Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Deutschland” otvara sezonu kruzera

Autor: Elza Radulić-Toman

26.03.2009. 23:00
“Deutschland” otvara sezonu kruzera


Ovogodišnji kruzerski dolasci u zadarsku luku su, prema trenutačnim najavama, nešto smanjeni u odnosu na lanjske. Oni koje u Zadru zastupa Jadroagent zadarsku luku će ukupno ticati 65 puta, dok je to lani bilo i više od 80 puta


U ponedjeljak 30. ožujka u Zadru započinje ovogodišnja kruzerska sezona. Toga dana već oko 7 sati u zadarsku međunarodnu luku uplovit će veliki kruzer “Deutschland”, koji plovi pod njemačkom zastavom. Zadrani su već imali priliku vidjeti ovaj ploveći hotel koji prima do 520 putnika. “Deutschland” je dug 175 metara i s gazom od 5,80 metara, tako da može pristati uz zadarsku rivu. Brod je na putu iz Venecije u Kotor i predviđeno je da isplovi istoga dana u 14 sati. Uplovljavanje ovoga broda je zapravo i jedini kruzerski dolazak u Zadar u ožujku. No, polovinom travnja u Zadar stiže stari znanac, kruzer “Monet”, kojemu je zasad dogovoreno da u zadarsku luku ove sezone uplovi 24 puta. “Monet” je manji američki luksuzni brod, dužine 68 metara i sa 60-ak putnika. On će i ove godine održavati kruzerske rute po Jadranu, između Venecije, Splita, Zadra, Korčule, a dvaput će uploviti i u Komižu. U travnju će u Zadar dovesti turiste tri puta, a pored njega dplovit će još i “Arion” i “Island Sky”.
U svibnju će biti nešto više dolazaka, kao i u lipnju, a u srpnju se zasad najavljuje dolazak samo 10 kruzera te u kolovozu dvanaest. Najviše ih na sadašnjem popisu ima za rujan, četrnaest, potom im broj opada u daljim mjesecima do kraja godine.
Inače, ove kruzere zastupa zadarska poslovnica Jadroagenta, gdje smo saznali da će najveći među njima biti brod “Azamara Journey”, američki ploveći hotel pod malteškom zastavom. U Zadar će uploviti početkom svibnja na putu iz Kopra za Dubrovnik. Riječ je o kruzeru dugom 181 metar, a može primiti gotovo 700 putnika. Zanimljivo je da će moći pristati uz rivu, jer mu je gaz nešto manji od šest metara.
Ovogodišnji kruzerski dolasci u zadarsku luku su, prema trenutačnim najavama, nešto smanjeni u odnosu na lanjske. Oni koje u Zadru zastupa Jadroagent zadarsku luku će ukupno ticati 65 puta, dok je to lani bilo i više od 80 puta. Ali, u Zadru ima još nekoliko agencija, poput Tankerkomercove ili agencije “Global” koje također zastupaju prihvat velikih turističkih plovila. Sve u svemu, može se zaključiti da će ove godine u Zadar stići manje kruzerskih turista.