sveta: hranila ih je, liječila, ali i svijetlila im put, jer su je stavljali u uljanice. Svojim je odsjajem mamila i ribu.
– Maslinovo ulje, riba i blitva othranili su generacije Sukošanaca. Osim što je maslinovo drvo sveto maslinovo ulje je, kako bi rekli naši stari, ‘priki lik’, naglasio je Denis Protić, mladi sukošanski agronom, inicijator održavanja ove maslinarske manifestacije koju su objeručke prihvatili Općina Sukošan i Turistička zajednica Općine Sukošan te je na putu da postane jedan od zaštitnih znakova Sukošana.