Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kaciga glavu čuva

Autor: Petra Mičić

26.03.2009. 23:00
Kaciga glavu čuva

Foto: Vedran SITNICA



Kroz mjesec travanj i svibanj nastojat ćemo akcijama utjecati na vozače te apeliramo na motocikliste da nose kacige i poštuju pravila. Naravno, iako su motociklisti manjina, nisu svi problematični i velika većina poštuje pravila – kazao je Božidar Budiša, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU zadarske


Stižu nam topliji dani, a s njima i gušći promet i veći broj mopeda i motocikla na cestama. Nažalost, u proljetnim i ljetnim danima povećava se i broj nesreća u kojima sudjeluju motocikli i mopedi.
U 2008. godini na zadarskom su se području dogodile 273 nesreće na motociklima, a njihove posljedice su jedna poginula osoba, 62 teže ozlijeđene osobe i 128 lakše ozlijeđenih osoba.
– Prometne nesreće na motociklima i mopedima najčešće se događaju jer motociklisti pretječu na mjestima gdje to nije dopušteno, voze neprilagođenom brzinom, nemaju dozvolu za kategoriju motocikla koje voze, na cesti voze tzv. ‘slalom vožnje’ ili oduzimaju prednost ostalim vozilima – rekao je Božidar Budiša, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU zadarske.
Osim navedenih prekršaja vozači također voze neregistrirana vozila ili nemaju položen vozački ispit.
Budiša je naglasio da su oko 60 posto nesreća na motociklima skrivili sami motociklisti, a u ostalih 40 posto slučajeva krivci su ostala vozila na cesti.
Nesreće se događaju i kada ostali sudionici u prometu ne obraćaju dovoljno pažnje na motocikliste koji su u većini slučajeva vrlo slabo vidljivi na cesti i dolaze u tzv. mrtvi kut te kada automobili oduzimanju prednost motociklima.
– Kroz mjesec travanj i svibanj nastojat ćemo akcijama utjecati na vozače te apeliramo na motocikliste da nose kacige i poštuju pravila. Naravno, iako su motociklisti manjina, nisu svi problematični i velika većina poštuje pravila – kazao je Budiša.
Kazna za vožnju bez zaštitne kacige nekoć je iznosila 700 kuna, a sada iznosi 1.000 kuna. Kako doznajemo, policija svaki dan kazni oko desetak motociklista zbog nenošenja zaštitne kacige. Prošle sezone je poduzeto čak 630 kaznenih mjera prema vozačima motocikla, među kojima je velika većina kažnjena upravo zbog vožnje bez kacige.
Važno je naglasiti da su nesreće na motociklima jedne od najopasnijih te vrlo rijetko završe samo s materijalnom štetom.
Odjel za sigurnost cestovnog prometa u Zadru će tijekom svibnja provesti akciju u suradnji sa zadarskim motoklubovima te će organizirati okupljanja motociklista i policije na kojima će porazgovarati o problemima motociklista te će na taj način nastojati senzibilizirati javnost o pravilnom ponašanju na cestama.
– Ovim putem pozivamo sve sudionike da pripaze na vozače motocikala i mopeda, bicikliste, pješake i najranjiviju kategoriju sudionika u prometu, a to su djeca – upozorio je Budiša.