Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Duhovi sa zadarskog Foruma

Autor: Goran Bujić

26.03.2009. 23:00
Duhovi sa zadarskog Foruma


U izdanju Udruge 3000 godina Za dar tiskana je pjesničko-slikarska monografija Tomislava Marijana Bilosnića naslovljena „Duhovi sa zadarskog Foruma”, s podnaslovom „Liburnski ciklus”. Pogovor monografiji napisali su Aleksandar Stipčević, glasoviti hrvatski i svjetski znanstvenik ilirologije, te isto tako poznati likovni teoretičar Ive Šimat Banov, dok se kao urednik potpisuje Renata Peroš.
U knjizi “Liburnski ciklus: Duhovi sa zadarskog Foruma” Tomislav Marijan Bilosnić napisao je zamišljenu lirsku, liburnsko-ilirsku mitologiju, te istu i oslikao. S obzirom da je riječ o uglednom književniku, ali i priznatom hrvatskom slikaru, u ovim se Bilosnićevim radovima upravo prepoznaju obje njegove umjetničko-stvaralačke preokupacije. Bilosnić zapravo donosi lirske mitološke slike; pjezaže svoga zavičaja poetološki i likovno razrađene na univerzalno mediteranskoj mitološkoj razini. Likovi, božanstva i heroji doista su stvarna imena iz tako malo poznate ilirske i liburnske mitologije, samo što ih ovaj autor iznova oživljuje, smješta ih u njihov stvaran duhovni prostor, vraća ih na temelje njihovih razrušenih i zaboravljenih svetišta.
Riječ je, dakle, o kratkim lirskim pričama u kojima autor dajući novu dimenziju života svojim mitološkim likovima, zapravo propituje sebe, esenciju svog umjetničkoga stvaralaštva. On se ovdje kreće na skliskom terenu stvaranja nove mitologije, a posebice kada se o problematici koja zaokuplja njegov tematski interes, zna gotovo ništa, ili jako malo. U tom je smislu njemu ostavljen prostran prostor fiktivnog ispisivanja neke nove, transcendentalne stvarnosti šireg prostora zavičaja, odnosno prostora hrvatskih obala Mediterana.