Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Četiri autobusa dobila pojaseve

Autor:

26.03.2009. 23:00
Četiri autobusa dobila pojaseve

Foto: Adam VIDAS



Trenutačno je vrlo velika potražnja za tim pojasevima pa ih nema dovoljno na tržištu pa i naša prilagodba čeka, rekao je Erslan i dodao da će, čim dobavljač nabavi pojaseve, i oni nastaviti s prilagođavanjem autobusa


Zadarska Liburnija ovih dana užurbano radi na prilagođavanju svojih autobusa novom pravilniku.
Prema riječima Slobodana Erslana, voditelja prometnog operativnog centra Liburnije, najvećeg zadarskog autoprijevoznika, do sada su stavili nove pojaseve u četiri autobusa kojima organizirano prevoze osnovnoškolsku djecu od njihovih domova do škola.
 – Upravo radimo neke preinake na našim autobusima i postavljamo pravilnikom propisane pojaseve. No, trenutačno je vrlo velika potražnja za tim pojasevima pa ih nema dovoljno na tržištu pa i naša prilagodba čeka, rekao je Erslan i dodao da će, čim dobavljač nabavi pojaseve, i oni nastaviti s prilagođavanjem autobusa.
Prilagođene autobuse poslali su na kontrolu Centra za vozila Hrvatske, kako bi se utvrdilo jesu li opremljeni u skladu s Pravilnikom. Erslan kaže da su njihovi autobusi zadovoljili uvjete te su dobili potrebni certifikat. Naime, oni autobusi koji ispunjavaju sve uvjete moći će prevoziti djecu, a oni koji ih neće ispuniti neće više moći prevoziti.
Inače, na području Zadarske županije školsku djecu prevozi deset različitih prijevozničkih i taksi tvrtki i svi oni moraju svoja vozila prilagoditi novom pravilniku.
Podsjetimo, ovaj treći po redu Pravilnik o prijevozu školske djece donosi strože uvjete zaštite djece, a autobusi koji ne budu zadovoljavali sigurnosne standarde, na kojima je inzistirala i dječja pravobraniteljica, neće smjeti prometovati. Više se ne spominju samo djeca do 14 godina, već se dobna granica pomiče, a vožnja bez sigurnosnih pojaseva, naslonjača i stojeći više neće biti moguća.